Ala Meşe ve Sonsuzluk Meyvesinin Hikmeti

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Ala Meşe ve Sonsuzluk Meyvesinin Hikmeti – Aylık Öykü Seçkisi

image

Bütün gece seninleydim. Günlük yaşamımdaki stres, kaygılarım ve tüm diğer sorunlar yerlerini sonsuza dek sürecekmiş gibi bir huzura bırakıyor yanındayken. Dünyadaki tüm kötülükleri unutturuyorsun bana. Sadece başımı okşasan hiç konuşmasan bile. Ellerinde kaynağı kutsal bir enerji var sanki. Sonunun geleceğini bilsem de yanında geçirdiğim her dakika çok değerli. Bizi ayıran o ses kafamda her yankılandığında… (DEVAMI…)

4 Beğeni

Yine hüzünlü ve başarılı bir yazı :wink: Tebrik Ederim…

2 Beğeni

Selam @Kursat_Akbulut

İtiraf etmeliyim ki öyküne başlarken, eyvah bu kesin bir aşk masalı dedim (aşk masallarına karşı olduğumdan değil ama işte o kadar çok var ki), sonra anneye evrildi ve ardından da anne-masal ikilisiyle birlikte hüzne boğdu bizi.

Anlatımın çok içten, öykün çok sade, yaşanmışlık kokuyor. Duygu aktarımını da çok beğendim. Temiz ve güzel bir öykü olmuş eline sağlık. Umarım o kutudan umut çıkmıştır :slight_smile:

Görüşürüz

2 Beğeni

Merhaba Kürşat,

Yine melankolik ve şiirsel bir anlatımın bütünleşerek duygu seli oluşturduğu kuvvetli bir hikaye ortaya çıkarmışsın.

Konuyu gerçekten çok beğendim. Özellikle bazı cümlelerindeki keskin betimlemeler tam yerinde. Benim favori bölümümü soracak olursan, annesinin çocukla olan diyalog kısmı derim kesinlikle. Çok samimi ve içten, anne sevgisinin kuvvetini fısıldayan dizeler olmuş bunlar.

Senin bu lirik-melankolik yazı stilin fazlasıyla kendine has ve karakteristik geliyor bana. Ayrıca, tema ne olursa olsun bu tür kurguları realist bir düzlemle iliştirebilmen de takdire şayan diye düşünüyorum.

Araf için ne yazacağını merakla bekliyorum.

Eline, kalemine sağlık. :slight_smile:

1 Beğeni

@filtus;

Çok teşekkür ederim değerlendirmeniz için. :pray:t3:

1 Beğeni

Selamlar @Muge_Kocak;

Başlangıç bölümünde istediğim etkiyi bırakmış olmak sevindirdi. :sweat_smile: Açıkçası paragrafın sonuna geldiğimde tekrar gözden geçirip acaba yanlış anlaşılır mıyım diye kendimi sorgulamadan edemedim. Bu nedenle anne kelimesini vurgulamış oldum. İncelediğim çoğu masalda rastladığım aşk unsuruna değinmek başta aklımda olsa da daha sonra farklı bir yaklaşım göstermeyi seçtim.

İçten yorumunuz için sonsuz teşekkürler… Umuda en çok ihtiyacımız olan bu günlerde herkesin kapısının önüne bu kutudan bırakmayı dilerdim.

Görüşmek üzere… :slightly_smiling_face::pray:t3:

2 Beğeni

Merhaba Kürşat bu sabah okudum öykünü. Sabah sabah gözümden yaş getirdin. Aşk olsun kardeşim. Duygusaldı, hüzünlüydü ama içinde yine de umut yeşertiyordu. Ne güzeldi. Kalemine sağlık. Ben nacizâne Zehra’yı biraz daha mı tanısaydık? diye düşündüm. Çünkü merak ettim. Zehra sadece bir hasta mı dertleştiği, yoksa annesinin geçmişinden biri mi?
Araf’ta görüşmek üzere, sevgiler
Dilek

2 Beğeni

Merhaba @Kursat_Akbulut,

Öykünün ismini okuduğum zaman içerik olarak daha farklı, daha fantastik bir yazı bekliyordum ancak okuyunca çok farklı bir şeyle karşılaştım. Bu kadar duygu yoğunluğu beklemiyordum. Çocuğun aile içinde gördüğü sorunları, annesini kaybedişi, yeni hastası ile yakınlığı hepsi ayrı küçük öykülerdi benim için, vermek istediğin duygu bana geçti. Anlatım dili de akıcı ve samimi.

