Batman Okuma Rehberi

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: Batman Okuma Rehberi – Kayıp Rıhtım

image

Batman okumak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Hiç dert etmeyin! Ülkemizde yayınlanan (neredeyse) tüm Batman çizgi romanlarını okuma sırasına göre sizler için derledik. (DEVAMI…)

12 Beğeni

Çok yararlı bir yazı olmuş ama anlamadığım bir şey var. Rebirth okumak için New 52’yi okumak lazım mı, yani bağlantısını?

Acaba bir ara Marvel okuma sırası da mı yapsak? Çok araştırdım interneten ama bir türlü anlayamadım. Mesela Marvel Now ne demek? Peki ya All difirent marvel? Bunlara açıklık getiren bir yazı yok ne yazık ki internette.

Hep merak etmişimdir. Batman’in kim olduğu hakkında en ufak bir fikri dahi olmayan. Nasıl biri olduğunu, geçmişini v.s. hiçbir şekilde bilmeyen birinin nereden başlaması gerektiği. Batman İlk Yıl burada geçersiz kalıyor çünkü Batman’in hikayesini değil Gordon’un hikayesini anlatıyor daha çok. Batman’in hikayesini bildiğimizi varsayıyor ve buna göre anlatımını kuruyor. O çizgiromana Batman hakkında en ufak bir fikri olmayan birinin başlaması pek doğru olmaz gibime geliyor.

Allah’tan başka bir şey isteseymişim bugün. Keşke şöyle güzel bir Batman rehberi olsa da ona göre okusak diyordum ki bu haberi gördüm.

Ellerinize sağlık çok güzel bir çalışma, ayrıca kafa karışıklığını giderici bir öneri olmuş.
Acaba bir Deadpool rehberi de görebilir miyiz ileride?Umuyorum… :innocent:

1 Beğeni

Hayır, ikisi bağlantılı değil. Şöyle özetleyeyim:

İlk DC Evreni → Yeni 52 (Kısmi sıfırlama ve yenilikler) → Rebirth (Kısmi sıfırlama. Bazı şeyler orijinal hâline döndü, bazı şeyler yine değişti)

Marvel okuma rehberi yapmak imkânsız gibi bir şey. Çünkü DC’den daha çok sıfırlayıp durdular evreni, iyice çorba oldu o taraf. Bu konuda @Marius daha bilgili benden. O tutsun! :stuck_out_tongue:

Not: Allah aşkına birazcık daha düzgün yaz mesajlarını. Cümlelerin bitimine bir nokta, sonra da bir boşluk koy. Ne dediğini anlayacağım diye kırk takla atıyorum vallahi :slight_smile:

Aslında tam olarak öyle değil. Bruce Wayne’in yıllar sonra Gotham’a dönüp Batman’in pelerinini ilk kez kuşanışını da anlatıyor macera. Ama evet, annesiyle babasının ölümünü birebir göstermiyor. Çünkü Bruce o zaman küçücük bir çocuktu. Annesi ve babasıyla bir sinemadan çıktıkları sırada yolları bir hırsız tarafından kesiliyor. Sonra hırsız Martha ve Thomas Wayne’i öldürüyor. Öksüz kalan Bruce’u Alfred büyütüyor. Bruce bir noktada şehri terk edip dövüş sanatları dersi almak için Uzak Doğu’ya gidiyor. Batman: İlk Yıl da tam oradan döndüğü andan itibaren başlıyor.

Teşekkürler :slight_smile: Deadpool rehberi şu an için gereksiz, çünkü istediğiniz sıraya göre okuyabilirsiniz. Bir tek Marvel Kahramanlarını Öldürüyor, Edebiyat Kahramanlarını Öldürüyor ve Deadpool’u öldürüyor üçlemesi birbirini bu sıraya göre takip ediyor, o kadar.

1 Beğeni

Batman’i tanımayan bir okuyucu içinde bu bilgilerin hiçbirini bilmemek çizgiromanı önemli ölçüde anlaşılmaz hale getirir. Kendi açımdan bakarsam Nolan’ın Batman filmlerini izlemeden bu çizgiromana bakmaya kalkışsa idim muhtemelen çizgiroman benim için büyük ölçüde bir kafa karışıklığı olurdu. Çoğu insan Batman’in kim olduğunu bildiği için genelde bu sorunun cevabını kimse aramaz ama yine de böyle bir insan için hangi çizgiromanın uygun olacağını hep merak etmişimdir.

