Mekanik Prensesler

Merhaba, öykünüzü okudum. Biçim ve içerik açılarından birtakım noktalara dikkat çekmek istiyorum. Bunu kötü eleştiri olarak almamanızı isterim. Öykünün anlatmak istediğini, finalde geldiği noktayı beğendim. Sadece tespit edebildiğim birtakım eksiklikler var. Başlıyorum.

Bu cümleden itibaren ilk paragrafta anlam kayması var. Geniş, şimdiki ve gelecek zamanlar hikaye anlatımının içine yedirilmeye çalışılmış ancak esasında anlattığınız, geniş zamanda geçen bir durum. Paragraf da zaman geçişleri için kısa olduğu için okurken aksamalar oluyor.

Bu cümlede de bir yığılma var, aynı cümleyi çok daha az kelimeyle anlatabilirsiniz.

Burada da fazla kelime var sanırım.

Şaşırmak ile afallamak arasında anlam olarak çok fazla bir fark yok. Hatta yanılmıyorsam, afallamanın sebebi şaşkınlık.

Bu kelime çok mekanik bir tat bırakıyor, bulunduğu yerin ağırlığına pek uymuyor.

Bunlar öncelikle dikkatimi çeken noktalar, birkaç ufak nokta var ancak bu kısmı uzatmak istemediğim için onlara değinmiyorum. Dediğim gibi, bu noktalar kadar dikkat çekmiyorlar.

Öyküye dönecek olursak, Paşa’nın ölüm karşısındaki soğukkanlılığının sebebinin öykünün sonunda anlaşılıyor olması güzel düşünülmüş, ancak genel olarak duygular üzerine çok fazla eğilmediğiniz için Paşa’nın kendisine gelip daireden çıktığı zaman kendi dairesinde de bir sürprizle karşılaşacağımızı tahmin ettim. Halbuki öykünün doruk noktası, tam olarak o kısım olduğu için, sürpriz unsurunu sona kadar taşıyabilmek adına öykünün orta kısımlarına, özellikle Paşa’nın Sema’nın dairesinde geçirdiği kısımlara bir kez daha eğilmenizi tavsiye ederim. Gerilimin yavaşça artarak bizi öykünün taşıması gereken noktada tempo sıkıntısı var.

Bir nokta da yazar olarak varlığınızın öykünün önüne geçmiş olması. Özellikle son paragraf, bundan önce ise betimlemeleriniz, paragraf içerisindeki ekleme cümleleriniz öyküden rol çalıyor. Halbuki öykünüz, kendi kendisini taşıyabilecek kuvvette. Elinizdeki fikir, üzerinde biraz daha çalıştığınızda kendi kendine derdini anlatabilen bir hikayeye dönüşebilir. Böylece, son paragrafın bıraktığı havada kalmışlık duygusunu yaşamayız.

Öyküyü beğendim, bunun için teşekkür ederim. Naçizane önerim, üzerinden zaman geçtikten sonra öyküyü bir kez daha yazmanız. Çok daha farklı ve gerilimi daha yüksek bir öykü yazacağınıza inanıyorum.

İyi günler.

2 Beğeni