Kırlangıç Yağmuru

@MuratBarisSari Kulli biraz figüran kaldı galiba :slight_smile: Öyküyü bir çırpıda okumana ve beğenmene sevindim.

Aslında hem sana hem de @DentArthurDent 'in söylediklerine katılıyorum. Konuya çok “gri” gibi yaklaşsam da asıl söylemek istediğim, yazar hayal gücünün sınırlarını sonuna kadar zorlarken, metnin içindeki tutarlılığı göz ardı ederse, o metne okuyucunun güvenilirliği azalabilir sanki.

Yani örneklersem, yukarıdaki metinde ben 300 yıl önce Türkiye’ye atılmış karakteri, “otobanda giderken” gibi bir cümleyle birleştirirsem, okuyucu anında “yok artık o yıllarda otoban mı vardı” diye tepki gösterir - ya da ben gösteririm.

Öte yandan, bir beyin jimnastiği yaptığımda, yukarıdaki metinde “Kulli kendini hurdalıkta buldu” yerine, “bedestendeki hane-i ahen” de gibi bir tanımlama yazsaydım, kim bilir daha tutarlı olabilirdi :slight_smile:

Son olarak bir arkadaşım Zülfü Livaneli’nin bir kitabında çok küçük bir hatadan bahsetmişti. Tam hatırlamasam da şöyle bir şeydi. Kitabın bir yerinde garsondan bir çay bir kahve istiyorlar ve kalkarken o içecekler 2 çay oluyor. Önemli mi, çok da değil. Toptaş diyor ki, “dalgınlıktan, cehaletten, heyecandan ya da kelimelerin yarattığı körlükten kaynaklanan kusurlarla birlikte, bilinçli kusurları da bir yana bırakacak olursak, bence çok yakından bakıldığında bütün metinler yanlış ve kusurludur”.

Yorumlarınız ve görüşleriniz için çoook teşekkürler

3 Beğeni