Savrulan

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/savrulan-uygar-ozdemir/

image

Yok yer ve yok zamanda bir kadın doğmuş aniden. Pek beklenen şey olmadığından ve çocuk da ailede pek istenmeyen bir şey olduğundan gerek, kimse pek oralı olmamış. Sadece en büyük kardeş, tüm gece gülüp durmuş. Sanıyorum bunun nedeni ailede her doğanın gülünç bir kaderi olduğundan ya da bu doğum hadisesine anlam veremediğindenmiş. Küçük kadın bu… (DEVAMI…)

Sevgili @KorkutHatun

İlkparagrafta geçen “Bir kadın - çocuk - küçük kadın” aynı kahramanı ifade eden farklı söylemler olduğunu görüyorum. İfadesel olarak “özellikle” neden kadın olarak ifade edilmesinin belirli bir sebebi olup olmadığını sorguladım bir süre. Emin olamadım.

Kimin elinde sanırım sadece yaşlı bir valide ve daha yaşlı bir baba kaldığını düşündüm, büyük kardeş mi yoksa küçük kadın mı? Büyük kardeşin kız mı erkek mi olduğunu göremedim, ancak aşağıdakini dediğin için kız çocuğu olduğunu düşünüyorum.

Ayrıca, sansarla kaçma noktasına geldiğinde ona Küçük Kadın diyor olman okurken şaşırtıcı oldu, çünkü artık abiside evden kaçacak kadar büyüdüğünden onun artık büyük bir kadın olmasını bekledim. Hala aynı ifadeyi görünce acaba kahraman küçük bir kadın olarak mı doğdu diye düşündüm.

Ya da kafam çok karışık, çözümleyemedim:) Çözümlemek ise çok da önemli görünmedi öyle akışına bırakıp içinde yüzdüm, hem iyi hem kötü karakter oldum, dünyada savruldum :slight_smile:

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

1 Beğeni

Merhaba @KorkutHatun

Masalın içinde savrulmamak mümkün değil gibi gözüküyor. Baştan aşağı renkli, düş gücünüzün sağlam bir yansıması olmuş mentiniz. İçindeki ahengi çok sevdim, ironik cümleleri, metaforları. Absürt izleri. Bitmesini istemediğiniz öyküler olur ya, benim için de öyle oldu sizin anlatımınız. Herkes farklı bir şey görür, benim gördüğüm güçlü bir kadın masalı oldu.

Kadın bu evden çıkarken anlamış ki kendine göre bir ev yok, yine anlamış ki kendinde de bir ev yapacak hüner yok. Bu hayattaki görevi aynı yerde dönüp durmakmış, bir ağırlığı yokmuş.

O bu dünyaya savrulmaya gelmiş.

Kendini artık kabullendiği zaman, bir anda kendinden çok daha büyük bir şeye dönmüş. Bedeni büyümüş büyümüş ve büyümüş. Yükseldikçe yükselmiş, arşa çıkmış, orda kalmış.

Elinize sağlık

1 Beğeni

Yorumların hep beni mutlu ediyor, senle burada karşılaşmayı seviyorum. Bu bir ritüel gibi, eski bir dostun evine ziyaret gibi. Seçki senin evin, benimse konuk olduğum bir yer. Biraz savrulduğum bir yer de bunun yanında. Ama sen iyi ki buradasın ve köklerin iyi ki derinlerde.

Ben karakter ismi koymakta çok eksiğim inan, sıfatlarla falan işi kurtarmaya çalışıyorum. Yazdıklarım o kadar tanıdığım, içinde olduğum insanlar ki herkesin de benim gibi tanıdığını sanıyorum. Bunu düzeltmeliyim biliyorum.

Sansarlara gelince, hepimiz onların yanında ufak tefeğiz. Onlar tüm çirkinlikleriyle içimizi boşaltıp bizi ufacık bırakıyorlar. Sansarları hiç ama hiç sevmiyorum! Hıh!

Sonsuz sevgiler…

1 Beğeni

İronik cümleleri ve absürtlükleri ne zaman kullansam benim de hoşuma gidiyor, sanki yaramazlık yapmışım ve bundan çok keyif almışım gibi hissediyorum.

Öyküm seçki görselinin bir yansıması, dünyanın üzerine çıkıp adımlarıyla onu döndüren, savaştığı ve kaybettiği her şeyin üstünde olan bir kadın. Onu çizdim, onu yazdım. Bu romantikliğim ne olacak hiç de bilmiyorum, keşke bu kadar savrulmasam…

İyi ki yorum yazdınız, güzel yorumlara benim kadar mutlu olan biri daha yok. En yakın vakitte iade-i ziyaret yapacağım, sevgiler…

1 Beğeni

Bu arada söylemeyi unuttum çiziminiz bana Asi Kızlara Uykudan Önce Hikayeler kitabındaki çizimleri hatırlattı. Sizin kadın kahraman da oradakilerden biri olabilirmiş :slight_smile:

Sevgiler

Duygularımız karşılıklı :slight_smile: Her ay buraya tutunduğumuz değerli seçkimizi hayal dünyamızda görünür kılan ev sahibi olarak görüyorum seni.

Karakterlere isimler konusunda nasıl düşündüğümü paylaşmak isterim: Karakter adını nasıl belirlersin? Fonoteği mi güzel gelmeli, popüler bir isim mi olmalı, yazmak istediğin hikayedeki yerine göre mi belirlenmeli? Hikayelerde kahramanlar sürekli dönüşüm (senin özelinde büyümesi) geçirdiğinden onlara ne demek lazım ki ister 5000 kelimede iser 300 sayfa romanda seçtiğin isimle hala mutlu ol. Bana göre kahramana isim koymak, o kahramanın öyküdeki amacıyla ilgilidir. İsmi, kahramandan yapmasını istediklerime hizmet etmesi- hikayesine göre zorlaştırması ya da kolaylaştırması- gerektiğini düşünürüm.

Mesela bu ay @bilimhatunu hikayesinde kahraman isimlerini buna göre seçmiş. Belki bakmak istersin. Not: Gaia Toprak ana, Pitis ağaç perisi ben google’ladım sen arama :slight_smile:

Sevgiler
Dipsiz

Merhabalar,

Gerçekten fantastik yönü kuvvetli olan bir öykü yazmışsınız. Bu açıdan çok beğendiğimi söylemeliyim çünkü hayal gücünün eşsiz olduğunu düşünürüm. Yazmanın da temel ve en önemli amacı yeni dünyalar keşfetmektir benim için. Hem kendi içimde hem de başka başka kişilerin 'dünya’larında.

Samimi ve içten bu öykü için teşekkürler. Kaleminize sağlık.

Sevgiler.

1 Beğeni

Bu yoruma cevap yazdığımı hatırlıyordum ama şimdi tesadüfen gördüm ki yazmamışım. Gerçekten çok üzgünüm, kusura bakmayıp hatamı önemsemezseniz çok sevinirim.

Ben teşekkür ederim okuduğunuz ve yorumladığınız için, çok mutlu oldum söylediklerinize. :yellow_heart: :yellow_heart: :yellow_heart:

1 Beğeni

Rica ederim, estağfurullah ne kusuru. :slight_smile:

1 Beğeni

Uzun zaman sonra okudum. Beğendim. İçine girdim. Böyle açıklanamaz bir hisle aldı götürdü resmen. Yapmak isteğinizi çok güzel yapmışsınız. Elinize sağlık. Görsel için de tebrikler.