Sonsuz Lakırdısı

Öykü Seçkisi'nde okumak için: Sonsuz Lakırdısı – Aylık Öykü Seçkisi

image

Başlığı aslen Daima Haklı Olanların ve Söylenmemesi Gereken Her Şeyi Konuşanların Sonsuz Lakırdısı olacakken; tartışmanın çok da anlamlı olmadığının sezilmesiyle değişen bu rapor, parantez içine sığarmış gibi yapılanların yetkisine sığınarak aktarılacaktır. Yalnız ve yalnızca gerçek dışı karakterleri içermekte gibi bir izlenim yaratmayı hedeflermiş gibi gözükmesine rağmen son derece gerçek bireylerin yaşamlarından kesitler tarafınıza sunulacaktır. Onlara… (DEVAMI…)

2 Beğeni

Öykünün tabi tek ve hatta ana konusu değildi ama iş hayatında uzun yıllar geçiren birisi olarak projenin sağlığını ve devamını kalkan edinen karakterin amacına ulaşması, tüm suçun en kaprissiz ve hatta sorumlu personelin üzerine kalması ve proje yöneticisinin de hayatta kalmanın yolunu bulmasından oldukça etkilendim. Acı denebilecek derecede gerçekçi olmuş.
Elinize sağlık…

2 Beğeni

Yüzümde bir tebessüm, aslında çok acı olan gerçekleri o kendine has akıcı ve özgün tarzınla bizlere aktarmanı yine hayranlıkla okudum. Kalemin hiç susmasın arkadaşım. :blush:

1 Beğeni

Merhabalar,

Sanıyorum yazarken benim için de yan dert kategorisi üzerinden yürüyen bir öykü oldu. Bu sebeple aslında nokta atışı yapmışsınız diyebiliriz. Bunca parodinin içinde biraz da olsa gerçeğe temas ettiyse ne mutlu bana.

Kıymetli yorumunuz için teşekkür ederim,

İlhamla kalın!

2 Beğeni

Merhabalar arkadaşım!

Burada beklemiyordum bu güzel yorumunu, pek mutlu oldum gerçekten :slight_smile: Doldukça taşıyorum galiba bu sondu umuyorum ki :smiley:

Çok çok teşekkür ederim,

Hepimize sonsuz yazma gücü!

1 Beğeni

Ezgicim merhaba,
Öykünün en hoş kısımlarından biri isim seçimlerin. Ölüler dünyasının uyumlu isimleri pek hoş.
Benzer kelimeleri peşpeşe kullanırken, şiirsel bir tarz yakalayıp, öyküye yediriyorsun. Bunu ayrıca seviyorum. (Yuvalanmak-yuvarlanmak gibi)
Ayrıca ana fikir gerçekten iyi. Sonuç yaşayanların dünyasındaki ile aynı.
İlhamın bol olsun😊

1 Beğeni

Vay be! Ben ne okudum! Ne kadar yaratıcı bir öykü olmuş. Özellikle söylenemeyen sözlerin iplik iplik insanın içinden akıp bir bir konuşmasını çok sevdim. Yek Arzu Sistemi derken Yas kelimesini hem kendi anlamıyla hem de yüklediğin yepyeni bir anlamla kullanmanı da özellikle sevdim. Aslında bir yazarı bir diğerine benzetmeyi sevmem ama bizim gibi yazıya gönül vermiş ve henüz edebiyat dünyası tarafından tanınmayan genç yazarların başka yazarlara benzetilmesinden beis duymuyorum. Bu öyküde Neil Gaiman ruhu hissettim. (Kendisine hayranımdır.) Özellikle Amerikan Tanrıları’nı okuduysan orada ölü, ölmek, diğer dünya, araf tasviri çok güzel yapılır. O tadı senin kaleminin güzel tadıyla birleştirerek aldım. Yazığın her şeye ne kadar hayran olduğumu biliyorsun Ezgi. Fakat bu gözümün önüne hayranlık perdesi çekilmiş halde yapılan bir yorum değil. Eğer bu şekilde devam edersen Türkiye’de ve dünyada isminin Neil Gaiman, Ursula K Le Guin gibi yazarların yanında bu kez benzetme olarak değil de türdeş olarak anılacağına eminim. Daim olsun. Sevgiler.

