DC Evreni ve Mantık?

Selamlar, sorumla ilgili bir konu bulamadığımdan yeni konu açma ihtiyacı hissettim. Yaşım 28 olmasına rağmen çizgi roman evrenlerine hiç giremedim, bunun sebebi küçük yaşımda Marvel’a karşı duyduğum tiksinti ve hayal kırıklığı. Spider Man’in Green Goblin’le savaşını konu alan ilk filmini izlemiş -hem de sinemada- hatta film için çıkarılmış tek ciltlik çizgi romanını almış bir ilkokul öğrencisiydim, Spiderman’le yatıp Spidermanle kalkıyordum, Fox Kidste çizgi filmini kaçırmadan izlemeye başlamıştım, derken işte o yere geldim “Kum Adam” isimli karakterin ortaya çıktığı yere. Hayatımda gördüğüm en ama en saçma şeydi bırakın Spider Man gibi bilimkurgu temalı bir yapımı, o zamanlar okuduğum Harry Potter gibi fantastik bir esere bile zor otururdu, olsa olsa bir masalda var olabilirdi, o günden sonra Amerikan süper kahramanlarının yüzüne bakmadım. Bu aralar DC evrenine bir merakım doğdu, bunun sebebi ise çocukken hayal meyal hatırladığım 90ların Batman filmlerini sevmiş olmam, Heath Ledger’ın ölümünden sonra Oscar almasına sebep olan performansa sahip Kara Şovalye’yi bir merakla izleyip gerçekten beğenmem ve Vertigo Comics diye birşeyin varlığından haberdar edilmem. Sorum şu; DC evreninde yukarıda yazmış olduğum gibi absürt mantıksızlıklar laşkalıklar var mı? En azından mesela Batmande yoksa hemen Batman çizgi romanlarını sipariş edeceğim, film ve animasyonları izleyeceğim. (Mantıksızlığın daniskası olan farklı farklı süper kahramanları futbol takımı gibi toplayıp savaştırmayı maalesef DC de yapmış, kimse bunun çok saçma olduğunu çizgiroman şirketlerine söylemiyor mu?)

Her şeyde mantık sınırlarını aşan bir şeyler çıkar özellikle de uzun yıllar hikaye üretmeye çalışan çizgi roman şirketleri için bu biraz da kaçınılmaz oluyor. Mesela güç olarak Superman’i de aşan bir karaktere Batman’in posta koyabilmesi sana absürt gelir mi? Tabi zekasını kullanıyor ama olsun. Bunlar çok sorun değilse rahatça Batman’den devam edebilirsin. Zaten bu dediklerim de kahramanların bir araya geldiği özel hikayelerde daha çok ortaya çıkıyor. Bunun dışında Green Lantern’e de bir göz atmanı tavsiye edebilirim. Çok güzel hikayeler var onda da. Ve yine internetten okuma sıralarına bakarak ilerleyebilirsin. Eski olsa da çok güzel hikayeler var. Mesela Superman: Red Son çok güzeldir. Bir de unutmadan Watchmen çizgi romanını da es geçme.

3 Beğeni

Bence son zamanlarda artan popülarite ile iyice saçmalamaya başladılar. Ben de spiderman serisini cok seviyordum ve dediginiz gibi kum adam bana da cok sacma gelmişti ama sizin soğuduğunuz kadar kopma olmadı bende.

Bundan ancak yillar sonra Iron Man izledim ve bayıldım. Çünkü mantık vardı. Hard sci-fi olarak savunabileceğimiz unsurlar vardı. 2. ve 3. filmde de aynıydı. Ama avengers çıktı sanirim ondan sonra ve igrenc tasarlanmis uzaylilar ve onlarin gezegeni vardi. Boyle bir tasarim ancak ilkokul cocugunun elinden cikabilirdi.

Her filmde dünyaya uzaylilar saldırıyor, gokdelenler yerle bir oluyor ama olen binlerce insandan bahsedilmiyor.

Uzaylilar portaldan akin akin gelirken gecmis bir eleman terasa gelene geçene ok firlatiyor gepsine tek atiyor ama ben bilgisayar oyunu oynarken daha cok efir sarfediyorum, nasil bu kadar sakin kalabiliyor?

Malesef önerebileceğim çizgi roman vs yok ama Batman filmleri daha akla yatkın idi.

1 Beğeni

DC’nin evren dışı filmleri evrene dahil filmlere kıyasla çok daha iyidir. Çizgi roman olarak ise en iyi hikayeler Batman’de diyebilirim :wink: Batman Hush okuyabilirsin mesela, çok sağlam bir hikayesi vardır.

2 Beğeni

Güç seviyelerindeki tutarsızlıklar, kimsenin gerçekten ölmemesi ve ikide bir sil baştan başlamaları sebebiyle çizgi roman okumuyorum.

3 Beğeni

Bu tutarsızlık mantıksızlıklardan muzdaripseniz ana batman hatta genel anlamda ana çizgi roman serilerini önermezdim ben açıkçası. Batman özelinde konuşursam 50’li yıllarda çıkmış bir karakter ve yüzlerce sayı içerisinde onlarca kez evren sıfırlanıp yüzlerce mantık hatasına sebep oldu. O yüzden haftalık olarak çıkan ecnebi dostlarımızın comic dediği serileri değil de daha çok böyle büyük bir yazar istediğinde yazılan tarzda graphic novelları okusanız daha tatmin olabilirsiniz bence. Sadece batman özelinde söylemiyorum bunu tüm çizgi romanlar içi geçerli. Haftalık olanların sürekli her hafta çıkması lazım devam eden dev bir endüstri olduğu için o yüzden aceleye gelmeler, büyük tartışma yaratacak bir sürü şey olur ana serilerde.

