Buraya Bakarlar

Selam Kasvet,
Okurken aklıma gelen şeylerden başlayayım;

Öncelike Ventile Pamuk ve bu pamuğun Churchill’in talimatı üzerine ekilmesi konusunda söylemek gerekir ki bu hem muhteşem hem de sıcak olmakla birlikte efektif olmayan bir yönetim tarzımış. Daha sade bir dille Churchill dahiymiş de diyebiliriz bir ülkedeki yangın hortumu hammaddesinin üretimine de bir kişi bakamaz ki hangi birine yetişecek diye de sorabiliriz.

Babişko olayı bana izlediğim bir filmi -aslına okumadığım bir kitabı- hatırlattı. Factotum - Bukowski. Acaba sende de bir etkisi var mı? Yoksa da yoktur sadece aklıma geldi.

Starbucks konusunda da -madem ki biraz referans veriyoruz durmayalım- Edward Hopper’ın bir resmi geldi aklıma. O da kapısı olmayan bir kahve dükkanını tasvir ediyordu. Ama aslında daha çok güldüm çünkü sanırım peri bacaları sitesi olmadan bir ay sonraya da rahatlıkla giderdi bu hikaye. Her ne kadar bir siren deniz kızı olmasa da zorlanabilirdi bu yorum. Belki sen de gelecek ayın konusunu görünce benzer bir şey düşünmüşsündür.

Bir başka eğlendirici nokta, ceketin sahibinin öykü yazarının tanıtım yazısındaki bir takım özelliklerini bünyesinde barındırmasıydı. Kendisini olan biten kötülüklerden sorumlu tutan kopmuş bir kahraman.

Küfürler de başka bir tebessüm kaynağıydı. Ama ifade etmem gerekir ki geçen ay bloğunda okuduğum kısa kartal hikayesinde de sezdiğim, rahatsız etmekten ziyade biraz eklenti duran bir yapıları oluyor bazı yerlerde.

Tasvirleri sevmediğin ve okurken bile sıkıldığını ifade etmiş olmakla birlikte bence doğal bir tasvir üstadı sayılabilirsin. Hareket tasvirlerinde zaten çok başarılısın ama özellikle giyim kuşam konularındaki kelime dağarcığı da dikkat çekici. Tebrik ediyorum.

Şimdi gelelim belki üzecek belki sevindirecek bir -ve son- geri bildirime. Ana fikre dair starbucks kızının söylediklerini belki biraz daha kurguya yedirebilirdin ki bu yeteneğe fazlasıyla sahipsin ama konu bu değil. Kızın söyledikleri doğru şeyler ve hiç de rahatsız edici değiller. Bu belki seni mutsuz edecek kendine çizdiğin vizyon anlamında ama bence mutlu etmeli çünkü doğru, iyi ve güzel son derece sade ve bilinir şeyleridir ve belki bir yeraltı edebiyatı eserinde söylenmeleri “cool” kaçmasa da söylenmeleri gerekir. Sen de söylemişsin. Ben bunları okumaktan son derece memnun oldum.

Ellerine sağlık.

Not: İkinci tekil kullanımım rahatsız etmiş olabilir, öyleyse çekinmeden söyle, ikinci çoğula da geçebilirim.

1 Beğeni