Bilgimiz Yok Fikrimiz mi Var? Yoksa Amaç Para Kazanmak mı?

Kitap piyasasında son bir kaç yılda dikkatimi çeken bir olay var. Dünyamızda veya ülkemizde bir olay patlak veriyor ve 3 gün içinde en az 350-400 sayfalık bu olay hakkındaki kitaplar piyasada oluyor. Örnek vermek gerekirse 15 Temmuz darbe girişimi, Göbeklitepe, Paralel devlet yapılanması gibi.

Aslında fikrinizi almak istediğim konu; bu insanlar bu kitapları o kadar hızlı şekilde yazıp piyasaya sürüyor ki bu kitaplar düşünülmeden, araştırılmadan, bilgi amaçlı değil de sadece zaten gündem olan bir olaydan bir şekilde para kazanmak için mi yazılıyor anlamış değilim.

Ünlü pesimist düşünür melankolik rap ozanı sagopa’nın dediği gibi istisnalar kaideyi bozmaz. Bu bence kimin yazdığına göre değişir.

Örnegin 15 Temmuz Feto darbesi ile ilgili Hikmet Çetinkaya 3 günde bir kitap yazabilir. Ömrü bu terör örgütünü yazmakla geçti.

Benim tanık olduğum 1 ay içerisinde yazılıp, yayına hazır hale gelen ve basılan Suriye’de olan bir terör örgütü ile ilgili bir kitap vardı, yazar zaten o örgütle ilgili yıllardır gazetede köşesinde yazıyordu, terör örgütü bir anda medyada geniş yer bulunca yayınevi talebiyle zaten yüzbinlerce sayfalık hazırlığı olan yazar bunları kısa sürede derli toplu hale getirip kitaplaştırmıştı.

Elbette ki para kazanmak için yazılıyor, gündem de o olay olunca yıllardır bu konu üzerine yazan yüzbinlerce sayfalık arşivi olan, bunu hızlıca kitap haline dönüştürebiliyor.

1 Beğeni