Eğer

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Eğer – Aylık Öykü Seçkisi

image

Çocuk, soğuktan sümüklenmiş burnunu hırsla çekti. Omuzları geride, başı yukarıda altında durduğu evin balkonuna bakıyordu. 8-9 yaşındaydı sesi, az daha kalınlaştırıp yukarıdakilere bağırdı. “Gelmiyor musunuz oğlum?” Çocuklar gönülsüzce omuz silktiler. İçlerinden birinin evinde oynamak için anneleri ikna etmek daha kolay oluyor, eve dönüşte yiyecekleri azar ihtimali azalıyordu. Birazdan gelecek kurabiye de cabası. Çocuğun boynundaki damarlar… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Yediden yetmişe, çıkar ilişkileriyle donatılmış benlikler dünyasına gönderilmiş ufak bir göktaşı tadında kısa ve sade bir öyküydü okuduğum. Her gün ve her yerde bu ilişki biçimiyle karşılaşıyor ve maalesef gelecek kuşakların da böyle yetişmesine hepimiz katkılar sunuyoruz. Teknik olarak yorum yapmadım fakat dilim döndüğünce öykünüzün bende uyandırdığı duyguları aktarmaya çalıştım.

Emeğinize sağlık, sevginize çıkarsızlık…

1 Beğeni

“Yediden yetmişe, nasıl oldu da her birimiz bu kadar hesapçı, pazarlıkçı olduk”, sorusuna şık bir yanıt. Değerlerimiz üzerine güzel bir öykü. Keyifle okudum. Kaleminize sağlık.

1 Beğeni

Merhaba @nyphe

Eline kalemine sağlık. Yine bir Hande Çiğdemoğlu öyküsü. Halktan, düzene karşı, yozlaşmaları gösteren, duygu ön planda öykülerini keyifle okuyorum. Öykünde bir kaç teknik sorun var. Özelden paylaşırım arzu edersen. Bir de şöyle bir şey aklıma geldi. Mesela tarzı dışında bir Hande Çiğdemoğlu öyküsü okumak :slight_smile: Denemeler için Seçkiden daha iyi bir platform düşünemiyorum.

İlhamın bol olsun
Sevgiler

1 Beğeni

Selam @nyphe,

Eğer benim öykülerime olumlu eleştiriler yazarsanız ben de sizinkilere güzel yorumlar atarım. :smiley:

Kısa, güzel ve gayet net bir öyküydü. Gecenin bu saatinde biraz kafam bulanık ama piramit teması hiç geçmemiş galiba öyküde. Bir de şu cümle sorunlu gibi:

Eve gidip tableti aşırmanın ve yeni yüklediği araba yarışı oyununu hayal ederek eve koştu.

Elinize sağlık. Keyifle okudum. Görüşmek üzere, iyi bakın kendinize…

1 Beğeni

Teşekkür ederim @Arokan. Teknik olarak bir takım sıkıntılar var aslında. İyi ki yorum yapmadınız:)) Uyandırdığı duygular memnuniyet verinci. Sağolun okuduğunuz için. Dünya Öykü Günümüz kutlu olsun bu arada:))

1 Beğeni

@Sitaresan teşekkür ederim okuduğun ve yazdığın için. Aslına bakarsan edebi bir iddiası olmayan kıssadan hisse bir öykü bu. Hatta ne yazık ki gözümden kaçan pek çok da anlatım bozukluğu var. Bu sefer de böyle olsun ne yapalım:)) Görüşmek üzere, Dünya Öykü Günümüz kutlu olsun…

Müge selam. Teşekkür ederim okuduğun için. Aslında bu öykü edebi bir iddia taşımayan deyim yerindeyse kıssalı hisseli bir küçük çalışma. Ama haklısın. Ne hikmetse gözümden kaçmış ve seçkide okuduğumda pek çok hata gözümü acıttı. Farkında olmadıklarım da olabilir. Bana yazarsan sevinirim. Özelden ya da genelden hiç far etmez:))

Tarzın dışında demişsin. Bu mutluluk verici. Demek ki yapmaya çalıştığım şeyi becerebilmişim. Elbette okuduklarına pek benzemeyen öykülerim ve yazılarım da var. Fırsat olduğunda paylaşmayı isterim. Temalara denk getirebilir miyim bilmiyorum ama olmazsa sana mail atarım. Bakalım onlar hakkında ne düşüneceksin? :slight_smile:

Sevgiyle, öyküyle kal hemşirem. Dünya Öykü Günümüz kutlu mutlu olsun…

1 Beğeni

Selamlar @ebuka

Öykünü gündüz okumuş, yorum yazmayı geceye bırakmıştım ki senin yorumunu gülerek okudum şimdi:D Körler sağırlar mı yapalım diyorsun? :))

