Gamepass bedava verdi suratına bile bakmam. Junji itodan esinlendikleri için ilgimi çekmişti o da sözdeymiş
Bilmiyorum hocam bu her türlü medyaya “içerik” denmesi olayı canımı aşırı sıkan bir şey. Bunlar sanat, bunlar felsefe falan yahu ne bileyim.
Eski oyunlarda bence yoktu böyle bir şey; ya hiçbir şey demezsin ben oyuncu olarak geze geze anlarım her dungeon’ın farklı olduğunu. Ya da tutorial aşamasında dersin ki “buralarda ne çeşit iblislerle karşılaşacağını hiç bilemezsin”.
Ya da öyle bir şey, sonuçta ben buraya diablo oynamaya geldim, “içerik tüketmeye” gelmedim. Belli bir immersion, belli bir suspension of disbelief peşinde oyun medyumundan medet umuyorum, adam bana oyununu sosyal medya terminolojisyle anlatıyor.
Bilmiyorum hocam belki gerçekten aşırı tepki veriyormuşumdur, arkadaşlarımın bazıları da öyle düşündü; bazıları katılırken. Belki de şu reyize dönüşüyormuşumdur:
Valla ben ilk yarım saati geçemeden bırakmış bulundum Diablo oynayasım gelmişti, gittim switche aldım diablo2-3 paketini onlara başladım tekrardan
Hocam ilk 30dk’da bıraktıysan galiba yaşlılıktan kaynaklı sinir olabilir. Şakası bir yana dursun ama sanki çok acele davranmışsınız gibi geldi. Ben çıktığı ilk günden beri oynuyorum. Böyle açıklamalar öncesinde var mıydı hatırlamıyorum ama gameoass’e gelince hayatında hiç diablo oynamamış epey bir gurup oyunu oynayıp ne yapacağını çözememişti diye hatırlıyorum.
Sen, ben işin kurduyuz ama 2010 doğumlu çocuk da ilk kez oynuyor filan. Bilemedim beni rahatsız etmedi. Şimdi 2000 doğumlu çocuk yazacaktım onların bile 24 olduğunu fark edince 1-2 saniye boşluğa baktım.
Hocam dediğiniz doğruysa bile artık ben hedef kitle olmaktan çıkmışım demektir. Demek ki paramı artık oyunun bir oyun olduğunu unutmayan, belli bir ciddiyeti koruyan firmalara vereceğim .
Ha gittim yine Blizzard’a verdim, ama hem daha az verdim hem eski oyunlara verdim. Eski Blizzard’a verdim sayılır. Evet.
Ama neyse zaten bu sıralar oynayacak oyun bulamıyordum pek. Zelda bekliyorum işte. O gelene kadar bir iki necro kasarım sarar🙄
Ayrıca evet. Gözümden artık bir damla bile süzülmüyor. Çocukluklarını bildiğim insanlar çoluk çocuğa falan karıştı. Allahsızlar
D4 güzeldir. 2 3 sezon dolu dolu oynadım. Ekim dlcsini bekliyorum baya heyecanla. Güzel değişiklikler olacak ama artık ne olur şu eski karakterleride oyuna eklesinler. 20 yıldır barbar oynuyorum artık sıktı 20.yildan sonra.
Bende bu ara cult of the lamb ile Wukong arasında gidip geliyorum.
Ama bugün Astro Bot 2. oyunu çıkıyor. Kızımla beraber heyecanla bekliyorduk. Muhtemelen 1 2 hafta bizi güzel oyalar. Çocuğu olan ve playstation 5i olanlara şiddetle tavsiye ediyorum Astro Bot oyununu.
Diablo 1 bu işin kurgusal atasıydı. Ona en çok 2 yaklaştı ve 3 te kopup gitti olay. Benzer bir olay Warcraft içinde geçerlidir. Daha karanlık daha ağır ve epic bir dünyadan, pazarlamaya yönelik bir dünyaya geçildi.
Ben D1 ile başlamıştım. Hayvan gibi zordu. Daha o yıkık kiliseye girdiğim anda da stres basardı.