Eh… Bu konu o kadar çok işlendi ki tekrara düşmek istememişler sanırım. Çünkü sizin açınızdan bakıldığında gerekli bir enstantane. Sürekli okuyucular içinse bıkkınlık verici bir an :slight_smile:

Thomas ve Martha Wayne’in ölümü ilk kez Detective Comics #33’te (Kasım 1939) çizilmiş. Joe Chill adlı bir yan kesici tarafından, sinema çıkışında, Crime Alley’de vurularak öldürülüyorlar. Bruce o zaman 8-10 yaşlarında (bu sayı değişiyor) ve Zorro filminden çıkıyorlar (Maskeli kahraman paralelliğine dikkat).

Bu sahne daha sonra pek çok kereler pek çok macerada gösterildi. O yüzden “şu macerayı okuyun” diyemiyorum. Ama şu video yardımcı olur sanırım.

Gülen adamı jbc tekrar basıcakmış bu ay hem de

Batman’a anne babasının vurulma anından Batman oluşuna kadarki süreci işleyecek bir modern çizgiromanın yazımı güzel olurmuş o vakit. Her yeni başlayacak okur için sabit bir başlangıç çizgiromanı olabilirmiş.

gülen adam ve pelerinli süvariye ne oldu 25 temmuzda çıkıcakmış

Dediğiniz şekilde bir eser belki Batman: Earth One olabilir. Ana evrenin dışında Earth One evreninde geçen bir kitap olsa da karakterin çocukluğunu ve başından geçenleri az çok anlatıyorlar diye hatırlıyorum bu kitapta. Bunun dışında genel konusu da Batman’in Gotham’daki ilk yılı, acemilik dönemleri vs.

Fakat Batman okumaya başlayacak birisinin Batman’in ailesinin durumunu bilmemesi sanırım imkansız gibi bir şeydir teoride. Bu nedenle başlangıç için Earth One yerine Year One’ı tercih ederim. Bruce Wayne yıllar süren eğitiminden dönmüştür ve artık mafya babalarına, katillere kısacası tüm kötülere karşı Batman olarak mücadele ederken aynı zamanda Jim Gordan da Gotham’a gelmektedir. Aslında ikili bir orijin hikayesi diyebiliriz buna. Hatta Selina Kyle yani Catwoman da bu seride karşımıza çıkmaktadır.

1 Beğeni

Geçenlerde gittim bir kitapevine. Çizgi romanlara bakayım dedim. Gayri ihtiyari arka kapağı çevirip fiyatına baktım. 40 TL yazıyordu hemen yerine koydum itina ile. İki adım sağa kayıp Gantz 1 aldım 17.90 dı. Napalım? :slight_smile:

Merhaba. Buradaki romanları satın aldım büyük bir kısmını ancak her ay çıkan ya da çıkacak güncel Batman romanları nasıl takip edebilirim? Önerebilceğiniz bir site var mı ya da yayın evi? Emeğinize sağlık, benim için harika bir argüman oldu.

Teşekkürler. Ülkemizde Batman’in yayın hakları şu aralar JBC Yayıncılık’ta. Yeni çıkan sayılardan haberdar olmak için Facebook sayfalarını takip edebilirsiniz. Biz de Kayıp Rıhtım olarak çıkan her önemli çizgi romanın haberini yapmaya çalışıyoruz elbette.

Güncel Batman romanlarından Tom King’in yazdığı Batman serisini tavsiye etmem. Rezalet bir seridir.

Elimde şöyle bir üçleme var. Sanırsam 4. ve 5. cildi de çıkmış. Bundan önce okumam gereken bir seri var mı?

Birde bu seri toplamda kaç ciltlik.

1 Beğeni

14 fasikül bu seri.Türkçesi tamamlanınca tek cilt halide çıkar.Rebirt okuması sırası var.Jbc’ye msj at yardım ederler.

1 Beğeni

Teşekkür ederim. Tek fasikül olayını pek sevmiyorum. Böyle daha hoş bence.


Bu seri kaç ciltlik?

Buda 8 fasiküllük bir seri.Ben tek cilt olayını daha çok seviyorum.Fasiküli elime alınca kitap değilde dergi okuyormuş gibi geliyor:)

1 Beğeni

Teşekkürler. Yavaş yavaş toplayayım o zaman.

1 Beğeni