Benim öykülerimden keyif alan biri için, kalemindeki bu duygusallık Yin Yang oldu sanki şimdi. :blush:

Kalemine sağlık,

Sevgiler,

Sena

2 Beğeni

Merhabalar @Dilek73;

Yorumunuz için çok teşekkür ederim. İnsanlarda hissettirmek istediğim duyguların bu denli hissedilmesi mutluluk verici. :smile: Okurken bazen hüzünleniyor, duygulanıyoruz; bazen heyecanlanıyor, mutlu oluyoruz her türlü okumak ve okuduğumuzu yaşayabilmek çok kıymetli.

Zehra’nın hikayesini başka bir öyküye saklamak istedim aslında. Ama şimdi tekrar göz gezdirdiğimde çok geri planda kaldığını fark ettim keşke biraz daha detaylandırsaydım. Öykümü başka bir yerde değerlendirirsem kesinlikle dikkat edip düzelteceğim.

Aslında Zehra yalnızca bir hasta. Geçmişiyle tek ortak noktası ona ölümün gerçekliğini ve masalların hepsinin mutlu sonla bitmediğini tekrar göstermiş olması. Daha fazlasını da düşünüyorum Zehra için. Umarım sonraki konularda soru işaretlerinizin tamamını giderebilirim.

Araf teması için çok heyecanlıyım öykünüzü okumak içinde ayrıca sabırsızlanıyorum.

Görüşmek üzere… :smile::pray:t2:

1 Beğeni

Merhaba @Senaa;

Zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. :slight_smile:

Bu öykümü diğer yazdıklarımdan farklı olarak öncesinde planlamadan masanın başına oturup cümlelerin içinde kaybolarak oluşturdum. Konu kafamda değiştikçe değişti ama başlık hep aynı kaldı. Başlık bulma konusunda da pek iyi olmadığımı düşündüğüm için bunu kullanmış bulundum. :smile: Yinede konunun biraz sürpriz olmasını sevdim kendi adıma.

Yukarıdaki yorumumda bahsettiğim gibi öykülerin bize hissettirdiği duyguların hepsi çok değerli. Sizin öykülerinizde toplumda zayıf olduğunu düşündüğüm hislerin çok kuvvetli bir anlatımla aktarıldığını görür görmez çok mutlu oldum. Bu nedenle Ying Yang benzetmenizden dolayı onur duydum.

İlk öykünüzü hala daha okumadığım için kızıyorum kendime bu ayki okumalarım biter bitmez ilk işim olacak. :smile::pray:t2:

Görüşmek üzere…

2 Beğeni

Öykünün adı güzel bence, sürprizli olması da güzel sizin de belirttiğiniz gibi. :sweat_smile:

Benim diğer öyküme gelince, kendinize yük etmeyin illa okuyacağım diye, olur mu? Fırsatınız olur ve okursanız çok sevinirim ancak, hayat kısa ve okunması gereken bir dolu yazı var. :slight_smile:

Görüşmek üzere, :pray:t2::slight_smile:

Sena

2 Beğeni

Merhaba,

Hayata dair, ayakları yere basan, gerçekçi öyküleri seviyorum. Bir de çıkarım yapabiliyorsak, ne mutlu bize. Her ay düzenli olarak aynı kişileri okumak bu açında güzel ve önemli. Hem farklı özelliklerinizi keşfediyoruz hem de öykü tekniklerinize kattığınız yeni boyutları. Özellikle ikincisini fazlasıyla gördüm bu çalışmada ve mutlu oldum.

Tebrik ederim

2 Beğeni

Sevgili @Kursat_Akbulut

Hikayenin başındaki “izi ayıran o ses kafamda her yankılandığında biraz daha siliniyorsun gözlerimin önünden” ifadesi o paragraf içinde ortada duruyor. Annesi ile kahramanı nasıl bir sesin ayırdığı anlaşılmıyorken sonraki paragraftaki çalar saatin sesi kastediliyorsa, iki paragrafın içinde biraz düzenleme yapılması mantık silsilesini güçlendirebileceğini düşünüyorum.

ilk paragraf bir olumlama yani rüyada olmanın mutluluk verdiği hissini aktarıyor okuyucuya buna rağmen İkinci paragraf “Rüyalarımın içinde boğulmak üzereyken” diyor. Bu cümle ise olumsuz anlamı olduğundan ilk paragrafla çelişmemek adına yazar okuyucuya nasıl bir duygu geçirmek istediğini bir kez daha kontrol edebilir.