D2 internetin çok yaygınlaşp herşeyin ortalık malı olmadığı döneme denk geldiğinden bir tık kendi başına bir döneme denk geldi. Hem d1 hastalarını çekti, hasret giderdi hemde karanlık ve hikayesel kalabildi.
d3 de sıçıp sıvadılar. Mario worlde giriş oldu. d4 bunun geriye dönüş sinyaliydi ama neticede ondada da online oyun ve para ağır bastı.
POE yi online olmasına rağmen para temelli olmaması ve skill olayında çok budaklı olmasından ötürü seviyorum. Neredeyse ana klasa bağlı kalmadan bir dövüşçü - büyücü , büyücü- katil , okçu - büyücü gibi şeyler yapabiliyorsunuz. Çeşitlendirme işi sınırsız. Barbara bile doğru skiller ile summon skeleton yaptırabiliyorsun ki bu hoşuma gidiyor.
Bende biraz @nefarrias_bredd kafasındayım. Artık basit bir cümle, grafik vs bile oyundan soğutabiliyor beni.
Birde eski kafa olmak oyunlarda zorluğu aratıyor. Bu zorluk ile kastım oynanabilirlik değil hikaye ve keşfetme arzusu, kişiyi sebep olan şeyi öğrenmeye itme gibi şeyler. Baldurs Gate nispeten bu konuda özüne döndü.
Bir oyunu her kuşak oynayamamalı Hack and slash bir nebze tamam ama abi Diabloda da 15- 20 ve 45 yaşındaki adam aynı muhabbette buluşmamalı.
Hocam buna katılıyorum. Yani istisnaları olmakla beraber (Mario ve Zelda oyunları, Minecraft gibi) bence de hem 15 yaşında gencoya hem 45 yaşında serinin geçmişini bilen insana hitap etmek pek çok seri için pek feasible olmayabilir.
Ama bilmiyorum. Yani dert ettiğim şeyin salt nesil farkı olduğunu da düşünmüyorum ya. Mesela eşimin çocuk bir akrabasına benim Switch’i vermiştim Odyssey denemesi için. Çocuk 15 dakika falan ortalıkta gezinip “Bu ne be” deyip tablette Roblox oynamaya dönmüştü. Baktım derme çatma yapılmış BİM var oyunda, orda geziyor. Ne bileyim Mario Odyssey mesela bence her yaşa hitap edebilen gerçekten kaliteli harika ötesi bir yapım. Derme çatma, glitch edip duran BİM kopyasında 3 pikselli karakterle gezinmek tercih edilebiliyor ama belli ki Bir yerlerde kafama oturmayan bir şeyler var ama ben anlamıyorum valla
Mesela sosyal medyadan da nefret ediyorum. İnsagram’a giriyorum keşfeti bir sürü ilgimi çeken videoyla dolduruyor alet. Açıp izliyorsun okey video 20 saniyeliğine ilginç, ama ne context var; ne neyin ne olduğu açıklanıyor. Açıklamaya bakıyorsun gpt’ye alakasız bir şeyler yazdırmışlar maksat boş durmasın. Yorumlara bakıyorsun iki üç tane dandik espri var. Kimse neyin ne olduğunu söylememiş, çoğu zaman sorulmamış bile. Sorulsa da bilen cevaplayan yok. Anlatı değil içerik, izle geç ne olduğu başı sonu önemli değil.
Kültürel ürünlerde normumuzun bu olmaya gitmesi beni iğrendiriyor ya. Bilemedim, South Park’taki Stan gibi cynical asshole oluyorum galiba.
Mesela diablo 1 - 4 farkı için de durum aslında dediğiniz gibi. Diablo 2 neslindenim aslında ama Diablo 1’i oynadığım zamanları ben de hatırlıyorum. Oyundan atmosfer damlıyordu. Ortam sürekli bir gergin stresli. Karakter yavaş yavaş yürüyor, her iskelet ayrı bir geriyor insanı falan. Görsellik müzikler tasarımlar mekanikler bir bütün halindeydi. Kiliseye girince yandan dlc satmaya falan çalışması, “burda inanılmaz içeriklerle karşılaşacaksın” demesi, ne bileyim “bu benzersiz lezzete asla hayır diyemiyorum” tadında takılması falan bence salt nesil farkıyla açıklanacak işler değil ya.
Ki, bence oyunun launcher’ı bile bu sürece dahil ya. Oyunu yükleyip tıklayıp bam diye açmak da yok. Launcher’a gideceksin, önce sana bir şeyler satmaya çalışacağız. Yahu orijinal diablom warcraftım falan var korsanını indirip oynuyorum bu salaklıklarla muhatap olmamak için.
Çok iyi özetlemişsiniz. Günümüz oyunlarında, oyuncunun aldığı keşif hissi git gide azalıyor gibi hissediyorum. ‘lore’ diye tabir ettiğimiz derin hikaye ve bu hikayeyi öğrenmek için gösterdiğimiz çabanın verdiği zevki özlüyorum.
Kesinlikle. Bu konuda bir süredir bayrağı indie oyunlar götürüyor gibi. Arada BG3 ve FromSoft oyunları gibi bir kaç istisna çıkıyor. Bir de Nintendo (Nintendo oyunları benim iki gözümün çiçeğidir). Onlar da olmasa salıcam bu hobiyi.
Hocam yetersiz imkanlar ve şartlar insanları yaratıcı olmaya itiyor ve tutturabilirse harikalar yaratılıyor. Kojima 4 ya da 5 renk gösterebilen cihaza oyun yapıyor. Oradan MGS’nin temelleri atılıyor. Diablo 1 dönemi işlemciler bugünün tost makinasının kullandığı kadar grafik kartı desen ine öyle. 8-bit mi neydi kapasitesi keza Diablo 2 desen 64-bit kart istiyor diye hatırlıyorum. Yine işlemci kapasitesi düşük karakterimiz sadece 4 yönemi gidebiliyordu ve oksa çaprazlarla 8 miydi pek emin olamadım. Teknik yetersizliklerde var işin içinde ama uğraştıkları için ve ürünü yapan kişinin maliyeti de düşük olduğu için firmalar az insanla az para harcayarak kısa sürede güzel oyunlar yaratabiliyordu bakınız PlayStation 2 dönemi. Teknoloji gelişti daha iyi grafikler ve animasyonlar hatta ses tasarımı gelince insanların talep ettiği maaşlar arttı. Fakat üretim hızı artmadı aksine geriledi. Diablo 2’yi 50 kişi yapıyordu eskiden şimdi 800 kişi yapamıyor. Maliyetler korkunç düzeyde arttı insanların gözü de eskisi gibi doymuyor. Haliyle ne oluyor at zırhı satayım. Ne bileyim ana hikayeye katkı için 2 sene de bir dlc vereyim dönüyor iş.
StarCraft 2’nin tüm satış miktarını World of Warcraft’a çıkartılan bildiğiniz at modelinin satış getirisi katlayarak geçmiş. Biz de diyoruz ki niye StarCraft 3 gelmiyor.
Bu konuda çok doluyum ama ben Diablo 4’ü beğendim. Hikayesi ve oynanışı hoşuma gitti. Dlc’yi de almak istiyorum. Ben Diablo 3’ü ilk gün sıraya girerek alanlardanım. Acayip büyük hayal kırıklığına uğramıştım. Şükür D4 o kadar vurmadı beni. Yalnız son güncellemelerle oyun adam oldu. İlk çıktığı dönem baya kötüydü her şey. Şimdi büyük bir güncelleme daha gelecek onda daha da toparlayacaktır.
İş yerindeyim telefondan yazıyorum. Karman çorman oldu kusura bakmayın.
Ekleme geldi. Bi açayım iki dungeon döneyim dedim. Sonunda oyundaki en değerli Uniq item katagorisinden bir şey düştü. Pek iyi değil ama onca saat sonunda düşmesi hoş oldu.
Yani şu son yazının hiç bir kısmına katılmıyorum. Dediğin yanlış değil ama konuya çözüm değil yahut cevap…
Bağımsız yapımlardan bir kere senaryo, kurgu vs çıkıyor. Olay grafik kartıyla ekiple alakalı değil. Banner Saga oynadıysan küçük ekip, başarılı hikaye ve sürükleyicilik.
Burada dediğin ile şu çakışıyor olabilir. Firma öncelikli olarak satış istiyor. Diyor ki PVP, işte görüntüler, fps ler filan aksın, coştursun. Birde elde kitle var işte bunlar Lotr hayranı , bunlar Diablocu, epeydir bir Newerwinter cılara dokunmadık gibi. 3000 oyuncu bulacaksa diyor ki 2000 i bu teknik yönden 1000 i de eskilerin kalbine dokunmaktan gelsin.
