Bitcoin Pizza Günü

Birkaç gün geç kaldım ama yine de konuyu açmak istedim. İşte karşınızda dünyanın en pahalı pizzasının hikayesi :slight_smile:

Bitcoin Pizza Günü’nün 10. yılı 22 Mayıs 2020’de kutlandı. Hikaye şöyle:

2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yaratıldığında, Bitcoin’in henüz bir finansal karşılığı oluşmamıştı.

10 yıl önce, 22 Mayıs 2010’da Bitcoin’in daha yeni ortaya çıktığı ve kimse tarafından bugünkü değerinin kesitirilemediği zamanlarda biri Bitcoinlerini kullanarak alışveriş yapmak için ilk adımı attı.

Laszlo Hanyecz adında bir Amerikalı, Bitcoin ile alışveriş yapmak ister. O dönemde, Hanyecz’in Bitcoin ile alışveriş yapabileceği bir yer henüz yoktur. Hanyecz’in aklına Satoshi Nakamoto tarafından kurulan BitcoinTalk isimli bilgi paylaşım platformu gelir.

Hanyecz, Satoshi Nakamoto ve Bitcoin’e ilgi duyan diğer kullanıcıların kendi aralarında fikir alışverişlerinde bulunduğu BitcoinTalk forumunda bir ilan vermeye karar verir.

Hanyecz, "Pizza for Bitcoins?” başlığıyla verdiği ilanda herkese açık bir teklifte bulunur ve 2 büyük boy pizza karşılığına 10,000 BTC ödeyeceğini belirtir.

10 yıl önce, 2 büyük boy pizza için teklif edilen 10,000 BTC, günümüzde yaklaşık 93 milyon dolara denk gelmektedir. 10,000 BTC, Bitcoin fiyatının zirveye çıktığı 2017 sonunda ise hemen hemen 200 milyon dolara yakındır.

Laszlo Hanyecz’in teklifi karşılıksız kalmaz. Britanya’dan bir başka BitcoinTalk kullanıcısı, bu teklifi kabul eder ve günümüzde büyük bir servete denk gelen 10,000 BTC karşılığında, Laszlo Hanyecz’in belirttiği adrese 2 pizzayı gönderir.

O günün fiyatı ile 10,000 BTC yaklaşık 41 USD’ye, Türk Lirası’yla da 64 TL’ye denk geliyordu.

2010 yılının 10,000 BTC’si, bugünün kuru ile yaklaşık 630 milyon TL etmektedir.

Bu alışveriş, “Bitcoin ile yapılan ilk ticari işlem yani ilk alışveriş” olarak dünya tarihine geçmiştir.
Bu olaydan itibaren alışverişin yapıldığı 22 Mayıs günü, “Bitcoin Pizza Günü” olarak her sene kutlanır.

Laszlo Hanyecz ise günümüzde standart bir hayat sürmektedir.
Bitcoin’lerinizle alışveriş yapmak mı? Yoksa biriktirmek mi? Seçim sizin…

Bitcoin Pizza Günü’nün 10. yılı kutlu olsun!

Kaynak

1 Beğeni

Ben Btcturk’ten pizza kazanıp afiyetle yedim bile :d

1 Beğeni