2 Beğeni

Merhabalar Gayecim!

Ölülere ait bir diyar varsa buradan farkı daha beter olması olurdu sanırım :smiley: Kıymetli yorumun ve değerlendirmelerin için çok teşekkür ederim. Klasik karakterleri kendilerine has isimlerle başka bir ortamda çakıştırmak keyifliydi :slight_smile:

Sonsuz ilham diliyoruum :slight_smile:

1 Beğeni

Sevgili Merve!!!

Sanırım bu yorumu bir yere yazacağım ve tüm red cevaplarının veyahut tıkanan yazma hallerinin ardından okuyacağım. En nihayetinde seni anlayan birileri var diyerek yazmaya devam edeceğim, ana amaçtan şaşmaya gerek yok sonuçta :slight_smile: İyi ki varsın gerçekten; işin güzel kısmı şu ki zihnimdekini buluyorsun çoğu zaman tespitlerinde. Amerikan Tanrıları’nı okumadım ama Neil Gaiman’ı severim aynı cümlede anılmak dahi mutlu olma sebebi :slight_smile: YAS’ı belirlerken çok eğlendim aslında bu öyküde genel olarak eğlenerek terapi yaptım galiba :smiley: Sonuç olarak tüm bu sürece ortak olduğun için çok ama çok teşekkür ederim Mervecim!

Bol ilhamlı güzel dünyalara :slight_smile:

2 Beğeni

Ezgi, diline bayılıyorum :slight_smile: Sevgiler.

1 Beğeni

Sevgili @zencefilos

Hikaye yazmak sonsuz boşlukta bir yaratımda bulunmak gibidir. Yani kendi gerçekliği olan irili ufaklı adalar yaratmaya benzer. Belki bu yüzden bir hikayeyi okuduğumda atmosferine, karakterlerin içinde bulunduğu yaşam şartlarına, kurgunun eko-sistemine, öykünün üzerinde yükseldiği temellere, bize verilen fizik kurallarına (hem ruhsal hem de elle tutulanlara) bakarak, hepsinin tutarlı ya da birlikte anlamlı bir bütün edip etmediğine bakarım. “Anlamlı bütün” olup olmadığına ise okurken bir kenara yazdığım sorulara ve cevaplarına bakarak karar vermeyi genelde tercih etmişimdir. Artık beni az çok anladığını tahmin ettiğimden şunu söylemem gerek ki, çok soru sorarım :slight_smile: Bir kısmını cevabını alıp devam ederim, alamadıklarım ise bana o öykü için ne hissedeceğimi söyler. Nereleri geliştirilebilir, nereleri fazla yani çıkarılabilir… Üstelik, bununla da yetinmeyip bir de döner cevaplara bir kez daha bakarım. Cevaplar ne kadar yerinde ya da geliştirilmesi gerekli mi diye? Bu genellemeleri yapabiliyoruz çünkü sistematik ve ritimsel olarak öykü yazma kuralları bir noktada, - patikalardan ana arterlere olmak üzere - aynı yere varabiliyor.

Senin öykülerin (ve bir örnek daha vereyim @Elif öyküleri )bu sistematiğin dışına çıkan ve kendi kurallarını ve anlatımlarını yaratan metinler olarak karşıma çıkıyor. Yani ana arterler yerine kendine yol açan (hava-ray mesela :)) hikayeler. Ve kesinlikle kendilerine özgüler. Senin yazma sistemine alışkın olduğumdan ve bütün hikayelerini okuduğumdan yukarıda güzelce dizayn edilmiş ve hayata geçirilmiş öykünü zevkle okudum. Anacak ritmi çok yüksek ve seni bu öyküyle tanıyacak olanlardan ekstra çaba göstermelerini isteyebilir.

Bu ay isenin içinde uygunsa genel olarak düşüncelerim yerine seninle sorularımı paylaşmak isterim. Böylece belki bir okuyucu zihninin nasıl hikayene baktığını görebilirsin. En baştan başlayacağım ve cevabını bulayım-bulmayayım- hangi soru aklıma geldiyse yazmış olacağım.