“Kahvaltıyı iptal ediyor”. Kelimelerin seçimi ve kullanımı hikayenin belli bölümlerini parlatacakken sönük kalmasına sebep olabilir. Bu yüzden belki iptal etmek yerine “vazgeçmek” daha uygun gibi geliyor. İptal etmek yazım dünyasında 3.tarafın etkisi sebebiyle yapılan bir reaktif hareket sonucudur. Bilgisayara verdiğin komutla “bir şeyi” iptal edersin çünkü. Ancak, çok daha öznel bir dünyada geçen duygusal bir yazımda daha subjektif fiillerin kullanımı daha uygun olabileceği kanaatindeyim.

Taksici ile konuşmasına şahit olduktan sonraki iki paragraf "Bitmek bilmeyen …kederimi hafifletti."arasındaki gramer yapısı hikayenin genelinden farklı durduğu için okuyucunun gözüne çarpıyor. Belki o kısmı da yukarıdaki versiyona uygun olacabilecek şekilde tekrar yazmak, hikayenin üst ve alt kısmını duygusal yoğunluk olarak biraz daha bağlayabilir. Yani hikaye dolaylı ve edilgen başlamışken, doğrudan ve 1.tekile dönen yerlerin verdiği direkt etki hikayenin hüzünlü havasının okuyucuya geçişini engelleyen bir durum yarattığı yerlerin üzerinde ufak düzeltmelerle hikayenin duygusallık faktörü yazının tamamında biraz daha homojenize olabilir.

Dostoyevski draması, kişiselleştirilmiş hezayanlar ve duygusal iniş çıkışlarının düzenlemesinin ise başarılı olduğunu düşünüyorum.

Elinize ve düş gücünüze sağlık
Sevgiler
Dipsiz

3 Beğeni

Hikayeni ve anlatımını çok beğendim. Ayrıca yazmış olduklarının içinde beni en çok etkileyen bu oldu. :slight_smile: Kutunun içinde ne vardı acaba merak ettim. O kısmı biraz bizlere bırakmış gibisin ama yinede merak ettim.

2 Beğeni

Virgül fetişisti ilan edeceksiniz beni ama bence bu yazının birazcık virgüle ihtiyacı var. :)) Gerekli yerlerde koymadığımızda cümlelerin bazıları çok başına buyruk oluyor.

@Dipsiz gibi ben de “iptal etmek” fiiline takıldım. Her yazının bir enerjisi ve ruhu olduğunu düşünüyorum. Seçtiğimiz kelimeler, metnin bir bütünlük arz etmesi açısından önemli.

Şimdiki zaman kipindeki anlatımınız, yaratmaya çalıştığınız melankolik hava ile örtüşen bir seçim. Şiirsellik katmış olmanız da bu anlatımı kuvvetlendiren diğer bir unsur. Devrik cümleler kullanırken, her an kontrolü kaybetme tehlikesi var. Yazınız buna pek maruz kalmamış, altından hakkıyla kalkmışsınız.

Yine @Dipsiz’in zaman kipinin yazı bütünündeki tutarsızlığı hususunda yaptığı tespitlere katılıyorum. Bir şekilde girişte elde ettiğinizi o havayı koruyabilmeniz için, yokuş aşağı koştuğunuz sırada atın yularını gevşetmemeniz gerekiyor.

Belki yansıtmak istediğiniz duyguları (k)abartmak adına bazı cümlelerin sırtına fazla miktarda yük bindirmiş olabilirsiniz. Aynı etkiyi yaratmak koşuluyla, kimi cümlelerde sadeleşmeye gitmeniz, okurken, zihnimizin daha iyi organize olmasını sağlayabilir.

Gelecek seçkilerde görüşmek üzere.

3 Beğeni

Merhaba @Dipsiz;

Oldukça detaylı bir okuma yapmışsınız teşekkür ederim. Paragraf kısmında çalar saatle ilgili nasıl bir düzenleme yapabilirim bakacağım eğer duraksamaya sebep olursa mümkün olduğunca uyumlu bir hale getirmeye çalışırım.
Rüyalar kısmıyla ilgili boğulmak kelimesini tamamen bilerek ve isteyerek kullanmıştım. Çünkü sonraki bölümlerde yer verdiğim gibi karakterin annesiyle geçmişinde yaşadığı travmatik olaylar var ve bunların bilinçaltını ne boyutta etkilediğini her gördüğü imgeyi annesiyle bağdaştırmasından anlaşılacağını düşünmüştüm. Belki birde kâbus eklemeliymişim.
“İptal” kelimesini “Vazgeçmek” ile yer değiştirdiğimde çok büyük bir fark göremedim kendi adıma ancak eleştirinizi dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz.
Evet taksici kısmında haklısınız tekrar göz atacağım. :slight_smile:
Zaman ayırıp değerlendirmişsiniz çok teşekkür ediyorum tekrar. Tespit ettiğiniz noktaların üzerinden tekrar geçeceğime emin olabilirsiniz. Bazı kısımları düzeltecek bazılarını olduğu gibi bırakacağım galiba. :slight_smile::pray:t2:
Görüşmek üzere.
Sevgiler

