Çiğdem Erkal'dan Bilimkurgu Romanı: Uçan Mabet

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/haberler/edebiyat/ucan-mabet-cigdem-erkal/

image

Yüzüklerin Efendisi ve Yerdeniz çevirileriyle tanıdığımız Çiğdem Erkal ilk romanı “Uçan Mabet” ile İthaki’nin spekülatif kurgulara yer verdiği Pangea Kitaplığı’nda. Eserden tadımlık bir bölüm de sizlerle! (DEVAMI…)

11 Beğeni

Vay be, ta Rıhtım’ın Çiğdem Hanımla yaptığı röportajda kendisi kitap yazdığını ancak yayınlatıp yayınlatmayacağından emin olmadığından bahsetmişti. Aradan 10 yıl geçmiş. Bugüne nasipmiş demek ki.

1 Beğeni

Biraz daha akıcı olabilirdi.Okurken zorlandım ama hikaye güzel.

Davram zor durumda…
Çiğdem Erkal’a çok ama çok büyük saygım var. Çevirilerindeki özen, Türk dilini kullanışı, sözcük bulmakta zorlanmadan arka arkaya neredeyse şiirsel bir tınıyla dizişi.
Kitabını okudum.
Ne diyeyim bilemedim.
Davram zor durumda…

1 Beğeni

Abartmaya gerek yok. Kötü değildi. Çok iyi de değildi. İkisinin arasında bir yerdeydi.

Hiç öyle bir huyum yoktur. Sansasyon peşinde koşan sosyal medya maymunu olduğumu düşünmüyorum. Hissiyatımı ve aklımdan geçenleri basitçe yazarım sadece.

Öyle bir şey iddia etmedim. Çok çok iyi değil evet ama giriş bölümlerinden sonra gayet okunabilir bir hikaye içeriyor.

Yazmasa olur muydu? Olurdu. Ama yazmak istemiş ve yazmış. Ben abartıldığı kadar kötü olduğunu düşünmüyorum. Bence vasat ve okunabilir bir kitaptı. Zaten sayfa sayısı nedeniyle bir oturuşta bitebilecek ve keyifli bir kaç saat geçirtebilecek bir kitap.

Mesela ben İhsan Bey’in (mit) kitaplarını okumadım. Okuduktan sonra beğenmesem bile bu diğer yaptıklarının değerini azaltmaz. Bir insan sadece en iyi olduğu konuda işler yapmak zorunda değil.

Bir çevirmen eğer kendi kitabını yazmak istiyorsa bence gelecek eleştirilerden çekinmeden yazabilmeli. İnsanların onu sırf yaptıkları çevirilerle belirli bir noktaya koymaları, yazacağı kitap için olumlu ya da olumsuz bir anlam ifade etmemeli. Sadece iyi olduğu değil, istedikleri konularda da içerik üretebilmeli.

Bu arada tekrar ediyorum, ben kitabın kesinlikle kötü olduğunu düşünmüyorum. Evren olarak da gelecek vaadettiğini düşünüyorum.

1 Beğeni