The Killing Joke
The Long Halloween
A Death in the Family
Knightfall
Tower of Babel
Hush
Dark Night Returns
Arkham Asylum: A Serious House on Serious Earth
Batman: Gates of Gotham

Şu hikâye arkları neredeyse herkes tarafıdan önerilen arklar, bir göz atın beğenirseniz bu şekilde adım atarsınız çizgi roman evrenine. Animasyonları genelde iyiydi DC’nin, bence izlenebilir bir dizi ya da film açacağınız yere bir tane animasyon film izlersiniz. :slight_smile: Animasyon olarak da;

Batman: Under The Red Hood (2010)
Batman: The Dark Knight Returns Pt. 1 & 2 (2012/2013)
Batman: Year One (2011)
Batman: Gotham Knight (2008)
Batman: Return Of The Caped Crusaders (2016)
Batman Beyond: Return Of The Joker (2000)
Batman: Assault On Arkham (2014)
Batman vs. Robin (2015)
Justice League: The Flashpoint Paradox (2013)
Son Of Batman (2014)
Batman: The Killing Joke (2016)

öne çıkanlar.

3 Beğeni

Ben birkaç cizgi roman hariç bu Marvel-Dc çizgi romanlrina bulasmak istemiyorum. Çok karisik yahu. En güzeli bagımsiz ve vertigo

1 Beğeni

Aslında tutarsızlıkların nedeni çok büyük ve kolektif bir iş olması. Seriler kendi içerisinde daha tutarlı oluyor ister istemez. Her serinin kalitesi farklı. En doğrusu bence iyi yazarları takip etmek.

2 Beğeni

Teşekkür ederim, animasyonları ben de izlemeyi düşünmüştüm zira Japon Animasyon ve Mangaları hayranıyım animasyonla içli dışlıyım. Sanırım en iyisi Batman animasyonlarını ve izlemediğim filmlerini izleyip direk DC Vertigo evrenine girmek ana DC evrenine girmeden.

Batman Hush kaç cilt? Google’a yazdığımda tek cilt bir Türkçe çeviri çıktı 30 tl civarında

Evet hocam one shot bir kitap, tek cilt tek hikaye yani :slight_smile:

Hocam ben şahsen Frank Miller’ı güncelde yaptığı işlerden sebep çok sevmesem de’’ Dark Knight Returns’’ ve ‘‘Batman:Year One’’ okumanı isterim. Bir de Earth One diye bir seri var takip etmek istersen tavsiye edebilirim. Ama arkadaşlar da bahsetmiş , bence Watchmen,Sandman,Red Son gibi işleri de es geçme eminim çok keyifle okursun.

Batman Hushı sipariş ettim arkadaşlar. Bakalım ilk çizgi roman deneyimim olacak.

1 Beğeni

Çok sağlam bir hikayeyle başlıyorsun :wink:

1 Beğeni

Ben nedense sürekliliği olan hikayeler yerine, kendi alternatif evreni olan DC hikayelerini daha çok seviyorum. Bu alternatif evrenler sayesinde karakterler arası yüzlerce bağlantının da önüne geçiliyor… örnek vermek gerekirse Red Son ve White Knight benim favori DC çizgiromanlarımdan… Şu sıralar başlayan/başlayacak olan Curse of the White Knight ve yine DC Black Label etiketiyle çıkacak olan Harleen’i de merakla bekliyorum…

Mantık konusunda diğer yazılanlara katılmamak elde değil, 60-70-80 yıl aynı karakterlere hikayeler yazılınca bazı noktalarda mantık rafa kalkabiliyor…

2 Beğeni

Başka bildiğiniz böyle tek ciltlik/oneshot çizgi roman veya graphic novel var mı hocam?

1 Beğeni

Batman’in birçok var; Batman Noel, Pelerinli Süvariye ne oldu, Öldüren Şaka (Batman değil Jokerin hikayesidir), Joker (tekrardan basılacak). Kingdom Come (Batman değil) Marvel’da ise benim en çok beğendiğim İhtiyar Adam Logan (tek cilt olanı)

2 Beğeni

İşler biraz daha ciddileşsin istiyorsan Vandetta’yı okuyabilirsin, Watchmen de gayet iyidir. Bağımsız (iki cilt) Kick Ass vardır, var oğlu var yani :smiley:

1 Beğeni

Siz de Preacher ve Sandman beklerken yaşlananlar kulübüne katılmak istemez misiniz? :smile:

Şakası bir yana benim kullandığım şöyle bir liste var bunun için;

Aradan çevirisi olanları seçebilirsiniz, yok orijinal dilinde okuyabiliyorum diyorsan sıradan gir derim.
DC - Vertigo çoğunluktaymış zaten onların çevirisini kolay bulursunuz.

Batman One Shotları da şurada varmış, hepsi olduğu için listede arada kötüler de var. Puanlarına dikkat edip iyileri seçebilirsiniz aradan.

2 Beğeni

Çeviri beklemek gerçekten çok kötü… white knight’ın son sayısı bu ay çevirildi mesela… normalde geçen sene mayısta bitmişti… ben onu amazondan istemiştim 8 sayı tek cilt :slight_smile: muhtemelen şu DC Rebirth Doomsday Clock için de tek cilt çıktığında çeviri beklemeden alacağım… sayı sayı okumamak için bile zor tutuyorum kendimi :grin: