Halenzeli İkinci Veysi Sultan ve Onun Trajedik Hükümdarlığı

Merhaba, öykünüzü okudum. Çok hoş bir fikir bulmuşsunuz ancak kağıt üzerinde yeterince iyi işleyememişsiniz. Alternatif/kurmaca tarih öyküsü okumayı çok isterdim. Belli ki bu konuya ilginiz de var. Aşağıda birkaç noktaya özel olarak değineceğim ama genel olarak şunu önerebilirim: Öykünün inişleri ve çıkışları için noktalar belirleyip kurgunuzu o noktalara oturtun. Okuduğum öykünüz, çok farklı şekillerde ilerlemeye açık ancak bunları göremeden öykünün sonuna geliyoruz. Kilit bir nokta belirleyip daha derli toplu bir öykü oluşturabilirsiniz.

Başlangıç cümlesi için fazla karışık. Halenze diye bir yerde doğanın Veysi Sultan olduğunu söyleyebiliriz gibi duruyor ancak bir anlam karmaşası var. Bu cümleyi tekrar kurmayı düşünebilirsiniz.

Bu cümlede de bir karmaşa var. Cülus töreni iki defa yapılıyor sanırım?

Çok hızlı bir geçiş. Burada, aslında öykünün genelinde olan bir durumla karşılaşıyoruz. Geçişler çok hızlı ve bu nedenle kurguda kopukluklar yaşanıyor. Halbuki yeriniz var, Sultan’ın neler yaşadığını daha kapsamlı anlatabilirsiniz. Aynı şekilde halkın tepkisini anlatabilir, bunu diyaloglarla süsleyebilirsiniz. Böylece öyküyü lezzetlendirmiş olursunuz.

Öyküde bir nevi halk ayaklanması okuyoruz. Bunu çok iyi taşıyabilecek bir malzeme var elinizde. Sadece biraz acele etmiş ve öykünün sonunu çok hızlı getirmişsiniz. Bu da kopukluklara neden olmuş. Beni heyecanlandıran bir fikrin bir kez daha yazılmasını çok isterim. Umarım siz de öykünün üzerinden geçersiniz.

İyi akşamlar dilerim.

2 Beğeni