Andrzej Sapkowski, CDPR’dan 16 Milyon Dolar Ekstra Telif Talep Etti

1,5 sene önce Oyungezer’de yayınlanan haberden bir kesit:

CD Projekt Red yazarın kapısını telif hakları konusunda ilk defa çaldığında ona satışlar üzerinden telif ödemeyi teklif etmiş. Sapkowski ise “Meh oyun piyasası ne olacak ki?” deyip bu teklifi geri çevirmiş ve oyun için Witcher’in haklarını nakit para karşılığında Red’e devretmiş. O günden sonra da oyunun yapım aşamasında olsa bile bir daha stüdyo ile irtibata geçmemiş, inanabiliyor musunuz? En son verdiği röportajda ise gülerek “Onlara bütün hakları nakit para karşılığında verdiğim için büyük aptallık ettim. Çünkü bu kadar büyük başarı yakalayacaklarını düşünmemiştim,” diye itirafta bulundu.

Bu haber de yanlı olarak hazırlanmış tabi. Açıkçası Sapkowski cephesinden durumu anlatan bir kaynak göremedim. Ancak ortada bir sözleşme yapılmışsa, ahde vefa diğer adıyla sözleşmeye bağlılık, Roma’dan beri hukuk sistemlerinin temel ilkelerindendir.
Sözleşmeye aykırı bir durum varsa dava edilir ki haberde görülen dava açılacak eğer anlaşmazlarsa. Ancak benim gördüğüm davaya inansa çoktan açardı.
Kendi itiraf etmiş satışlardan pay yerine, nakit para istedim diye. Burada risk alan oyun firması. Oyun firması da bir EA veya Ubisoft değil o zamanlar. CD Projektin bu oyundan sonra büyük bir şirket haline geldiğini unutmayalım. İlk çıkardıkları oyunları The Witcher zaten.

2 Beğeni