C19

Öykü Seçkisi'nde okumak için: C19 – Aylık Öykü Seçkisi

image

Gözlerimi açamıyorum, galiba kapakları birbirine yapışık. Karanlık, uzun süren karanlık. Hayır gücüm yok, gücüm olsa gözlerimi açarım elbette. Yine karanlık mı oldu? Göz kapaklarım açık değil ama aydınlığı ve karanlığı ayırt edebiliyorum. Tüm uzuvlarım ağrıyor, insanın kıl kökleri bile ağrır mı? İşte benimkiler ağrıyor, hem de köklerine kibrit suyu dökülmüş gibi. Nihayet, nihayet gözlerimi yarı… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Tam yarım kalmışlık hissi vermişti ki gelecek ayki öykünün Virüs teması üzerinden gidileceğini hatırladım. Bu çok iyi bir şans olarak dönmüş size. Ben hala virüs konusu hakkında ne yazabilirim ki diye düşünürken siz 2 tema için birden bir konu çıkartmışsınız. Hayalet şehir kurgusunu severim ve siz de iyi işlemişsiniz. Bazı cümleler okurken rahatsız etmişti ancak o kadar da önemli değil. Ufak tefek aksaklıklar illaki oluyor. Umarım gelecek ay da yazarsınız ve bu öykünün devamını okuyabilirim. Elinize sağlık :slight_smile:

2 Beğeni

Merhabalar Faruk bey,
Seçmiş olduğunuz konu benim ilgimi çekti. Virüs temalı kurgular her zaman beni genel anlamda etkilemiştir. Bu konuyu belki önümüzdeki ay devam ettirmek istersiniz. Lakin ben yazım konusunda birkaç belli başlı hatalar ile karşılaştım. Birincisi, bazı yerlerde metin, metin olmaktan çıkıp karşılıklı sohbete dönüşme hissiyatı veriyor. Yani karakterinizin bazı cümleleri sanki bir eserde değilde oturulan bir çay bahçesinde sohbet ediyormuş hissiyatı verdi bana. Bir diğer eleştirim ise kullandığınız teknik üzerinden olacak. Seçtiğiniz konu itibariyle biraz daha karanlık betimlemeler ve daha buhranlı bir atmosfer bekledim hikayenin altyapısında. Bu bağlamda bazı cümleler beni bu atmosferin dışına itti ve absürt mizahın içine çekildim. Bunlara belki bir göz atmak isteyebilirsiniz. Önümüzdeki seçkide görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. Kaleminize sağlık.

1 Beğeni

@Yuzuri, yorumladığınız için teşekkürler. Bende gelecek ayki konuyu görünce havaya zıplayıp iki topuğumu birbirine vurdum -eski adettir- :slightly_smiling_face:. Keyif almanıza sevindim. Gelecek ay görüşmek üzre. Bakalım Nevin karargahına ulaşabilecek mi? :wink:

1 Beğeni

@UlianaHippogrief, öncelikle yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Okuyucuyla karşılıklı konuşma yapan karakterler yazmak hoşuma gidiyor, yerinde ve düzgün kullanılırsa bence okuyucuyu içeri çekme ve hikayeye sarma konusunda oldukça yardımcı olur. Ben becermişmiyim bilemedim :slightly_smiling_face:. Atmosfer hususunu bende düşünmüş, sonra karakterin gece vakti maceraya giriştiği için biraz böyle güdük betimle kalmasına karar verdim. Guguk Kuşu Operasyonu | Faruk Korkmaz (Kısa Öykü) | Bilimkurgu Kulübü mesela bu öyküde daha sizin beklediğiniz gibi bir atmosfer yarattım sanırım. Mizah konusuna gelince, kara mizahı severim, karakterimin her şeye rağmen içindeki gülücüğü saklayan tiplerden olmasını istedim, demek oda tam dozajını bulamamış. Eleştirileriniz dikkate alacağımı bilmenizi ister, gelecek sayıda tekrar görüşmeyi dilerim.

2 Beğeni

Merhaba @Foton

Seçki’ye katıldığından beri öykülerini okuyorum ve bir tanesi hariç hepsi benim için tatmin ediciydi. Okuduğum kalemler arasındasın her ne kadar tarzlarımız uyuşmasa da :slight_smile:

Bu öykünü okumakta zorlandım. Çok uzamış geldi bana, biraz dağılmış. Cümlelerin de yayılmış. Bilmiyorum belki metin bunu gerektiriyordur. Ama ben kopmadan ve merakımı ayakta tutarak okumakta biraz zorlandım. Evet anlıyorum durağan çünkü atmosfer gereği öyle. Ama tam bu yüzden de biraz daha kısa tutulamaz mıydı ya da hareket katılamaz mıydı? Sadece düşünüyorum. Takdir senin. Bazı hatalar var ama hepimizde var. Üstünde durmuyorum. Bazı cümlelerin belki biraz daha kelimeden arındırabilirsin.