Tam olarak ne demek istedin?

Bazina isimli restoranda Paranormal Dalgalanma Müdürü ne iş yapar. O zaman orası devlet dairesi gibi bir yer midir yoksa bir restoran ise bu ünvandan ne anlamam gerekir.

Hikayeye konu olay iş toplantısında geçmekte ancak burada restoran müdürünün fonksiyonu nedir?

Denetim sonrası çıkan rapor Restoran müdürü E.Y. İş topantısı üçgeninde çıktıysa o halde Ölüm Sonrası YAS ile bu “müşkül durumun” tam olarak ilişkisi nedir?

E.Y ölü mü diri mi?

E.Y’nin ruhsal patlamasnının sebebini çok iyi anladım ancak burada i.İnsanların ona davranma şeklinin gerekçesini ii.patlaması - insanların ona davranma gerekçesi ve ölülerin hazırladığı rapora konu olmasının sebepleri nedir?

Zayi Müdürün konuya dahil olacağını düşünüyordum. Akla Ziyan Müdürün konuya nasıl dahil olmuştur ve neden sorguya çekilmektedir?

Restorandan bahsederken EY’nin başına gelenlerin bir talihsiz olay sonucu olduğu izlenimi edinmiştim. Ancak sonrasında rstorana yemeğe gelenlerin tabaklarına birşeyler konularak bir patlama yaratıldığını anladım. Ruh Ölçümü yapanların Paranormal Dalgalanma Müdürü olduğun anlıyorum? Ancak Mülayim Hanım, Zayi Müdür tarafından sorguya çekiliyor. Hala YAS sistemi ile EY’nin ruh ölçümü sırasındaki patlama arasında bağlantı var mı?

Proje tam olarak nedir? EY durumu ile ekstra arafta kalacak olanlar arasında nasıl bir bağlantı bulunuyor?

Buraya kadar sorularımı yazdım. Çünkü ilk okuyuşumda buraya kadar gelebildim. Sonra yukarıya dönüp tekrar cevapları bulmak için bakınmam ya da bir kez daha incelemem gerekti.

Hikayen çok güzel. Yazım tarzın ve kahramanların - her birine yarattığın karakter dünyası - hepsi çok başarılı. Yine aynı sebeplerden -çok karakterli olması belki ya da hikaye akışının sürekli grifitleşmesi- okuyucudan öyküyü anlamasını, akışı takip etmesini yani okurken oldukça çaba harcamasını isteyen bir metin. Eğer bazı yerlerde daha düz cümleler kullanabilirsen ya da öyküdeki kurguyu biraz daha basitleştirip bir yerde verebilirsen (anlattıklarının kahraman tarafından tekrarı gibi) okuyucuya nefes alabileceği yerler sağlarsın. Böyle olduğunda çabasının karşılığını alan okuyucu akıştan düşmez .

Hatta tüm okuyuclarınla beraber, kendi özel hava-ray’ında güzel bir roller coaster macerasını birlikte yaşayabiliriz.

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

3 Beğeni

Dahil olduğuma sevindiğim bir yorum :heart:

1 Beğeni

Sevgili İlgi,

Seni burada görmekten çok mutlu olacağımı an itibariyle tekrar anladım. Desteğin ve yoldaşlığın için çok teşekkür ederim :slight_smile:

Çok enerjili ve ilhamlı günler geceler bize gelsin :slight_smile:

Merhabalar Dipsiz!

Neredeyse öyküyü yazarken harcadığım efordan fazlasını bu değerlendirme için sarf etmiş olman beni gerçekten mutlu etti. Emeğine sağlık ve çook teşekkür ederim. Rıhtım bana yazınsal anlamda çok fazla şey kattı gerçekten; bu eleştiri de kazanımlar arasında ilk sıralara yerleşti :slight_smile:

Bir okurun zihnini görmek hayli başka oldu; umarım bendeki açıklamalar da yeterli olur. Cevaplayabildiğim kadarıyla sorulara geçeyim yazdıklarımın bir kısmını deşiyormuşum gibi hissedeceğim muhtemelen garip bir iş olacak :smile:

  • Parantez içine yapılan açıklamalar ya da kısaltma tanımları bana biraz samimiyetsiz gelir genelde. Yeterli olan bilgiyi tam anlamıyla vermeyi hedeflemezler; özeti ya da eki ele alırlar. Bu sebeple onların asla tam olmayan yetkilerine sığınmak komik geldi.

  • Bazina normalde Çekçe bataklık anlamına geliyor (google translate ile imtihanım devam ediyor); Prag bölgesinde hayalet turları çok fazla oluyor. Bataklık hayaletleri kafamda buradan doğdu. Bazina yaşayanlar dünyasında, Paranormal Dalgalanma Müdürü ise burayı mesken tutmuş bir ölü. Hedefi projeyi tamamlamak gibi gözükse de aslında öldükten sonra dahi kendini çözmeye çalışmak.

  • İş toplantısı yaşayanlara ait kısımda gerçekleşiyor. Müdürün fonksiyonu burayı mesken tutmuş hayaletlerden kaynaklı ruh dalgalanmlarını dengede tutmak gibi.

  • E.Y. bir yaşayan ve katıldığı toplantı bizim Zayi Müdür ile ilgili değil. YAS süreci bambaşka bir kulvarda; yaşayanları ve ölenleri birlikte tutan bir proje yöntemi gibi daha çok. Ana kaynak yaşayan insanlar, E.Y.'nin patlaması bu sebeple işi tehlikeye atıyor.

  • E.Y. yaşayan ve nevrotik bir karakter. İnsanların ona davranma şekilleri ve sebeplerini tamamen okura bırakıyorum. Herkes kendince gereken hareketi ya da kadının kısmi işkencesini belirliyor bu sayede daha gerçek oluyor karakter benim nezdimde. Ezgi versiyonu biraz acımasız biri ve zamanında çok gözde olamamış bunun için uğraşmış, elde etmiş fakat egosu sebebiyle kaybetmiş ve her şeyden alınır hale gelmiş ve ektiğini biçmekte.

  • Zayi Müdür ve Akla Ziyan Müdür hepsi aynı kişiler. Sadece hitap şekli gibi minik kelime oyunları var. Zayi yitik, elden çıkmış anlamında aslında; akla ziyan ise akla zarar gibi olur dedim. Bir müdüre söylenmeyecek ne varsa onu ekledim diyebiliriz.

  • Olay örgüsünü netleştirelim; E.Y.'nin patlaması bir yerde gerçekleşecekti. Belki yıllar sonra belki bambaşka insanlara ama bu dolmuşluk halini proje için diğer alemdekiler yaratmadı. E.Y. güzel bir hedef olduğu için Mürit ona yaklaşıyor. Öykü biraz fazla iç içe geçmiş alt metinle kıvranmış sanırım :smile: Mevzu bahis yaşamda ne aradığını bulamayan bir insan olan müdürümüzün öldükten sonra hala bunu araması; en güvendiği çalışanından sağlam bir kazık yemesi ve öte yandan başka birinin de kendini kabul ettirmeye çalışırken kendinden çıkması diyebiliriz. Bunlara ek olarak denetimde de otoriter yetki sahiplerinin objektif olmaları gerekirken ne kadar da güzel çarpıtma yapabildiklerini sunmuş olduk. Proje detaylarını vermem mümkün değil çünkü daha çok bir araç olarak kullandım.

Sadeleştirme cidden büyük bir dert içimde ve karakter üzerinden olay tekrarı makul bir tüyo oldu kullanacağım bunu. Yorumdaki harf hataları için özür dilerim şimdiden, telefon üzerinden bu kadar oldu. Sonuç olarak benim de tekrar dönüp ne yaptığıma bakmamı sağladın. Roller coaster hayli eğlenceli gibi şu ana kadar :slight_smile:

Kapanışta bu kıymetli eleştiri ve değerlendirmeler için tekrar teşekkür edeceğim elbette!

Bol ilhamlı günler dilerim!

1 Beğeni