Hayallerinden Düşerken

Sevgili @gayekcelik,

Hikayelerin dönüm noktaları kimi zaman bir sözü, davranışı ya da hikayenin çemberinin dışından gelen bir müdahale olur. Her ne olursa olsun okuyucuda gerektiği kadar etki bırakmaları hikaye akışının kıvamı için önemli olduğunu düşünürüm. Bu yüzden bu tarz dönüm noktalarını vurgulamak her zaman yazarın işini kolaylaştırır. Ancak, yazım öyle bir süreçtir ki yazar “yazamaya niyetlendiği dönüm noktlarının” olabildiğince farkındayken, “yazmanın sihirli bilinçsizliğinin yarattığı dönüm noktalarını” atlayabilir.

Örneğin:

Ayrıca, tecrübelediğim başka bir konuyu daha paylaşmak isterim. Yazarken en çok beni zorlayan kafamdaki karakterin hissettiği duyguları okuyucuya veri olarak vermekten kaçınmak ve onların da karakterle aynıhissiyatı ya da en azından karakterin hislerini makul görene kadar gerekli duygusal altyapıyı verebilmek.

Bu sebeple hikayende çok temel olan bu alanı bir kez daha gözden geçirmek isteyebilirsin. Örneğin, Kuş balığı ilk gagasında taşırken onun bu cesaretinden etkilenebilir. Deniz Kızı ile derinlerde iken denizin yüzeyinde bazen yakın uçuş yaptığı görülebilir gibi detaylar belki bu hissiyatı güçlendirebilir. Aşağıdaki dönüm noktaları bu sayede biraz daha temellendirmeyi tercih edebilirsin.

Bunun dışında duygular kontrollü, karakterler altyapılı ve hikayenin bir amacı vardır. Keyifle okudum.

Komik bir ekleme yapayım; hikayenin başındaki anlatımdan balığın cinsiyetsiz olduğunu düşünmüştüm. Sonra da Kuşun erkek olabileceğini. Her iki tahminimde de yanıldım :slight_smile:

Eline ve düşgücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

2 Beğeni