Kanıksanmış Kayanın Lakırdıları

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/kaniksanmis-kayanin-lakirdilari/

image

Kimileri sadece canlılara anlatmaz derdini. Suya akıtır, toprağa basar ayaklarını; haykırışlarının yankısıyla dinginleşmeye çalışır, kırar – döker – parçalar veyahut bağrına taş basar. İşte! O taş benim. Evvelime dayanan bir dile gelişle karşınızdayım bu sefer. Bendeniz kimileri için tanıdık, susmak bilmeyen bir dostum; geri kalanlar içinse boş lakırdı seven bir taş parçasıyım. Şimdilik diyeceğim geldi… (DEVAMI…)

4 Beğeni

Merhabalar @Zencefilos, öykünüzü okurken sanki bir masal dinlemiş gibiydim. Bazı kısımlarda bana göre bu masalsılık, yerini bir parça gerçekliğe bırakıyordu.

Öykünün içeriği hoş. Anlatımınızın da güçlü olduğu belli. Sadece aralarda bir kaç kez uzun
cümlelerden dolayı, cümlenin başını hatırlayamadığım oldu.

O kadınla sevgilisini de sinir bozucu bulduğumu söylemek isterim. :smile:

Güzel bir öykü çıkmış ortaya, kaleminize ve hayal gücünüzü sağlık. :slight_smile:

2 Beğeni

Merhaba Ezgi

Uzun ve çok emek harcanmış bir öyküydü. Kanıksanmış Kaya’ nın bakış açısından hikayeyi dinlemek güzeldi. Kullandığın ağdalı dili hep sevmişimdir, burada bir parça daha fazlaydı. Betimlemeler olabildiğince gözümde canlandı ve hikayenin gerçekçiliğini artırdı. Aralara serpiştirilen gerilimi ve kanıksanmış kayanın dobra yönünü de çok başarılı buldum.

Titizlikle seçtiğin cümleler etkiyi daha da artırıyor. Özellikle şu kısmı çok sevdim.

Finale doğru yavaş yavaş yükselen öykü tam zirvede sonlanmış. Atmosferi hissedebildim. Emeğine sağlık. :slight_smile:

1 Beğeni

Merhaba Ezgi❤️
Zarif bir masalsılıkla, düş bahçesine atılmış gibi hissetim hikayeyi ilk okumaya başladığımda.
Zaman zaman Yaşar Kemal kalemini anımsatan anlatımlar buldum, ki bence bu çok güzel ve kıymetliydi. Kelimelerine ve kalemine sağlık. Matruşka’da görüşürüz🙏

1 Beğeni

Merhabalar @Kitsune

Masalsılığın içinde gerçeklik tam da yazmak isteyeceğim bir iş. Şayet böyle düşünmenizi sağlayabildiysem ne mutlu bana. Uzun cümleler masala biraz fazla karıştı ama haklısınız. Göndermeden evvel okuyan arkadaşlarım da aynı şeyi dile getirdiler. Ama değiştirip böldüğümde anlamı karşılamayan cümleciklerle karşılaştım. Kadınla sevgilisi özellikle sevgilisi gereksiz çirkinlik seviyesindeydi diyebilirim. Aslında kumpas planı basitti ama masallardaki güzellik biraz basitten türeyen büyük işlerde değil midir?

Çok teşekkür ederim değerli yorumun ve eleştirilerin için.

İlhamla kal!

1 Beğeni

Merhabalar Duygu,

Kanıksanmış Kaya’nın ilk hikayesini de paylaşmak isterim aslında burada. Yorumunu okurken bu geldi aklıma ama önce başlık nasıl açılır onu keşfetmem gerekiyor sanırım (yine güvensiz bir hal). Betimleme konusunda senin kadar olamayacağım aşikar sanırım ama biraz zorladım bu öykü de işe yaradıysa ne mutlu bana. Bizim kaya tam bir agresif ergen aslında ilk metni paylaşınca göreceksin…

Muhteşem değerlendirmen için çok çok teşekkür ederim. Güzel bir hediye oldu benim için :slight_smile:

İlhamın eksilmesin!

1 Beğeni

Merhabalar Gaye,

Yaşar Kemal’i anımsatan anlatımlar dediğin an zihnimde baya devasa enerji dalgaları gezmeye başladı! Bu yorumun benim için de bir hayli kıymetli oldu. Masala ortak olduğun için çok teşekkür ederim.

Matruşka’da görüşmek dileğiyle, ilhamla kalmaya ve enerji dağıtmaya devam etmen temennisiyle :slight_smile:

1 Beğeni

Kesinlikle hissettirdiğin buydu.
Gerçekten enerji verebildiysem ne mutlu bana.
Sevgiyle.

1 Beğeni

Seçkide okuduğum en güzel öykülerden biri. Okumayı en çok sevdiğim türlerden. Gerçek mi masal mı belli değil. Oysa gerçek ne, masal ne değil mi? Hepimiz gerçek sandığımız şeylere kanıyoruz. Oysa asıl gerçeğin herkesin fantastik diye ittiği şeylerde olduğuna bin kere eminim. Tarzın her zaman çok güzel Ezgi. Nermin Yıldırım’ı sever misin bilmiyorum ama kalemin onun nazik, naif, bir o kadar da vurucu kalemine benziyor. Ben kendisine bayılırım. :heartbeat:

Hep yaz, hep işle kelimeleri nakış nakış. Sonsuza akan mürekkep nehrinden dolsun kalemin. Selam ve sevgilerle.

