Sonsuz Lakırdısı

Sevgili @zencefilos

Hikaye yazmak sonsuz boşlukta bir yaratımda bulunmak gibidir. Yani kendi gerçekliği olan irili ufaklı adalar yaratmaya benzer. Belki bu yüzden bir hikayeyi okuduğumda atmosferine, karakterlerin içinde bulunduğu yaşam şartlarına, kurgunun eko-sistemine, öykünün üzerinde yükseldiği temellere, bize verilen fizik kurallarına (hem ruhsal hem de elle tutulanlara) bakarak, hepsinin tutarlı ya da birlikte anlamlı bir bütün edip etmediğine bakarım. “Anlamlı bütün” olup olmadığına ise okurken bir kenara yazdığım sorulara ve cevaplarına bakarak karar vermeyi genelde tercih etmişimdir. Artık beni az çok anladığını tahmin ettiğimden şunu söylemem gerek ki, çok soru sorarım :slight_smile: Bir kısmını cevabını alıp devam ederim, alamadıklarım ise bana o öykü için ne hissedeceğimi söyler. Nereleri geliştirilebilir, nereleri fazla yani çıkarılabilir… Üstelik, bununla da yetinmeyip bir de döner cevaplara bir kez daha bakarım. Cevaplar ne kadar yerinde ya da geliştirilmesi gerekli mi diye? Bu genellemeleri yapabiliyoruz çünkü sistematik ve ritimsel olarak öykü yazma kuralları bir noktada, - patikalardan ana arterlere olmak üzere - aynı yere varabiliyor.

Senin öykülerin (ve bir örnek daha vereyim @Elif öyküleri )bu sistematiğin dışına çıkan ve kendi kurallarını ve anlatımlarını yaratan metinler olarak karşıma çıkıyor. Yani ana arterler yerine kendine yol açan (hava-ray mesela :)) hikayeler. Ve kesinlikle kendilerine özgüler. Senin yazma sistemine alışkın olduğumdan ve bütün hikayelerini okuduğumdan yukarıda güzelce dizayn edilmiş ve hayata geçirilmiş öykünü zevkle okudum. Anacak ritmi çok yüksek ve seni bu öyküyle tanıyacak olanlardan ekstra çaba göstermelerini isteyebilir.

Bu ay isenin içinde uygunsa genel olarak düşüncelerim yerine seninle sorularımı paylaşmak isterim. Böylece belki bir okuyucu zihninin nasıl hikayene baktığını görebilirsin. En baştan başlayacağım ve cevabını bulayım-bulmayayım- hangi soru aklıma geldiyse yazmış olacağım.

Tam olarak ne demek istedin?

Bazina isimli restoranda Paranormal Dalgalanma Müdürü ne iş yapar. O zaman orası devlet dairesi gibi bir yer midir yoksa bir restoran ise bu ünvandan ne anlamam gerekir.

Hikayeye konu olay iş toplantısında geçmekte ancak burada restoran müdürünün fonksiyonu nedir?

Denetim sonrası çıkan rapor Restoran müdürü E.Y. İş topantısı üçgeninde çıktıysa o halde Ölüm Sonrası YAS ile bu “müşkül durumun” tam olarak ilişkisi nedir?

E.Y ölü mü diri mi?

E.Y’nin ruhsal patlamasnının sebebini çok iyi anladım ancak burada i.İnsanların ona davranma şeklinin gerekçesini ii.patlaması - insanların ona davranma gerekçesi ve ölülerin hazırladığı rapora konu olmasının sebepleri nedir?

Zayi Müdürün konuya dahil olacağını düşünüyordum. Akla Ziyan Müdürün konuya nasıl dahil olmuştur ve neden sorguya çekilmektedir?

Restorandan bahsederken EY’nin başına gelenlerin bir talihsiz olay sonucu olduğu izlenimi edinmiştim. Ancak sonrasında rstorana yemeğe gelenlerin tabaklarına birşeyler konularak bir patlama yaratıldığını anladım. Ruh Ölçümü yapanların Paranormal Dalgalanma Müdürü olduğun anlıyorum? Ancak Mülayim Hanım, Zayi Müdür tarafından sorguya çekiliyor. Hala YAS sistemi ile EY’nin ruh ölçümü sırasındaki patlama arasında bağlantı var mı?

Proje tam olarak nedir? EY durumu ile ekstra arafta kalacak olanlar arasında nasıl bir bağlantı bulunuyor?

Buraya kadar sorularımı yazdım. Çünkü ilk okuyuşumda buraya kadar gelebildim. Sonra yukarıya dönüp tekrar cevapları bulmak için bakınmam ya da bir kez daha incelemem gerekti.

Hikayen çok güzel. Yazım tarzın ve kahramanların - her birine yarattığın karakter dünyası - hepsi çok başarılı. Yine aynı sebeplerden -çok karakterli olması belki ya da hikaye akışının sürekli grifitleşmesi- okuyucudan öyküyü anlamasını, akışı takip etmesini yani okurken oldukça çaba harcamasını isteyen bir metin. Eğer bazı yerlerde daha düz cümleler kullanabilirsen ya da öyküdeki kurguyu biraz daha basitleştirip bir yerde verebilirsen (anlattıklarının kahraman tarafından tekrarı gibi) okuyucuya nefes alabileceği yerler sağlarsın. Böyle olduğunda çabasının karşılığını alan okuyucu akıştan düşmez .

Hatta tüm okuyuclarınla beraber, kendi özel hava-ray’ında güzel bir roller coaster macerasını birlikte yaşayabiliriz.

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

3 Beğeni