Ben uzağı iyi göremediğim için takıyorum, zaten daha tam alışamadım, bir de maskeyle hiç olmuyor.
@melisa ben o zaman da çıkaramıyorum, gözlükler soğuk havalar için de pek uygun değil.
Ben niye bozdum ki gözlerimi?
Ben de yapamıyorum da işte…
Sabun, araba buhu önleyici sprey gibi seyleri surup camda birakmayin. Gozlukler araba cami gibi degildir. Bir çoğu özel kaplamalı camlardır. Zarar verirsiniz.
Gözlük için kullanılan buhu önleyici spreyler var, diğer önlemler kimyasal açıdan zarar verebilir.
Benim de var öyle akrabalarım. Yaşlarına ve büyütülme şekillerine bağlıyorum. Kendisine öyle davranılarak büyüdüğü için normali o oluyor.
Sanırım pandemiden dolayı insanlar çok gergin ve saldırganca tavır sergiliyorlar. Toplumca rahatlamaya ihtiyacımız var. Sonuçta keskin sirke küpüne zarar.
Eskiden sadece soğuk havalarda sinir bozucu durumken, şimdi maske sayesinde yaz-kış fark etmiyor. Ayrıca maskenin kötü kokusu da tek başına yetiyor.
Ben de astigmat da var. Bu yüzden en iyisi dışarı çıkmamak.
Lens kullanımına geri dönerek bu çileyi şimdilik bertaraf ettim… Normalde gözlüğe geri dönüş yapmıştım fakat bu buğu sorunu yüzünden çileden çıkıp lens aldım.
Ben artık kaderime boyun eğdim. Görmeden yürüyorum.
Tanıdıklara selam vermemek için müthiş bir bahane üstelik.
Ama ben eğmiyorum. Dışarıda maska takmıyorum. Ama bir yere gittiğim zaman takıyorum.
Hem de 7 saat maskeyle oturmak da zor. Arada sinirlenip çıkarıp-atıyorum gözlüğü.
Ben de öyle yapıyorum. Ama göremiyorum. Sonra tekrar takıyorum.
Aylardır gelişigüzel çalışıyorum, düzenli ve programlı biri olsam da (ki bazen böyle olmanın robot olmaktan farksız olduğunu da düşünmedim değil) eylülden beri adamakıllı bir programım bile yok, uyku durumum alt-üst olmuş zaten, hem derslerime çalışmak, hem ek sınav hazırlığı yapmak, kitap okumak, anime izlemek ve ispanyolca öğrenmek istiyorsam zaman ısrafından uzak durmam gerekecek. Düşünüp her gün için ayrı program tazsam iyi olur.
Buraya da yazayım, sorumluluk olsun üzerimde.
Bende yorum yapayım 30 dakika önceki kararların için hatırlatma olsun.
Ders çalışmak ve kitap okumak falan bilemiyorum nasıl zaman planlaması yaparsın ama İspanyolca öğrenmek için anime izlerken altyazı ve dilini İspanyolca izlemek faydalı olur diye düşündüm kendimce. Ek olarak ders çalışma ve kitap okuma zamanlarından hariç herhangi bir şey yaparken bilgisayardan veya imkanın varsa televizyondan İspanyolca kanal aç; haber olur, dizi olur yada herhangi bir şey. Ben üniversite zamanlarında bir arkadaşımdan almıştım bu tavsiyeyi, başta anlaşılmıyor ama zamanla efsane diyebileciğim bir fayda sağlıyor (ben İngilizce için uygulamıştım). İspanyolca anime izlerken başta hiç bir şey anlamayacaksın, sürekli altyazıya odaklanacaksın ama zamanla sabredince faydasını göreceksin. ‘‘Dil öğrenme doğru dinlemeden, kulak alışkanlığından gelir.’’ mantığı ile naçizane görüşüm. ( Belki sende böyle bir çalışma yapıyorsundur, eğer öyleyse tamam de ve geç )
İspanyolca diye yorumladım ben. Eğer değilse de oldu bir kere
30 dakika önce karar vermiş ve hala bir program kurmamışım, ders çalıştım o kadar.
YouTube’dan bir şeyler izleyebilirim am ispanyolcaya sıfırdan başlıyorum sorun olmaz değil mi? Yani merhaba hoşçakal dışında hiçbir şey bilmiyorum. Animeleri japonca izlerim yani onu değiştiremem ama dediğim gibi YouTube kanallarına falan bakabilirim. Sorumluluğum biraz daha arttı gibi, çok teşekkürler, kendi baskım altında bir şeyler başarabilmek çok güzel sahiden.
Şimdiye kadar ingilizce, rusça, fransızca ve italyanca öğrenmeye kalkıştım, sadece ingilizcede başarılı olabildim, umarım ispanyolcada da ilerlerim. Etrafımda çok insanın öğrenmesi kolay bir dil olduğunu söylemesiyle birden gaza geldim, sonra baya aklıma takıldı.
Keşke ya keşke
Film izleyebilirim aslında. Şimdiye kadar 4 dilde izledim Harry Potter serisini, biraz bir şeyler öğrenip somra da 5. dil olarak ispanyolca izlerim
Umarım işe yarar, tekrar teşekkür ederim:))
Orda teknik bir hata oldu, düzeltiyorum hemen
İspanyolca ile ilgili bildiğim yada daha doğrusu bildiğimi sandığım 2 şey var. Birincisi, o da Türkçe gibi sondan eklemeli bir dil o yüzden bizim için kolay olabilir tabi bunu nerden hatırlıyorum, nereden biliyorum hiçbir fikrim yok sallıyormuş gibi hissettim kendimi yazarken İkincisinden eminim ama; İspanyolca Dünya’nın en çok konuşulan ilk üç dilinden birisi yani öğrenmekte fayda var mutlaka.
Hazırlık okuduğum dönemde öğretmenimin tavsiyesi şuydu bize: İngilizceyi öğrenmek ve ikinci ana diliniz olması için belirli bir zaman ayırmak değil o dili hayatınızın her anında kullanmaya çalışıp hayatınızda sokmanız lazım demişti. Hocam şuana tanıklık etse İspanyolca içinde aynısını derdi eminim
Ben ‘‘zaman&anime&İspanyolca’’ dediğin için ve anime ve İspanyolcayı birleştirip zamandan da tasarruf edersin diye basit bir formül tavsiye ettim
Yalan yok. Elfçe ve ay rünlerini de denedin arada… Ama onlarda sonuçlanmadı sanırsam🤔
@kuthan13 tavsiyeleriniz için teşekkürler, aslında ispanyolca öğrenmek istememin 2. sebebi kendi sınırlarımı biraz zorlamak, yani elimde olan zamanı daha iyi kullanmak, anime izlemeye ve ispanyolca öğrenmeye ayrı-ayrı zaman ayırmayı düşünüyorum.:))
@erce ay rünlerini bilmem ama Yüzüklerin Efendisi Okuyacaklar (eski adıyla okumamışlar) Cemiyeti’nde adıma tik attırdıktan yani tam okuyup bitirdiktün sonra öğrenmek isterim elfçeyi. Ama hala bana uygun bir kaynak bulabilmiş değilim
Öğrenirsin… Eskiden bir site vardı bulabilirsem atiyim sana sadece kurallar değil birde telaffuzlar vardı. Konuşmak için…(Belki benden önce hatırlayan birileri çıkar)