Merhaba @Aremas;

Virgül kullanmayı yazmaya başladığım her zaman kendime defalarca hatırlatsam da hep eksik bırakıyorum. Aklımda tutacağım bu sefer. :slight_smile:
İptal ve zaman kipi ile ilgili sıkıntıları not ettim. Düzenleyeceğim zaman mutlaka bakacağım.
Bu haliyle anlatımını sadeleştirmek isteyeceğim bir öykü değildi. Belki biraz daha uzun tutsaydım bunu diyaloglar aracılığıyla sağlayabilirdim. Ben okuduğum öykülerde de yoğun duygusallık arayan biriyim. Biraz zevk meselesi sanırım bu. :smile:
Okuyup eleştirdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Görüşmek üzere :wave:

2 Beğeni

Merhaba @Kursat_Akbulut

Acıklı ve gerçek bir masaldı zaten ama masal bağlantısı da iyi kurulmuştu maddi olarak. Kendi içindeki göndermeleri, bunların finalde bağlanması ve sedef işlemeli kutunun içindeki belirsiz ve sonsuz hazineyle yetkin bir öykü okuttunuz bize.
İçeriği zaten son derece yetkin ve yukarıda söylediklerimle de fikrimi ortaya koyduğumu düşünüyorum.

Bu noktada dilin kullanımını övmek istiyorum. Dili son derece yumuşak, dengeli ve ritim içinde kullanıyorsunuz. Ayrıca betimleme konusunda ciddi bir yeteneğiniz olduğunu düşünüyorum. Konuyu aşmayan ama kendi başlarına da değeri olan yapılar kuruyorsunuz.

Ellerinize sağlık.
Gelecek seçkilerde görüşmek dileğiyle…

2 Beğeni

Merhaba @Umutunjelibonu;

Güzel yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Bende genelde daha gerçekçi ve hayatın içinden öyküler okumayı severim. Bu platform her türden öyküyü okuyabilmeyi ve türüne göre yorumlayabilmeyi öğretti bana. Bende düzenli takip ettiğim yazarların üslubuna tarzına yavaş yavaş alışıyorum ve bazen farklılıklar görmek benide çok mutlu ediyor. Sizde seçki yayınlandığı zaman acaba öyküsü var mı diye baktığım yazarlardan birisiniz.
Araf temasını sabırsızlıkla bekliyor olacağım. :smile::pray:t2:
Tekrar çok teşekkür ederim zaman ayırıp okuduğunuz için.
Görüşmek üzere :slight_smile::pray:t2:

Merhaba @UlianaHippogrief;

Yorumun için çok teşekkür ederim arkadaşım. Hem yazım sürecinde hem sonrasında birbirine her daim destek olan sizin gibi arkadaşlarım olduğu için hem sana hemde @Yuzuri ye ne kadar teşekkür etsem az. Hep birlikte öğrenip gelişmeye çalıştığımız seçkide bir arada olduğumuz için ayrıca mutluyum.
O zaman kolları Araf için sıvayalım. :smile::facepunch:t3:

@yaren_demir;

Yorumladığın için çok teşekkür ederim. Beğenmene sevindim. Kutunun içinde ne olduğunu seninde söylediğin şekilde biraz okuyucuya bırakmak istedim. Herkes hikayenin gidişatına göre farklı bir şey olduğunu düşünür demiştim. Belki sonraki temalarda detaylandırıp öncesini veya sonrasını veya Zehra’nın gözünden olayları anlatmak isteyebilirim diye gizemli kutuyu şimdilik olduğu gibi bırakmak istedim. Sen içinde ne olmasını isterdin paylaşabilirsin. :smile::pray:t2:
Görüşmek üzere :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba @MuratBarisSari;

Vakit ayırıp öykümü okuduğunuz ve değerli yorumlarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Böyle düşünmeniz beni çok mutlu etti. Umarım çok daha iyilerinde tekrar buluşuruz.
Bu ay biraz yavaş okuyorum öyküleri seçki tarihinden dolayı bolca vaktimiz olduğu için sindire sindire çok daha dikkatli okumalar yapmaya çalışıyorum. Sizin öykünüzü de çok merak ediyorum en kısa zamanda okuyacağım.
Arafta görüşmek üzere
Sevgiler :smile::pray:t2:

2 Beğeni

Tüm övgü ve eleştiriler yapılmış. :slight_smile: Ben genel anlamı ile beğendim. Virgüllere takıldım ben de bazı yerlerde, o kadar. Elinize sağlık.

2 Beğeni