Acele Kısırlaştırma

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/acele-kisirlastirma/

image

My Dying Bride – And My Father Left Forever Gelmek bilmeyen kış, gitmek bilmeyen bıkkınlıkla el ele, kol kolaydı. Gün soğuktu. Hayatsa insanın atlatabildiği, dayanabildiği anların bütününden ibaretti. Katıklı. “Şingeki no Kyojin’in üçüncü sezonu ne zaman başlayacaktı?” Umut heyecansız günün ortasında o an, o dakika arkadaşına sanki yıllardır bu konudan bahsediyorlar gibi sormuştu. “Yandığımın titanları.”… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Merhaba Cihangir. :slight_smile:

Keyifli bir öykü kaleme almışsın. Öncelikle bunu söyleyeyim. Finaldeki konuşmada baya eğlendim. Umut’un rahatlığı, Murat’ın adeta “Harbi ne yaptım lan ben?” durumu keyifliydi. Güzel bir noktadan yakalamışsın temayı. Farklı olmuş.

Bir okur olarak Murat’ın babasına karşı kinini ya da öfkesini ve yahut kırgınlığını biraz daha okumak isterdim. Benim için eksik kalan tek kısım bu öykünde. Daha doğrusu bana yetmedi diyelim :slight_smile:

Öyküyü Umut üzerinden anlatmışsın lakin dayanağın Murat’ın durumu. Bu da öyküyü bitirince ; “Neden Murat değil de Umut üzerinden öyküyü anlattı acaba?” sorusunu doğurdu kafamda. Umarım kendimi anlatabilmişimdir :slight_smile:

Eline sağlık tekrar. Görüşmek üzere :slight_smile:

1 Beğeni

Merhabalar,

Seçki için gayet farklı, eğlenceli bir öykü.

Umut’un dikkat çektiği Murat’ın babasıyla olan ilişkisi kısmına katılmıyorum. Tabii bu görüş meselesi, başka bir öyküde olabilirdi fakat yukarıdaki gibi göstermeye dayalı bir metinde verdiğiniz detayları yeterli buldum.

Bu kadar acele etmesini gerektiren ne olabilirdi ki?

> Bir şey yok muydu cidden?

Sanırım yukardaki cümlelerin düz yazıyla yazılması gerekiyor. Zira yazar anlatısı, karakter süşüncesine gönderme var ama yazar anlatısı. Umarım demek isstediğimi anlatabilmişimdir.

Haricen öykü, o ihtiyarla aralarında geçen az diyaloglu anlar, çocukluk mahallesinin karakter gözündeki yansıması, derindi, güzeldi.

İlk okumamda diyaloglar haddinden uzun gelmişti, belki hareket ve tavırlarla biraz daha bölünebilir diye düşünmüştüm ama ikinci okumamda emin olamadım. Fikir çatışması adına yazıyorum; siz de bir düşünün.

Haricen öykünüzü çok sevdim. Finaliyle, işlenişiyle, anlatış şekliyle… Bu güzel öykü için teşekkürler. Gelecek seçkilerde de görüşebilme ümidiyle :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba Umut. :slight_smile:

Öyküyü beğenmenize sevindim. Halen çok fazla beceremesem de, anlatıcıdan ziyade gösterici olmaya çalışıyorum. O yüzden “Dibindekileri değil de, uzaktakileri keşfetmeyle takıntılı olan” eşittir astronot bir babanın Muratları zamanında terk etmesini kenardan göstermeye çalıştım. :slight_smile:

Bunun için de belki “bir arkadaşım” ekolünün öykücülükteki yansıması denilebilir. :smile: Anlatılmaya değer olanlar arkadaşların başına gelenler oluyor genelde. :smile:

Murat’ın içinde yaşananları bilmeden, dışarıdan şahit olunduğu kadarıyla aktarıp kaybettiği babasına dönüşebilme korkusuyla bunu engellemek adına yaptığı aptalca hareketi, çocukluk mahallesinin bile bıraktığı gibi kalmadığı dünyada değişimi/dönüşümü durdurmanın mümkün olmadığını dolaylı yoldan göstermek istedim. Ne kadar başarılı olduğum tartışılır ama deniyoruz işte. :smiley:

Görüşmek üzere. :slight_smile:

Merhabalar :slight_smile: ,

Tam da amaçladığım şey buydu. :wink:

Metindeki bütün italik yazılmış cümleler Umut’un iç sesi idi. :smiley: Siz alıntılayınca karakteri bayağı ciddi düşündürdüğümü fark ettim. :smiley: İster istemez yazar anlatısı gibi durmuş. Umut’un zihninde biraz daha yumuşak düşünceler akışabilirmiş hakikaten.