Sen bir taşla iki tema vurmuşsun. Virüste okuyana kadar hoşçakal :wave:

1 Beğeni

Selamlar @Foton,

İlk kez bir öykünüzü okudum. Bundan önce farklı öykülere yorumlarınızı okumuştum, bu ay ilk okuyacaklarım arasına sizi de almak istedim.

Öyküyü tek seferde bitiremedim. Gerek uzunluğu gerek benim bulunduğum ortam buna izin vermedi diyebilirim. Karakterin de baştan kadın olduğunu anladım ancak daha sonra, öykü içindeki bazı kısımlarda yoksa erkek miydi diye düşünerek başa dönme gereği hissettim. Örneğin “çöğdürmek” çok da kadınlara has bir eylem değildir diye düşünüyorum ama belki de benim yetiştiğim bölgede böyledir, bunu da bilemedim. Hemcinslerim teyit etsin :sweat_smile: Ayrıca belli kavga sahnelerinde de aynı tezatı düşünmüştüm ancak sonundaki kimlikte bulunan isim ve titr bu sorularıma yanıt oldu diyebilirim.

Mühür ve virüsü bağlamanız da çok büyük şans olmuş gerçekten.

Öykünün görsel anlatımı kuvvetliydi, hatta nedense öykünün geçtiği mekanı da mavi-gri ve karanlık bir atmosferle hayal ettim. Öykünüz gözlerimi kapatınca bende bu renkleri bıraktı.

Çok uzun olduğu ve ben de telefondan okuduğum için teknik kısımlarla ilgili yorum yapamayacağım.

Kaleminize sağlık.

Virüste görüşmek üzere,

Sevgiler,

Sena

1 Beğeni

@Foton Selamlar;

Öykünün girişi çok davetkar olmasa da sonrasında bir ivme kazanıyor. Ardından da okuyucuyu içine çekiyor.

Aslında ben de severim alegorik anlatımları ve soyut şeylere vücut kazandırmayı. Ancak sizin öykünüzde, bana göre bu durum biraz fazla kaçmış. Bir de bazı cümleler kendini ifade etmekte zorlanıyor sanki. Tekrar okumak durumunda kaldığım çok cümle oldu öyküde.

Anlaşılan o ki önümüzdeki seçkide de okuyacağız sizi. :slightly_smiling_face:

Ben genel çerçevesiyle öyküyü beğendiğim belirtmek isterim. Emeğinize sağlık. Görüşmek üzere…

1 Beğeni

Merhaba @Muge_Kocak,
Hikayelerime verdiğiniz kıymet için teşekkürler. Bu hikaye özelinde uzunluğu belki az bile oldu diye düşünüyorum, yani kafamdaki kurgu sıralamasına göre. Lakin anladığım kadarıyla yeterince akıcı ve okurun merakını canlı tutacak cesamette cümleler çatamamışım. Bu tür öykülerde merakı ve gizemi canlı tutmak elzemdir. Cümlelerin gereksiz şişkin olduğu ve bazen sarktıkları konusundaki eleştirinize katılıyor, okuma zevkini düşüren bu çapaklar üzerinde daha fazla durmaya bir kez daha karar veriyorum :grinning:, şaka bir yana hikayeyi yazdıktan sonra törpüleme işini hafife almamalıyım ve ağzımı burnumu kıracak bir eleştirel okur gurubu bulmalıyım :slight_smile:. Hikayeyi okuyup eleştirdiğiniz için tekrar teşekkürler. Sağlıcakla kalın efendim.
Not: Aslında bu hikaye seçkiye gelmeyecekti https://yerlibilimkurguyukseliyor.com/2020/03/09/ybkyd-sayi-35/ dergisinin mart sayısına yolladığım “Ne Yesek” isimli öyküyü gönderecektim. Ama dedim artık yamyamlardan yılmıştır 5 kişilik dev okur kitlem :relieved:, bende güncel virüs konusunu merkeze alan bu hikayeyi alelacele yazıp yolladım. Evet yine acele ettim. Neyse can sağlığı olsun :wink:

2 Beğeni

Merhaba @Senaa,

İlk okunacaklar listesine alınmak açıkçası koltuklarımı kabarttı :slight_smile:. Yorumlarınız için de ayrıca teşekkürler. Diğer yorumları da göz önüne alırsak, okuyucuyu saracak bir tempo tutturamamış olmam ve ritim bozukluğuna bir de daha bozuk cümle katarları eklenince zor okunur bir hikaye yazmışım, yani size katılıyorum. Artık el mecbur önümüzdeki ayın konusu itibari ile hikayenin devamı geleceği için, yapılan yorumları dikkate alarak daha tempolu ve zevkle okunur bir metin ortaya koyabilmeyi umuyorum. Son olarak kadınların çömelerek çöğdürme yarışı yaptığını duymuştum, ayrıntılarını boş verelim :slight_smile: . Maskülen bir ortamda bulunan kadın karakterim için ihtimal dahilinde bir hareket olur diye düşünmüştüm sadece. Sağlıcakla kalın efendim.