Ben şu devirde harika işler yapılabileceğine inanıyorum. 800 kişi 50 kişinin yaptığı sürükleyiciliği yakalıyamıyorsa 750 sini kovmak gerekir. Bu işin özü oyunda oyuncuyu sürükleyerek devam ettirmek. Bir noktada da bitirdim hissini yaşatmak olmalı. LOL gibi ucu açık sonsuz karakter kasmalı sezon sezon işler unutulmaz olamıyor. Bugun hala HalfLife1 , İce Wind Dale, Fallout 1, Dune 2000 , Age of Empires 1-2 bunun örneğidir. Civlization 2 de budur…
Üç kişi metin bazlı bile yapabilir bu işi. Bazen böyle Polonya ülkeleri gibi ülkelerden saçma videolar çıkar Slendar man gibi. O mesela oyun değil ama milyon dolarlık bir korku filmi de değil. Ama dünyayı kasar.
Böyle olmalı diye düşünüyorum…
Sizce de 20 yıldır aynı oyundan(wow) para kazanan Blizzard’dan çok şey beklemiyor musunuz?
WoW ayrı bir dünya. Aynı oyun gibi ama değil. Benim 6000 saatim var. Birkaç sendedir de oynamıyorum. Şu sıralar çok sevdiğim arkadaşım filan oynuyor. Yeni ek paket de iyiymiş. Hiç oynadınız mı bilmiyorum. Hayatı unutturuyor oyun. Tatile gidip rahatlarken millet sen ohh 15 günüm var günde 10-12 saat oynarım diyorsun. Yani ben, benim oyunu oynayan çevrem ve tanıdıklarım bu şekilde. Bunu nasıl başarıyor bilmiyorum. Üstüne üstün oynamak için her ay para veriyorsun. Şu an tekrar girsem mi diye düşünüyorum. Girersem hayat iptal moduna girerim. Ne kitap ne dizi ne film hiçbir şeye vakit ayıramıyorum.
Apayrı bir dünya wow. Sabah 5 de kalkardım 2 saat oynayıp üniye yetişmeye çalışırdım. Gelirdik okuldan iki bir şey atıştır hemen tekrar oyuna bağlanırdık. Gecenin köründe mesaj gelir raid’e girerdik filan. Şimdi o kadar genç değilim ama işi gücü komple bırakıp oyuna dalarım diye korkuyorum. Kendimi Blizzard oyunlarında frenleyemiyorum. Diablo 4’ü bile günde yaklaşık 6 saat filan oynamaya başladık… Farm hastasıyım. Daha iyi Loot düşürebilmek için aylarca aynı bossu kestiğimizi bilirim. Wow bence bir hastalık bulaşmayın sakın.
20 levelik ücretsiz sürümü bir ara denemek istiyorum. Ama ne kadar geç girsem o kadar iyi. Hasatlık bu wow
Bir oyunda 6000 saat nedir? 250 gün yapar. İnanılmaz.
Hayatımda 600 saat harcadığım bir oyun yok. 300 saat bile şüpheli. Online oyun oynamamanın faydaları.
Allah affetsin bende de durumlar benzer. 2008-2012 arası eurobattle-garena zamanlarım burda yok bile.
Rogue karakter için kullanılıyor. Zehir sınıfı için ideal item.
Benim bir de PS tarafı var. Allah affetsin. Biraz takıntılıyım ben oyunları platinlerim hep. uzaktan baktığım bi RDR 2 var onu da halledeceğiz inşallah.
@Buyifix Ben Druid ile oynuyorum. Benim bildime de uygun baya. Eritiyorum düşmanları.
@Elmakurdu23 Gel gel su çok güzel.
Oooo hocam eurobattlenette acaba denk geldik mi… oP]Urahara idi o zamanlar kullandigim nick. Bende bayağı gömdüm dota2 i de 2015te tövbeleyip birakmkstim ruslardan bayip. Simdi 9 sene sonra deadlock a sardim 30 saat oynamisim tabi oncelikler sorumluluk arttığından eskisi gibi degıl