Aslında yazarken bazen sadece diyalog yazmak istediğim oluyor ama haklısınız. Dıştan anlatmak istemeyince denilmek istenileni fazlasıyla konuşmalara sıkıştırıyorum sanırım. Pek kısa konuşmayı beceremesem de, gelecek öykülerde “gerektiğinde” kısa konuşabilen karakterlere yer vermeye çalışacağım. :slight_smile:

Öyküyü beğenmenize inanın çok sevindim. :slight_smile:

Görüşmek üzere. :slight_smile:

Merhaba,

Osman ve Umut’a eğlenceli bir öykü okuduğumuz noktasında katılıyorum ve tabii temaya farklı bir yaklaşım sunduğu noktasında da.

Eksiklikten doğan bir eleştirim olmayacak. Gayet keyif alarak okudum ve beğendim. Eleştiri olarak değil ama beklenti olarak bir şeyden bahsedebilirim. Ki on farklı okuyucunun on farklı beklentisi olabilir bir öyküden. Bu oldukça anlaşılabilir. Ben okuduğumda ne hissettim peki, onu paylaşayım. Öykünün sonu çok hoş. Umut Murat’ın zihnine düşünmeden taşınmadan önemli bir konuda yanlış bir iş yaptığı ile ilgili güzel bir aparkat çıkarıyor. Bunun Murat’taki yansımasını daha fazla görmek isterdim. Sevilen dizinin erken final yapması gibi oldu öykünün sonu benim için. Elbette dediğim gibi, bu bir eleştiri değil, beklenti.

Tekrar eline sağlık. Bu güzel öykü için teşekkür ederim.

Görüşmek üzere diyelim :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba :slight_smile:,

Eğlenceli bulunması amaçlanan bir metnin sonunda eğlenceli bulunması :wink:, olayın eğlenceli gelişinin tek taraflı olmadığını göstermesi bakımından cidden çok rahatlatıcı bir duygu. :smile: Öyküyü beğenmenize çok sevindim. :blush:

Daha önce yorumlar aracılığıyla birkaç kez yazma imkânı bulduğum gibi bende temaları gördükten sonra öncelikle ya öykünün bitiş anı ya da bitiş cümlesi zihnimde beliriyor. Öykü yazma dediğimiz süreç de bundan dolayı bende öncesini doldurmak şeklinde gelişiyor. "Astronot"u gördüğümde aklıma ilk bilimfili’ndeki yazı sonra da “ohoooo o zamana kadar…” düşüncesiyle Şingeki no Kyojin’in gelmek bilmeyen ikinci sezonu ile ilgili şu meşhur resim geldi:

Ondan sonra da olaylar olaylar:smiley: Ha ikinci ya da üçüncü sezon, ha Murat’ın babası…

Belirttiğiniz gibi Murat’ın yanlışını çakma anını biraz daha uzatabilirmişim. “Mal mısın oğlum sen?!” diye yüzüne yüzüne, nefessiz saydırmaktansa yavaş yavaş, dalga geçe geçe işlenebilirmiş o kısım. Haklısınız. :smile:

Bir dahakine az pişmiş ya da çifte kavrulmuş değil de, tadında bir öyküyle görüşebilmek dileğiyle. :slight_smile:

1 Beğeni

Öykünüzü keyifle okudum. Sürükleyici ve ilginç bir konu. Kaleminize sağlık.

1 Beğeni

Merhabalar. :slight_smile:

Beğenmenize sevindim. Çok teşekkür ederim. Gelecek seçkilerde görüşmek dileğiyle. :smile: