Alper Çağlar'ın Göktürk Üçlemesi

Alper Çağlar’ın (ve elbette ekibinin) Göktürk Üçlemesi’nin ilk filminin tanıtımına rastladım…

Güzel bir iş çıkacağa benziyor. Eski Türk tarihine sevdalı biri olarak bu tanıtım filmi tüylerimi diken diken etti dersem yalan olmaz… Tanıtımda Gök Türkler için kullanılan “Aykırı Kahramanlar” deyimi de hoşuma gitti…

İlk filmi merakla bekliyorum…

İşte tanıtım filmi (İngilizce ama Türkçe alt yazılı):

Not: Bu tanıtım filminde sık yapılan tarihi bir hataya rastladığımı belirteyim: Orta Asya’da Gök Türkler’den önce egemen konumda olan Juan-Juan’ların “Avarlar” olarak adlandırılması… Zamanında yapılmış bu yanlış adlandırma ne yazık ki günümüzde de devam ediyor. Juan-Juan’ların (okunuşu Ruan-Ruan’dır) Avrupa’da devlet kurmuş Avar Türkleri ile hiçbir ilgisi yoktur. Ne yazık ki Juan-Juan’ların “Avar” diye adlandırılması, böyle bir yanlış anlamaya yol açıyor… Umarım asıl filmde böyle bir hata olmaz…

9 Beğeni

Bu da üçlemenin bir yıl önceki tanıtımı… Alper Çağlar’ın ağzından…

2 Beğeni

Sanki belgesel olmuş.Film olduğuna emin misiniz?

2 Beğeni

Göktürk çağına aşırı ilgi duyan biri olarak ben de yakından takip ediyorum bu film (üçleme) çalışmasını. Fragmanı da izledim, gayet güzel. İyi bir iş çıkacağını düşünüyorum.

4 Beğeni

Evet… Bir üçleme olacak… :wink:

2 Beğeni

Üç yüz yıllık Viking tarihinden tonlarca harika film çıkarken (ve biz o filmleri keyifle izlerken), üç bin yıllık Türk tarihinden 3-5 film çıkması düşündürücü… Ve bu kusur yalnızca bize ait…

9 Beğeni

Görsel 22 Nisan 2018’den.

4 Beğeni

Dizinin danışmanlarından biri kendisi. İçiniz rahat olsun.

3 Beğeni

Heycan ile bekliyorum. Bizim vikinglerden ne eksiğimiz var.

Not: Kesinlikle bir ara Türk mitolojisinin araştırmalıyim.

Not2: inşallah Diriliş dizisi gibi bir dizi olmaz.

4 Beğeni

Önemli olan tarihin ya da mitin çokluğu değil de pazarlaması bence. Tüm sıkıntımız bu. İnşallah dünya çapında güzel etki bırakabilir.

Benim asıl kafama takılan nokta bu hayali evren ya da sinematik evren durumu. Yabancı yazarlar bu konuda çok başarılılar, ama bizde koskoca tarihimiz yerli yerinde dururken herhangi bir girişim pek göremiyoruz. Buda bir uyanma vesiesi olursa tadından yenmez.

3 Beğeni

Kesinlikle bizim kusurumuz. Üstelik Türk tarihi sayısız kahraman ve efsanevi olay barındırıyorken, bunlardan faydalanamamış olmak çok üzücü

4 Beğeni

Hayır, Göktürk üçlemesi kesinlikle Diriliş gibi olmayacak :slight_smile:

2 Beğeni

O yüzden işin içine birazcik teknoloji ve havalı şeyler katmalıyız. Tarihimizin ilgi çekici yanlarını anlatmalıyız.

Mesela filimdeki kılıçlar güzel ve havalı görünmeli. Ne yazı kı dönemin insanları bu şekilde seviyor.

2 Beğeni

Kılıçlar da dahil olmak üzere, pek çok şeyi detaylıca araştırıp danışıyorlar. Gerçekten farklı bir üçleme olacak.

2 Beğeni

Anlatıma ve çizimlere bakınca insan bir gaza gelmiyor değil ama bekleyip görmek lazım. Ben isterim şöyle epik savaş sahnelerinin olduğu, belki görsel efektlerin kaliteli ve yerinde kullanıldığı bizden bir film izlemek. Tabi milleti gaza getirip getirip sonra oyun fragmanlarından bile kötü efektlerin kullanıldığı bir film yapmasınlar da. :smiley: :smiley: :smiley:

5 Beğeni

Dediğin doğru ama 300 yıllık Vikingler, günümüz Britanyalilarin babaları. Doğal olarak tüm Avrupa ve Amerika ile akraba. Ondandır ki bu kadar popüler olması. Doğu da Çin ve Japon mitolojilerinin popülaritesi tamamen adamların yakın geçmişe kadar halen aynı alışkanlıklar ile yaşamasından kaynaklanıyor. En nihayetinde biz göçebeyiz. :slight_smile: Böyle böyle güzel ürünler çıkacak ortaya.

2 Beğeni

Fragman değil ki bu. ordan burdan görseller toplanmış ve yapım günlüğünün ilk videosu.Biraz belgesel tadında olmuş ama çok samimi gelmedi bana. ileride umarım yönetmen, komsept artist vs çıkar kamera önüne konuşur. Bu video daha çok yatırımcı toplantıları için ön sunum metni gibi olmuş.

Kickstarterda BÖRÜ animasyonu yapacağız diye yola çıkıp sonra toz olan ekip hevesimi kursağımda bıraksa da bundan umudum var. Sadece artık türk tarihini marvel ile kıyaslamayı bırakması gerekiyor. Bir de cumhuriyet tarihine kadar gelmene gerek yok sen göktürkleri anlatacaksın madem orda kal. Börü dizisi ve dağ 1 filmi özellikle çok iyidi. ama Börü filmini batırmışsın. Milliyetçilik yapacağım diye boş propaganda yapmak yerine filme odaklanırsa çok iyi filmler izleriz yoksa yine hevesimiz kursağımızda kalır.

Videodaki ilustrasyonların orijinallerini bulup paylaşırsanız çok sevinirim. Özellikle dakika 4.11’deki Tomrish hatun ve 5.39’daki manzara görsellerine bayıldım.

Edit. Bu video daha çok yatırımcı toplantıları için ön sunum metni gibi olmuş.dedim ve facebook sayfasını açtım filmin. Aklın yolu 1 adam yüksek bütçeli bir iş yapmak istiyor ama fantastik filmlere takmış kafayı. Braveheart ile kıyaslayacağına LotR ile kıyaslıyor. Anlattıklarına tarih filmi çekecek ama hayali mitoloji anlatmak gibi. Umarım seyirciler olarak biz karlı çıkarız bundan.


3 Beğeni

Görsel efekt kısmı beni biraz endişelendiriyor. Ayrıca oyuncu seçimi de epey önemli. Piyasadaki çoğu oyuncuyu avam buluyorum açıkçası. Sağlam oyuncularımızdan güzel bir kadro kurulursa ve efekt kısmı da sırıtmaz ise harika iş olabilir. Merak ettim ben de bakalım. Bekleyip göreceğiz.

2 Beğeni

Kusurluk bir durum yok burada sadece 2 sebep var.

  1. Teknolojiyi üretmiyoruz ve kullanamıyoruz. (Sinemayı üretenler Fransızlar, kullananlar ve en iyi haline getirenler ise Amerikalılar)
  2. ise:
2 Beğeni

Merak ediyorum, Vikingler falan gibi bir eser mi olacak yoksa diğerleri gibi Türkün Türke propagandası mı olacak? İkincisi olursa uluslararası arenada çok fazla başarı yakalayamaz. Bizde genelde tarihî figürlerimiz kusursuz ve hep iyi insanlar olarak gösterilir, diğer milletlerden olanlar da hep kötü insanlar olarak gösterilir. Tarafsızlık yoktur, amaç propagandadır. Umarım bu kez öyle olmaz.

Bu arada o dönemi anlatan bir başka eser daha vardı. Börü adlı bir animasyon dizi yapılıyordu, bağış da toplamışlardı. Ne oldu o iş?

5 Beğeni