1 Beğeni

Merhabalar Merve,

Nasıl güzel bir yorumdu bu okuduğum, tebessümü baki kalacak ve enerjisi kaleme dolacak emin olabilirsin. Nermin Yıldırım’ı henüz okuma fırsatı bulamadım. Ama sık sık ondan bahseden bir arkadaşım sebebiyle aklımdaydı, kıymetli eleştirinle birlikte merakla okuyacağıma eminim.

İlhamın bol olsun, yüzüme çaldığın gülüş seni de bulsun!

1 Beğeni

Tekrar merhabalar,

Aşağıdaki başlıkta Kanıksanmış Kaya’nın ortaya çıkışına dair öyküyü paylaştım. Meraklısına buraya da bırakayım dedim. Umuyorum doğru bir şekilde paylaşabilmişimdir… Forum işlerini hala tam olarak çözemedim.

İlhamla kalmanız dileğiyle :slight_smile:

2 Beğeni

Merhaba Ezgi,

Öncelikle tebrik ederim, imrendim masal diline. Kullandığın diğer öykü dilinin ardından böylesine bir destansı dünyaya dalıp dilinle ayak uydurman çok güzel. Bambaşka şeyler yazabiliyorsun. Kullandığın birçok masal tekerlemesi beni tekrar boyumun 1 metre olduğu zamanlara götürdü. Benim aklımda en çok “Zamanların birinde bir zaman…” diye başlayan masallar kaldı çocukluğumdan.
Öykünü okurken refleks olarak uykum geldi. Bunun öykünle hiçbir ilgisi yok. Masal demek uyku demekti ya. :stuck_out_tongue:
Böyle güzel, nahif, incelikli kelimeleri art arda getirdiğin için teşekkür ederim. Güzel dakikalar geçirmeme öncü oldun. Sevgiler. :mouse:

1 Beğeni

Merhabalar Elif,

Uyku mevzusunda yeterli açıklamanın geldiğine inanarak yola devam edeceğim yoksa yüreğim incinebilir :smiley: Şaka bir yana masallar en sevdiğim fakat en az kalem oynattığım tür sanırım ama öyküden keyif almana gerçekten sevindim :slight_smile: Tekerlemelerin çoğunu uyduruyorum aslında. Hem de alenen birbirine katıp karıştırıyorum kalem affetsin bir yerde patlamam umarım :smiley: Güzel vakit geçirmene çokça sevindim.

Matruşka’da görüşmek dileğiyle! İlhamın bol olsun :slight_smile:

1 Beğeni

Sevgili @zencefilos

Öykünü büyük bir merakla okudum. Buraya yorum yazan arkadaşlarında dediği gibi masalsı ve akıcı bununla beraber gerçekçi ve kıssadan hissesini eksik etmeyen bir yazımdı.
Ayrıca Kafdağını-mihenk taşı analojisini okurken takdir ettim. Ab-ı hayat kısmında bir şaşırdım ve tekrar okudum, anka hakkındaki düşüncelerimi bir daha gözden geçirdim… Buraya kadar bu rüzgarla geldim ama aşağıdaki alıntıda durrakladım.

Masal okuyordum, bir kayanın serzenişini dinliyordum, üstelik bana geçmişini de anlatıyordun. Sonra, aniden ulu bir varlığın dünyasal işlerden bu derece şikayeti ve tepkisini görünce, yazımın genel havasından aniden ayrıldım ve ayrılmış olmaktan dolayı şaşırdım. Çünkü ayrılmak istemiyordum. Belki serzenişi biraz daha farklı görseydim bu ayrılık bu kadar acıtmazdı :slight_smile:

Yine de tutarlılığı ve kendi içindeki mantık silsilesi başarılı ve yapısal bütünlüğü olan bir öyküydü. Genelde masalsı anlatımlarda asıl unsur “olayı” vermek iken ""kahramanın “Duygusal” dünyasını da çok güzel bir şekilde yansıttığını görüyorum.

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipszi

1 Beğeni

Merhabalar @Dipsiz

Bizim Kaya bir miktar agresif ataklara sahip sanıyorum masalsı dilden koptuğunu fark etmeden ulan deme gafletine düşmüş birazcık :smiley: Şimdi bakınca benim gözüme de garip geldi ama Kanıksanmış Kaya’nın dengesizlik boyutunu düşününce bilemiyorum da :smiley: Fakat dediğin gibi farklılaştırmak lazım. Düzenleme yapacağımdan emin olabilirsin, teşekkür ederim çokça.

Rüzgarı iyi yakalayıp kayaya takılmışız ama ben yine de bir hayli sevindim yorumunu okuyunca. Titizce yaptığın eleştirilerin, yazan biri için çok kıymetli. Tekrar teşekkür ederim, iyelere sahip çık :smiley:

1 Beğeni