Cengiz Aytmatov ve Ötüken Yayınları Hakkında

Aytmatov’un telifleri istisnai bir şekilde işliyor diye biliyorum. Yani iki yayınevinde de var telifi. Durumun tam ayrıntılarına hakim değilim, o yüzden daha fazla bir şey söylemeyeyim.

Öte yandan Aytmatov’u hiç düşünmedik BKK’de, düşüneceğimizi de sanmıyorum.

Bununla birlikte şöyle bir durum var tür ayrıştırmalarında. Bir kitap aynı anda birden fazla genre içinde sayılabilir. Bir kitabı tek bir tür içerisinde tanımlamak gibi bir gereksinim yok. Bir kitap aynı anda hem fantastik hem bilimkurgu hem de korku olabilir. Bunun en büyük örneği Amerikan Tanrıları mesela. Ya da Arcturus’a Yolculuk. Bu kitabı hem bilimkurgu hem de fantastik listelerinde bulabilirsiniz.

Haliyle Aytmatov’un bu kitabının da hem bilimkurgu ögelerine sahip olup tamamıyla bilimkurgu olmaması gayet anlaşılır bir durum. Edebiyatta bolca rastlanan, görülen bir şey.

Evet, keskin değil ama sizin dediğiniz kadar da muğlak değil. Star Wars, Altın Çağ ve sonrasındaki dönemlerin standartlarında değerlendirildiğinde bir bilimkurgu filmi değildir zaten. Fantastik edebiyatla ve dolayısıyla fantastik sinemayla çok daha ortak özelliği olan bir eser. Ama 2001 hem kitap olarak hem de film olarak bilimkurgunun herhangi bir standardı içinde sizin high sci-fi dediğiniz klasmana girer. Bilimkurgu kitapları zaten düşünce kitaplarıdır genellikle. Bu içindeki aksiyonla ya da sükûnetle ölçülen bir şey değil.

3 Beğeni