Ala Meşe ve Sonsuzluk Meyvesinin Hikmeti

Sevgili @Kursat_Akbulut

Hikayenin başındaki “izi ayıran o ses kafamda her yankılandığında biraz daha siliniyorsun gözlerimin önünden” ifadesi o paragraf içinde ortada duruyor. Annesi ile kahramanı nasıl bir sesin ayırdığı anlaşılmıyorken sonraki paragraftaki çalar saatin sesi kastediliyorsa, iki paragrafın içinde biraz düzenleme yapılması mantık silsilesini güçlendirebileceğini düşünüyorum.

ilk paragraf bir olumlama yani rüyada olmanın mutluluk verdiği hissini aktarıyor okuyucuya buna rağmen İkinci paragraf “Rüyalarımın içinde boğulmak üzereyken” diyor. Bu cümle ise olumsuz anlamı olduğundan ilk paragrafla çelişmemek adına yazar okuyucuya nasıl bir duygu geçirmek istediğini bir kez daha kontrol edebilir.

“Kahvaltıyı iptal ediyor”. Kelimelerin seçimi ve kullanımı hikayenin belli bölümlerini parlatacakken sönük kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden belki iptal etmek yerine “vazgeçmek” daha uygun gibi geliyor. İptal etmek yazım dünyasında 3.tarafın etkisi sebebiyle yapılan bir reaktif hareket sonucudur. Bilgisayara verdiğin komutla “bir şeyi” iptal edersin çünkü. Ancak, çok daha öznel bir dünyada geçen duygusal bir yazımda daha subjektif fiillerin kullanımı daha uygun olabileceği kanaatindeyim.

Taksici ile konuşmasına şahit olduktan sonraki iki paragraf "Bitmek bilmeyen …kederimi hafifletti."arasındaki gramer yapısı hikayenin genelinden farklı durduğu için okuyucunun gözüne çarpıyor. Belki o kısmı da yukarıdaki versiyona uygun olacabilecek şekilde tekrar yazmak, hikayenin üst ve alt kısmını duygusal yoğunluk olarak biraz daha bağlayabilir. Yani hikaye dolaylı ve edilgen başlamışken, doğrudan ve 1.tekile dönen yerlerin verdiği direkt etki hikayenin hüzünlü havasının okuyucuya geçişini engelleyen bir durum yarattığı yerlerin üzerinde ufak düzeltmelerle hikayenin duygusallık faktörü yazının tamamında biraz daha homojenize olabilir.

Dostoyevski draması, kişiselleştirilmiş hezayanlar ve duygusal iniş çıkışlarının düzenlemesinin ise başarılı olduğunu düşünüyorum.

Elinize ve düş gücünüze sağlık
Sevgiler
Dipsiz

3 Beğeni