1 Beğeni

Merhaba @ebuka,

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum. Diğer eleştirilerde sizinkiyle aynı yöne baktığı için, şişkin ve iyi biçimlenmemiş cümlelerimin hikaye okunurluğunu baltaladığını anlamış bulunuyorum. Tekrar tekrar okuyarak bunların sayısını azaltmada epey başarılı olacağımı düşünüyorum. Sizin yorumunuzu okuyunca ‘yok canım o kadar zor cümle yoktur’ dedim ve tekrar okudum, evet o kadar cümle varmış :grinning:. Virüste görüşmek üzre, sağlıcakla kalın efendim.

1 Beğeni

Est. :pray:t2:

Hahaha, peki. Ben de ayrıntılarını sormayacağım, ben bilmiyor olabilirim demiştim ztn ilk yorumumda da :joy:

Emeğinize sağlık.

Sena

1 Beğeni

Buraya kadar. Corona morona bilmem ama felaket tellallığı yapayım. Bu hikaye gelecekten bir öngörüde olabilir. :thinking:

1 Beğeni

Merhaba,

En sevdiğim kurgulardan birini yazmışın. Hafızasını kaybeden nitelikli ajanın -agent anlamında- kendisi ile birlikte tüm olay örgüsünü çözmesi… Büyük keyifle okudum.

Bence en büyük başarın şu olmuş; genelde seçkide içsel dünyayı çok içermeyen metinler biraz zaydınlık ve tahmin edilebilir bir optimizme kayıyor. Biraz fazla genç çıkabiliyor çıkan şey. Sen salt dış dünyaya ait bu kurguda tonu, gerçekçiliği ve cazibeyi doğru “renkte” tutabilmişsin. Bravo…

Ayrıca karakterin satirik edası da anlatıcı tarafından harika hissettirilmiş yani Nermin olmuşsun kısaca. Önümüzdeki ay devam edebileceğin bir yerde kalması da cabası.

Tabi umarım önümüzdeki ay hikayenin devamından keyif alabilecek kadar kontrol altında tutabiliriz virüsü.

Görüşmek dileğiyle…

1 Beğeni

Merhaba @MuratBarisSari,

Övgüleriniz için teşekkür ediyorum. Gönül isterdi ki bilinen türde hikaye izleğini, sadece çok sevenlerinin değil, izleğe yabancılar içinde çekici olacak şekilde yazabileyim. Sürükleyicilik unsurunu kendi ellerimle boğmuşum. Neyseki bir sonraki seçki konusunu azıcık tahminle (sağlık çalışanıyım), bu hikaye konusu içinde işleme cinliğini yaptım :slight_smile:. Finali de açıkçası bu nedenle tamamen kapıları açık şekilde bıraktım. Ve voila! Umarım ikinci bölümde ilkinde erişmek istediğim akıcı ve merak uyandırıcı kurguya ulaşırım. Bir sonraki seçkide görüşmek üzre sağlıcakla kalın.

1 Beğeni

Bence bu hali de çok güzel.

1 Beğeni

bu konu bin kere işlensin bin kere okurum. seviyorum. ama bu kadar iyisini okumak şans. önümüzdeki ayı merakla bekliyorum. elinize sağlık.

1 Beğeni

@MuratBarisSari teşekkürler. Önümüzdeki ay için omuzlarım fazlasıyla yük bindi :slightly_smiling_face:. Bu arada ben de sizin bu sayıdaki hikayenizi okudum. Farklı yönlerden irdeleyenler olmuş, bu yüzden bir şey yazmadım. Çok az dağınık olmakla birlikte, oldukça ehil ve temiz yazan bir elden çıkma hikayeniz edebi olarak takdire şayan. Eski hikayelerinize bakamadım, fakat bu yatkın elin kendini bilim kurgunun kızgın sularına yahut fantastiğin ferahlatıcı ruhuna daldırmasına, bize oralardan paha biçilemez hazineler getirmesine asla hayır demezdim :slightly_smiling_face:. Sağlıcakla kalın efendim.

1 Beğeni

@nkurucu teşekkürler. Önümüzdeki aya sağ çıkabilirsem, uzunca bir hikayeyle döneceğim. Mademki sevenlerini bulmuş hikaye, onu meyus etmemek için elimden geleni yapacağım :wink:.

1 Beğeni

Rica ederim.Ve aynı anda da teşekkür ederim.

Biraz dağınık olabilir doğru. Biraz yapısal biraz da dönemsel sebepleri var.

Bilimkurgu ve fantastik de yazıyorum. Öncesi artık geçti tabi. Umarım sonrakilerde buluşuruz.
Görüşmek dileğiyle…

1 Beğeni