C.S. Lewis'ten Yazar Adaylarına 8 Tavsiye

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/haberler/edebiyat/c-s-lewisten-yazar-adaylarina-8-tavsiye/

image

Narnia’nın yaratıcısı C.S. Lewis de zamanında yazar adaylarını yakından ilgilendirecek tavsiyelerde bulunmuş. Gelin onlara birlikte bakalım. More (DEVAMI…)

11 Beğeni

Beşinci maddede çok hayati bir konuya parmak basmış.

4 Beğeni

5 numara en büyük sorunum. Gönderme yapmaya kalkınca millet “Bu cümle saçma durmuş” diyor ama orada gönderme vardı.

2 numaraya başta kulak asmadım ama sonradan fark ettim ki dergi gerçekten yazma işini zora sokuyor. Sanırım çok farklı kişiler tarafından yazılmış çok yazı olmasından kaynaklı. Nasıl yaptığını bilmiyorum yoksa :confused:

8 numarayı anlamadım ama ritim duygusu neden gerekli? Şairler için mi bu öneri?

Göndermeleri hikâyenin can damarı bir konuma yerleştirmemek, sorunun çözümünde yardımcı olabilir. Bu, anın duygusal yoğunluğunu özetlemek için film veya kitap adı kullanarak "…gibi"yle yetinilmesi de bu gruba dahil.

2’nci öneriyi vermiş olmasının bir sebebi de dergi için yazılan hikâye ile kitapta yayınlanması için yazılan hikâye arasındaki; yayınların hedef kitlesinin beklentileri ve yayın türünden kaynaklı anlatımsal farklılaşmalar. Dergi için yazılan öykü, ister istemez, kısa ve çarpıcı cümlelerle kendine ayrılan yere sığmaya çabalarken, okurunu etkilemesi gerekiyor.

8’incideki kastı, dikkat dağıtan dış sesin hikâyeyi tasarlayan zihnin akışına tesir edip, düşünme sürecinde pürüzler yaratması olabilir. Anlatımın düşünsel ve dilsel bütüncüllüğünü tahsis eden ahengi yakalamakla da ilişkili olabilir. Müzik dinlerken okuduğum şeyi anlamam güçleşir. Çünkü okurken içimden seslendiririm. Dış etken, iç sesimi baskılar; metnin bana ne anlattığını ve anlatılanı anlayacak kanallarda gereksiz meşgul edilir. Buna dayanarak, belki de yazarın yazarken kullandığı iç sesine odaklanmasına dair bir avsiyesidir.

Hmm… Müzik ve gürültüde yazdığıma tam bir dikkat veremem. Özellikle hikâyecilikle bir olmasa da, belli bilgiler arasında bağlantı kurmaya çalışıyorsam, gürültülü ortam ile gürültüsüz ortam çok fark ediyor. Gürültüde, daha çok kelime ve anlaşılırlılığı törpüleyen bir anlatım tuttururken, gürültüsü dikkat dağıtmayacak kadarlık ortamda daha rafine ve anlaşılır -yani en azından benim için öyle olan- bir anlatım yakalıyorum.

Keşke 5. deki gibi biraz daha açsaymış. Ritm denince aklıma, alt metin ve anlatımın hem kendi içlerinde hem de birbirleri arasında yakaladıkları uyumda geliyor.

İyisi mi, şiirsellikle bağlantılı her hal, diyerek, ufaktan uzaklaşalım.

2 Beğeni

Dördüncü madde çerçeve yapılıp asmalık. Çoğu zamane yazarı paraya ilgi duyduğu için yazdıkları konuyla alakaları, ilgileri olmasa da yazıyorlar. Neden? Çünkü satıyor. Bu arzı ve talebi oluşturan iki yüzlü düzen utansın. Lewis’in dediği gibi asla bir yazar olamayacakları gerçeğini akıllarından çıkarmasınlar.

2 Beğeni

08.09.2018 tarihli yarışmadan :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

7 = ? Yani daktiloda yazarsak hayatımız boyunca müzik yapamaz mıyız? Kulaklıkla yazarım.

1 Beğeni