Adaletin Kanatları (Koruyucular)

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/adaletin-kanatlari-koruyucular/

image

Ben uçan insanların Kawingası Rolan. Galaktik imparatorluğa ilk karşı koyan ve sonrasında bir çığ gibi büyüyen isyanın tetikleyicisi. Seçilmiş, ayrıcalıklı bir halk olan bizler galaksinin en üst basamağında bulunan, koruyucular olarak adlandırılan halktık. Adalet getiren, savunan, onurdan başka hiçbir şeye hizmet etmeyen olmak için yüzyıllar boyu evrimleştik. Bizler devasa kanatlarımız, yenilmeyen bedenlerimiz ve kırılmayan irademizle… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Merhaba Mustafa, öykü için bayağı emek harcamışsın ama çok fazla detay, düzen, rütbe, işlev anlatmışsın. gezegene ve ırklara dair çok şey anlatmışsın. Önerim bu tarz bir şeyler yazarken bir olay içinde ufak ufak versen daha iyi olurdu. Yani okuyucu bir anda bu kadar detay ve işlev istemez. Olaydan kopar yani.
Ufak tefek yazım hataları olmuş ama o hepimizde oluyor. Dikkat edersin.
Kalemine sağlık. Daha iyilerinde görüşmek üzere

Selam,
Şimdi Erdoğan’ın yorumunu okuyunca “Evet, gerçekten bunlar doğru tespitler” desem de bu yorumu okumasaydım belki de farklı düşünürdüm diyerek sana kendi çapımda geniş bir kredi açıyorum.

Bir kere hayalgücün muazzam. Onca ırk, gezegen, rütbe, tarih vs. kolay kolay uydurulabilecek şeyler değil. Olay örgüsü konusunda ise bir iki tespit yapmama izin ver.

Bu pek edebi olmayacak daha çok bir sinemasal tabir olacak ama öykü sanki bir geniş plan bir yakın plan yapıyor öykün. Önce geniş bir betimleme, açıklama sonra yavaş yavaş yakın plana geçme ve en sonunda hapishaneden kaçış da artık ultra yakın plan. Burada ufak bir sallanma olabilir. Öykünün odağı açısından biraz zor eklemlenecek bir örgü bu.

Bir de nacizane tavsiyem -ki ben de sonuçta nobel ödüllü bir yazar değilim- bir kişi, ırk, olgu veya materyalin işlevini o "şey kullanılmadan hemen önce tanımlama. Onu daha önce öyküye yedirir sonradan kullanırsan etkisi kat be kat artar diye düşünüyorum.

Genel anlamda bu emek verilmiş ve çok zengince dekore edilmiş öyküyü keyifle okudum, söylediklerimi söyleme sebebim senin gelişmek isteyen bir yazar olduğunu bilmem. Ben de aman aman yazmıyorum lütfen öyle de anlama.

Gelecek seçkilerde görüşmek dileğiyle…

Merhaba öncelikle okuma ve öneride bulunma nezaketi gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim. Başta fark etmesem de şimdi yorumunuzu okuyunca gerçekten de tıkış tıkış bir yazı olduğunu fark ettim. Aslında yeni bir dünya oluşturmaya çalışırken hiçbir şey havada kalmasın istedim ama görüyorum ki her şeyi bir çırpıda vermeye çalışmak oldukça eğreti duruyor. Bundan sonraki denemelerimde daha dikkatli ve özenli yazacağım sağlıcakla kalın…

Selam
Üç yazımın hepsine yorum yaptın bunun için ayrıca teşekkür ederim. Yaptığın öneriler diğerlerinde olduğu gibi şimdide beni çok memnun etti. Ancak bu yazımda gerçekten kendimde bir gerilme hissettim. Yazdıklarımla her ne kadar kendime bir şeyler katsam da bu ilerlemenin çok yavaş olduğunu hissediyorum. Şimdi görüyorum ki içgüdüsel yazmak ve her seferinde kendi görüşümün direk okuyan kişiye aktarılacağını düşünmek körlemesine ilerlemek gibi bir şey ancak maalesef teknik açıdan sıfır noktasındayım. Bu alanda kendimi geliştirebileceğim yazı sırasında bahsettiğin eklemlemeleri yapabilecek seviyeye gelebileceğim ve bana daha geniş bir bakış açısı kazandırabilecek bildiğin yayınlar varsa tavsiye etmeni rica ediyorum. Görüşmek üzere…

Bence bir iki ufak düzeltmeyle çok çok iyi işler çıkarabilirsin. Sıfır noktasında olmadığını çok rahat söyleyebilirim. Açıkçası bahsettiğin türde bir kitap okumadım o açıdan yardımcı olamayacağım. Ama tekrar edeyim sıfır noktasında falan değilsin. O açıdan gönlünü ferah tut.