Hipnopompi ve Uyku Mansiyonu

Sevgili @UlianaHippogrief

Öykünle ilgili notlarım aşağıda:

-İster hikaye ister roman yazalım, yazmayı seçtiğimiz kelimelerin yazının kaderini belirlediğini düşünürüm. Bu sebeple Reform kelimesinin temel olarak doğru bir tercih olmadığını düşünüyorum. Çünkü reformun olumlu bir anlamı var ancak siz bir sosyal hareket olarak tabir edilen göç-toplumsal odağın kayması-yönetim biçimi değişikliğinin halk hareketleri ile bu ifadeyi aynı çemberde kullanmışsınız.

-Bu dönüşüm adı reform olmasa bile “sosyal hareket diyelim biz şimdilik”, zaman sınrılaması getirmişsiniz “5 yıl” ve bu halk hareketini mahallelere bölerek yönetilen her birinin kendine has yöneticisi olan fraksiyonlara bağlamışsınız. Üstelik bu mıntıkalar “her nasıl olduğu belli olmayan bir şekilde” devlet yönetimine bir şekilde talip oluyorlar. Bunu mahalleler konfederasyonu olarak mı yoksa münferiden mi olduğunu tam anlayamadım. Ancak şu bir gerçek ki devlet bir güç odağıdır. Elinde kolluk güçleri var iken konsolide olmayan bir hareketi güçlenmeden bitirebilir. Bu yüzden öykünüzün mahalleleri vurguladığını böyle bir ortak aklın varlığına dair yeterli bir kanıt olmadığını söylemek isterim. Bu sebeple bu halk hareketinin sağlaması biraz zor olacağından, inandırıcılığı da ne yazıkki burada sekteye uğramış.
-5 yıl ise göç et-yerleş-mahalle kur-güçlen-devlet sisteminden talepte bulun-talebin karşılanmasın-tekrar dene-yine olmasın-zorla bunu elde etmeye çalış-yine olmasın-!-devlete ayaklan… bu mantık silsilesinin ne kadar çok zaman alacağını görüyor musunuz? 5 yıl böylesi toplumsal dönüşümler için çok kısa süredir. Bu bağlamda hikayenin zmansal kurgusunu belki bir daha düşünmek istersiniz.
-Ünlem işaretini bilerek koydum. Ayaklanan mahalleliyi okuyucu neden destekleyecek? Bunun psikolojik bir alt yapısı olmalı. Örneğin devletin bu taleplerini yıkıcı biçimde geri çevirmesi-kölelik-iş güçlerinin sömürülmesi-çocuklarının kaçırılması vs gibi bir sebebe ihtiyaç var aksi halde hikaye ile bir bağ kurmak zorlaşabilir.

Seçkide bir süredir yazıyor ve çok uzun zamandır okuyorum. En çok keyif aldığım husus ise gelişimine şahit olduğum yazarlardır. Bu sebeple bir katkım olabileceği ümidiyle sizinle yukarıda yazdıklarımı paylaşmak istedim.

Elinize ve düş gücünüze sağlık
Sevgiler
Dipsiz

2 Beğeni