Hurdacı

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Hurdacı – Aylık Öykü Seçkisi

image

“Otuz sekiz yaşındayım. Karım yok, çocuğum yok, annem babam yok. Liseyi ite kaka bitirmiştim dayım sayesinde. Artık dayım da yok. Her konuda kendimi yetersiz hissederdim. Onunla tanışıncaya kadar da en iyisini ben bilirim dediğim hiçbir konu yoktu. Kısaca sizin anlayacağınız boşuna geçen koca yıllar… Bir yaşam nasıl harcanır dersi için konu mankeni olabilecekken tanıştım onunla.… (DEVAMI…)

1 Beğeni

Merhaba, öncelikle yazınızda kullandığınız betimlemeleri ve bazı derin cümleleri beğendiğimi itiraf etmeliyim. Genel olarak konusu da hoşuma gitti fakat tam düşündüğünüzü aktaramamışsınız gibi hissettim. Kopukluklar vardı, bu yüzden hoşuma gitse de parçayı tam anladığımı söyleyemem. Yine de elinize sağlık, iyi günler dilerim. :slight_smile:

Merhaba,anlaşılmayan yerleri öğrenme şansım olsa daha detaylı açıklayabilirim belki ya da belirttiğiniz alanları yeniden gözden geçiririm. Yazarken bazı boşlukları özellikle okurun doldurması için bırakmıştım. Daha detaylı yazarsanız çok sevinirim. İlginize teşekkürler

Merhabalar,
Öykünün atmosferini çok beğendim. İnsanı içine çeken gizemli ve etkileyici bir yanı var. Vuslat dizisindeki samimiyeti ve antikaların içinde barındırdığı gerçeklerin etkisini bu hikayede de buldum. Emeğinize sağlık. :slight_smile:

Merhaba,

Elinize, emeğinize sağlık. Yaşam toplayan hurdacı konusunu çok beğendim. Ve bu hurdacının 38 yaşında halk diliyle pek bir baltaya sap olamamış biriyle karşılaşması da çok güzel bir detay. Öykünüzde dikkatimi çeken bir kaç nokta var. İzninizle onları aktarmak istiyorum:

“Dayım” ile başayan ikinci paragrafta zaman ile ilgili bir atlama olduğunu düşünüyorum. Karakter geçmiş bir zamanı hatırlayıp, geri dönüş yapmış ama şimdiki zaman kullanımınız buna uyum sağlamamış. Belki şöyle olabilirdi “Deli gibi yağmur yağıyordu, boş boş pencereden dışarı bakıyordum. Tahta el arabasıyla koşturmaya çalışan hurdacının arabası nasıl olduysa yana devrildi. İçindeki üç beş parça sağa sola saçıldı. Hurdacı bir yandan eşyaları topluyor, bir yandan da arabaya, küfürler sıralıyordu. Çok düşünmeden seslendim ona.”

Hurda’cıyı saygın ve bilge olarak aktarırken, ağzından çıkan “salak” kelimesi karakterle çelişki yaratmış diye düşünüyorum.

Son olarak, yukarıda da belirttiğim gibi hurdacının “yaşam” toplama fikrini çok beğendim ama sahiplerine iade etme aşaması kafamı karıştırdı. Masa üzerindeki saat için hurdacı “bu saat bir yaşam” diyor daha sonra bu saati avucunda, ölmek üzere olan yaşlı adama verirken görüyoruz. Adam ölüyor, yanındaki kadın bu saati alıyor hurdacıya bir zarf veriyor. Burada sanki anlam yitimi oldu. Yaşamı ölenlerden mi topluyor, ya da ölenlere mi iade ediyor? Belki ben doğru okuyamıyorum ya da bir şeyleri kaçırıyorum.

Tekrar kaleminize sağlık
Görüşmek üzere

Merhaba; yorumunuz için teşekkür ederim. Vuslat dizisini bilmiyordum ama sizin yazınızdan sonra izlemeye karar verdim. Tekrar teşekkürler

1 Beğeni

Merhaba;

“Dayım” ile başlayan ikinci paragrafta zaman ile ilgili bir atlama olduğunu düşünüyorum. Karakter geçmiş bir zamanı hatırlayıp, geri dönüş yapmış ama şimdiki zaman kullanımınız buna uyum sağlamamış.
Buradaki atlamayı özellikle yaptım. Yeni hurdacı diyelim karaktere karşısındaki adama anlatıyor. Anlaşılamamış olabilir.
Hurda’cıyı saygın ve bilge olarak aktarırken, ağzından çıkan “salak” kelimesi karakterle çelişki yaratmış diye düşünüyorum.
Hurdacı sokaklarda yetişmiş biri. “Salak” hafif bile kaldı diye düşünüyorum aslında belki daha tumturaklı bir ifade bile olabilirdi:)

“yaşam” toplama fikrini çok beğendim ama sahiplerine iade etme aşaması kafamı karıştırdı. Masa üzerindeki saat için hurdacı “bu saat bir yaşam” diyor daha sonra bu saati avucunda, ölmek üzere olan yaşlı adama verirken görüyoruz. Adam ölüyor, yanındaki kadın bu saati alıyor hurdacıya bir zarf veriyor. Burada sanki anlam yitimi oldu. Yaşamı ölenlerden mi topluyor, ya da ölenlere mi iade ediyor? Belki ben doğru okuyamıyorum ya da bir şeyleri kaçırıyorum.

Hurdacı özel olarak ayıklananları kendisi için değil anıları yarım kalmış insanlar için topluyor. Belki de “yarım kalan anıları” bir yerde ifade etmeliydim.

Yorumlarınız için çok teşekkürler. Sevgiyle…

1 Beğeni

Umarım beğenirsiniz. Dizinin atmosferi, özellikle Salih Baba karakteri güzel işlenmiş. Belki de dizinin konusu bana biraz parapsikolojik geldiği için beğendim. :slight_smile: