Andrzej Sapkowski, CDPR’dan 16 Milyon Dolar Ekstra Telif Talep Etti

Sapkowski’ye hakaret etmek bence de yanlış. İşin içinde oyuncu kesimi olunca böyle şeyler çok oluyor maalesef. Çünkü toksik bir kitle var.

İşin özünde Sapkowski eserinden daha fazla para kazanmayı istemekte haklı. Sonuçta bu karakterleri de, bu evreni de o yaratmış, o yazmış. CDPR ise onları kaynak materyal olarak kullanıp başka bir ürün ortaya çıkarmış.

Bana göre Sapkowski’nin haksız konuma düştüğü yer parayı isteme şekli ve zamanı. Sözleşme 10 yıldan uzun bir süre önce, 2006-2007 civarlarında imzalanmış. O zamandan beri üç oyun çıktı. Sapkowski tüm bu zaman zarfında oyunları ve stüdyoyu hep kötüledi. Onları yok saydı. Hatta neredeyse aşağıladı. Ama CDPR bir kerecik bile yazara karşı kötü bir söz etmedi, ondan hep saygıyla söz etti, oyunlarımıza kaynak olan kitapların yazarı deyip hürmet gösterdi. Gel beraber çalışalım senaryo üstünde dediler, kabul etmedi. Kârdan yüzde verelim dediler, kabul etmedi. Kendisinden danışmanlık istediler, onu da kabul etmedi. Oyunlardan nefret ettiğini de defalarca söyledi. Kendisini oyunla tanıyıp imza isteyen hayranlarıyla da kavga etti.

Ne zaman Witcher 3 milyonlar sattı, Sapkowski o zaman başını taşlara vurmaya başladı. Demeçleri değişti. Ne kadar az para aldığından ve hata yaptığından söz etmeye başladı. Sonra birdenbire bu avukatlar çıkıp komisyon alma hevesiyle adama stüdyoyu dava ettirdiler.

Şimdi siz 5000 liraya bir araba satsanız, birkaç yıl sonra “Yav birader, ben öngörememişim, bu araba çok değerlendi, bana bir 3000 lira daha ver bakayım,” diyebilir misiniz? Böyle bir şey var mı?

Sapkowski daha en başından CDPR’la ortak çalışsa şimdi çok daha iyi yerlerde olacaktı. Oyunlardan büyük para kazanacaktı. Ama o tersini yaptı. Şimdi de daha çok para koparmanın peşinde. Kusura bakmasın ama bu düpedüz şark kurnazlığı.

7 Beğeni