Diğer arkadaşlara da söyledim, aslında bu kısa öykü belki bir köşe yazısı falan olurdu. Belki de takvim arkası. Kıssadan hisse:)

Bahsettiğin teknik sorunları seçkide öyküyü tekrar okuyunca fark ettim. Üstelik pek gözümden kaçmayan hatalar bunlar ama bu kez talihsizce kaçmış :(( Bunları sizlerin de fark etmesine sevindim doğrusu. Yorumların gerçek olduğuna inanıyorum böylece:))

Tema direkt olarak yok evet. Belki okumuşsundur, Bataklık Teması’ndaki Issık Göl öyküm de öyle. İşte çocuktan cumhurbaşkanına piramitin basamakları:) Görünmez bir metafor olarak düşün.

Görüşmek üzere. Dünya Öykü Günümüz kutlu olsun…

1 Beğeni

Yeni yeni öykülere. 14 Şubat Öykülüler Günü kutlu ola :blush:

1 Beğeni

Elbette tarzın :slight_smile: Burada yazılarıyla tanımlayabileceğim kişilerle tanıştım, bunlardan biri de sensin. Bu da mutluluk verici bence.

Lütfen gönder. Çok sevinirim, seve seve okurum ve elim döndüğünce naçizane yorumlarımı paylaşırım. Benim için büyük bir keyif.

Tekrar eline sağlık
Ve evet bugünün dünya öykü günü olmasına bu kadar sevineceğimi düşünmezdim. Yararlı bir şeyi kutlamak her zaman güzel :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba,
Hani bazı kitaplarin tanıtımında diğer yazarlar tarafından bir yorum yapılır ya;
" Geçmişle gelecek arasında köprü kurmuş yazar. Ustalıkla işlemiş öyküsünde bu varoluş süreci. Yazar tasrali ve şehirli yaşantısını arasında sıkışmış insanların resmini çekmiş bize. Kuşak farklarının çatışmaların içerisinde gerçek insan kesitleri den yaşantılari kaleme almış. Yokluk ya da yoksulluk ile varlık ve var olma arasında insanların mücadelesine şahit ettirmiş bizi okurken" gibi.
İşte bende artık katılıyorum onlara
Çünkü bu öyküde öyle bir detay var bence.
Öyküye başlayınca geçmiş bir zamandan bir çocuk geldi gözümün önüne. Hala çamur içinde top oynayan çocuk var mıdır ki dedim kendi kendime. Sanırım hikaye 1996 larda falan geçiyor diye başladı zihnimde süreç.
Sonra baktım aslında bir çocuk yazarın cokda yanasmadigi günümüz gerçeklerini ablada gördüm
Sosyal medyanın esaretini ve güncelliğini ona yuklemissiniz ki bence artık herkesin yazarken gözden kaçırmamalı gerek. Mesela ben hala sokamadım öykülere bu gerçeği hala kaçıyorum. Hala eski dünyanın insanları ile ilerliyorum öyküler de. Nostaljik ama daha tutkulu geliyor bana. Burada kızın kendi çıkarları için ailenin en büyüğüne babaya bile yalan söyleyebileceği gerçeğiyle yüzleşiyoruz anne’de buna dahil aslında. Süreç anneden başlıyor. Ve eski kuşak hastalığı eş dost akraba yakinmasi var babanın teyzeyi istememesinde. Sonra baba işte bildiğiniz baba ama malesef günümüzün hastalığına yenilmiş bir çekirdek aile. Çıkar…
Kendi çıkarları için her birinin bir yok sayma olgusu. Ne tuhaf değil mi artık karşılık beklemeden aile bile olamıyoruz.

Öykünüze sağlık. Keyifle kalın… Benim için gerçek bir resimdi

1 Beğeni

Teşekkür ederim @Emrah , ne güzel okumuşsunuz…

Merhaba,
Duru, yalın ama kocaman bir derdi olan anlatım. Alt metin okumasını kullanmadan, doğruca ilerlemiş. Yazı dilinizde basitlikten ziyade olgunluk gördüm. Güzeldi, kutlarım. Akıp gitti okurken. Biraz daha karakterlerin arka planından izler bıraksaydınız, öykü en az iki basamak daha yukarı çıkardı benim için.

Önümüzdeki ay tekrar sizi okumak dileğimle…

1 Beğeni

Teşekkür ederim @Umutunjelibonu vakit ayırıp okuduğunuz, değerlendirdiğiniz için…

1 Beğeni