Bertrand Russell’a dair ne var ne yok toplayan başka birileri daha var mıdır???
Benim kitaplığımda 4 kitabı var.
- Batı Felsefesi Tarihi (3 CİLT)
- Sorgulayan Denemeler
- Mutlu Olma Sanatı
- Din ile Bilim
Eski baskılar olan
Sarmal’ın Rölativitenin ABC’si ve İlke baskısı Neden Hristiyan Değilim kitapları da vardı ama ödünç alan arkadaşım geri getirmediği ve şehir değiştirdiği için onları var diye sayamıyorum.
Paylaşırsanız sizin kitaplığınızda olan B.Russell kitaplarını görmek isterdim.
Burası benim Russell bölümü
Arşiv çok sağlamdır ayıptır söylemesi, üniversite kütüphanelerinde bulamazsınız bu kadarını muhtemelen, ki aslında “üniversite kütüphanesi” kavramı Türkiye’de ne yazık ki “olması gerektiği” gibi hayata geçmiyor…
Bu kitaplıkta çok güzel ilk baskılar, erken dönem baskıları gibi parçalar var ve zamanla paylaşacağım
Orijinal dil baskılarda var galiba.
Bu arada Otobiyografisi varmış, 2019’da basılmış, bu kitaptan haberim yoktu.
Pek çok eserinin ilk baskıları var, bazılarının da ilk olmasa bile erken dönem baskıları var. Bu kısım bizde pek kullanılmayan bir terminoloji nedeniyle biraz karışık aslında, zira bizde impression/edition ayrımı yok.
Impression kitabın aynen önceki basımda olduğu gibi yeniden basılması, edition ise bazı ekleme/değişiklik/ düzeltme vb. gibi değişikliklerle yeniden basılması. Dolayısıyla bazı kitaplar first edition olmasa bile onun impressionları olarak mevcut elimde ve bunun bizde pek bir karşılığı yok. Bir de benim “first appearance” dediğim basımlar var, yani dünyadaki ilk yayınlandığı ülkedeki ilk basım
Otobiyografi de dediğiniz gibi yakın zamanda ciltli/ciltsiz olarak basıldı, nadirkitapta var, piyasada dağıtımı çok geç yapılmıştı ve halen sağlıklı bir dağıtım yapıldığı söylenemez, dolayısıyla reklamı da pek olmadı.
Bazen çok nadiren ilk baskıdan tıpkı basım kitapların basıldığı oluyor ama dediğiniz gibi bizde bu ayrımlar pek yok.
Otobiyografinin dediğiniz gibi bez cilt baskısı da varmış. 1-2 yerde buldum,önceliğim bez cilt baskı olacak.
Bertrand Russell biyografileri…
Tavsiyem, İngilizceniz varsa orijinalinden okumanızdır, zira Russell’ın en önemli özelliklerinden biri akıcı, karmaşık olmayan bir yazı dili olmasıdır.
Türkçe okuyacağım diyenler için biri kesitler içeren biri ise tam çeviri olan 2 seçenek var. Kesitler olan 70’li yıllardaki “Yaşantım” adı Muammer Sencer çevirisidir, ki bu çeviriden kaçınmanızı şiddetle öneririm, bir gün bir sanatta falan rastlarsaniz rastgele bir kaç sayfa açıp okuyun anlarsınız neden böyle dediğimi. Türkçe okumak isteyenler için ikinci seçenek işe 2019’da basılan Halil Kayıkçı çevirisidir; henüz tamamını oynadığından çeviri kalitesi hakkında yorum yapamıyorum şu an.
Fotoğrafta arka planda altta gözükenler 1967-68-69’da 3 cilt olarak yayımlanan ilk baskılardır. Eğer araştırırsanız, özellikle yurtdışından çok uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Onların üzerindeki kitap ise aynı biyografinin 2004 Routledge baskısıdır, başında Michale Foot’un giriş yazısı da vardır. Sanırım Halil Kayıkçı çevirisini Routledge baskısını kullanarak yapmıştır, zira önsözün çevirisini de kitaba koymuştur.
Bertrand Russell kitaplığımda yet alan ve içeriğinde Bertrand Russell ile ilgili makale(ler) veya eserlerinden kısmi çeviriler bulunan dergiler; şimdilik 60 adet, ama alım listemde olan bir çok dergi daha var.
Sizi bilmem ama ben dergilerin bir kitaplığa ayrı bir zenginlik kattığını düşünüyorum. Bertrand Russell odaklı olarak bir dergi alıyorsunuz ve içinde Aziz Nesinin ilk defa o derginin o sayısında yayımlanmış bir öyküsüne denk geliyorsunuz mesela. Veya bir mimarlık dergisinde Bertrand Russell’a dair Wittgenstein bağlantılı bir makale buluyorsunuz ve dergiyi incelerken evinizin dekorasyonuna dair yepyeni bir fikir edinmiş olarak dergiyi kapatıyorsunuz…
Kısaca, dergiler önemli, ihmal etmemek lazım