Dördüncü Sedye

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/dorduncu-sedye/

image

Adalet. 21 yaşında. Üniversite öğrencisi. “Hayır!” “Ya kızım ne olacak. Baksana in cin top oynuyor. Hadi bak bir kere…” “Burak hayır dedim!” “Eeeh! Yeter be!” * * * Yonca. 43 yaşında. Öğretmen. “Lan ne demek yemek yapmaya vaktim olmadı.” “Hayatım sınavları anca okudum. Söyleriz dışarıdan ne olacak?” “Bak bak laflara bak. Biz parayı yerden mi… (DEVAMI…)

Merhaba Nuri,

Evet gölge metaforu faillere çok uymuş.
Ama finali…
Gerçekten edebi anlamda etkileyici ama gerçeğini düşününce, sağlam bir darbe vuruyor okuyucuya.
Ellerine sağlık.

1 Beğeni

Yazdıktan sonra yollamak ile yollamamak arasında çok gidip geldim. Konu hassas. Teşekkür ederim.

1 Beğeni

Merhaba @nkurucu,

Öykünün sonunu okuduğumda tüylerimin diken diken olmasını engelleyemedim. Çok hassas bir içerik seçmişsiniz. Maalesef hepimizin içini acıtan konular. Gölge teması için yaratıcı buldum. Kısa, öz ve gerçek anlamda vurucu olmuş.

Emeğinize sağlık, sevgiler,

Sena

1 Beğeni

Merhaba @nkurucu

Kadın isimlerini bilerek mi böyle seçtiniz bilmiyorum ama ilk harflerinin AYIP olması gerçekten dikkate değer bir detay.

Bir başka detay da ikinci adamın birincinin sigarasını yakması, adeta bayrak yarışı gibi, görevi birbirlerine devrediyorlar. Bunun diğerlerinde de olmasını geçirdim içimden.

Yaşlı adamın kapkaççıları suçlaması, onlara serzenişte bulunması bu karakterdeki insanların tipik özelliği. Anlatım olarak beğendim.

Dördüncü beni de etkiledi, ve “öykünün başlığı keşke Boş Sedye olsaymış” dedirtti.

Küçük bir düşünce; son bölüm “Dünyada ne kadar çok gölgesiz var diye düşündü.” olabilirmiş. Kabul edersiniz ki bu tür canlılar karanlıkta yaşayan, dolayısıyla gölgesi olmayan canlılardır. Onlara gölgelerini sağlayan şey karşılarına çıkan insanların (buradaki öyküde kadınların) sağladığı ışıktır; o ışık sayesinde bir gölgeleri vardır ve o ışık söndüğünde de gölgeleri yok olur, kendi karanlıklarında yaşamaya devam ederler, ta ki yeni bir ışık bulana dek.

Bu canlıların ışığı hiçbir zaman görmemeleri dileğiyle!

Kaleminize sağlık.

1 Beğeni

Merhabalar. Okuyup yorumladığınız için teşekkür ederim. Bayrak yarışı vurgusunu yapmak istedim evet ama dedeyi oturtamadım oraya.
Son bölüm için öneriniz çok güzelmiş. İşte farklı düşünceler bir araya gelince çok daha iyi şeyler çıkıyor.

Okuyup yorumladığınız için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Yazarken fazla zorlandım. Ama yazmamak da görmemek de olmaz. Elden gelen bir şey olsa keşke. Yorumunuz için teşekkür ederim.