Dünyayı Kurtaran Adam Olmak Üzerine

“Oldukça az sayıda insan muazzam miktarlarda para kazanma fırsatını kaybetmesin diye geleceğimiz feda ediliyor.
(…) Fosil yakıtları yerin altında bırakmamız ve dürüstlüge odaklanmamız gerekiyor.”
İklim aktivisti Greta Thunberg’ın 1 yıl önce yaptığı konuşma. Bana burada daha sempatik geldi açıkçası. En son yaptığı konuşmanın bu kadar tepki çekmesinin nedeninin mimikleri olduğunu düşünüyorum. Doğru şeyler söylemesine rağmen.

“Ne cesaretle bizden umut bekliyorsunuz?” Bence bu konuşmanın kilit cümlesi bu. Öyle ki tam da bu konuya değinen bir TED konuşması dinledim az önce.
Screenshot_20191004-085957
Luisa Neubauer: Neden bir iklim aktivisti olmaya karar verdim ve neden buna siz de karar vermelisiniz?
http://www.ted.com/talks/luisa_neubauer_why_you_should_be_a_clim
“En yakın arkadaşınıza iklim konusunda duyarlı olmasını söylediniz mi? Ve bunu sadece et yememek, daha az uçağa binmek olarak mı görüyorsunuz?”

Putin’in Greta’nın konuşmasıyla ilgili yorumu:

“Et yememek ve uçağa daha az binmekten öte, dünyayı iklim aktivistleri ile donatmalıyız. En yakın arkadaşınız, anneniz, müzik öğretmeninize kadar herkes, karar mercileri harekete geçirecek bir şeyler yapmalı. Çünkü insan sadece tüketimlerini kontrol etmekle sınırlı bir varlık değil. İnsan aynı zamanda politik bir güçtür.”

1 Beğeni

Boş konuşuyor millet de bunu şakşaklıyor. Oldu o zaman tezek yakalım, otomobil kullanmayalım. Medeni dediğimiz ülkeler toprağın altını üstüne getirip doğal dengeleri alt-üst ediyorken burada çevrecilik çığırtkanlığı yapmak boşunadır.

2 Beğeni

Çok itici ve hiç samimi değil. Bence gezegenimiz geri dönüşebilecek eşiği çoktan atlattı. Bu saatten sonra kaçınılmaz gerçekleşecektir ve başımıza geldikten sonra birşeyler yapılmaya çalışılacaktır. Bu ablamız da kocaman kocaman şirketlerin kuklasıdır herhalde. Kapitalizm sondur.

1 Beğeni

@Lost
Neden saçmalıyor ve boş konuşuyor biliyor musunuz? Çünkü yıl 2019. Dünyada çoğu ülke nükleer enerji kullanırken siz tezek yakıp buharlı lokomotif kullanamazsınız. Yok efendim çevreciler, aktivistler haklıdır diyerek taş devrine döneriz taş…

Diğer ülkeler nükleer bomba üretip tüm dünyayı tehdit edebilirken biz çevreci olacağız diye yırtınıyoruz. Söylediklerinde tabii ki haksız. Amerika, Rusya, Çin, İsrail, İngiltere, Almanya gibi ülkelere siz doğayı kirletiyorsunuz, bırakın nükleeri, petrolü diyebilir misiniz?

Dünyaya, tarihe ve teknolojiye ayak uydurmalıyız. Siz nükleer santraller tehlikeli diye yapılan eylemlere destek verirken, üretmeyerek, eleştirerek dışa bağımlı oluyoruz. Bırakın aktivistlik yapıp çevreci olmayı dolar yükselince hormonlu, gdo’lu domates bile alamıyoruz.

2 Beğeni

İnovasyona inanırım. İnsanlık bir şekilde yokluğa da ayak uyduracaktır ama beni pozitif yapan şey bu yokluk zamanı gelince acaba bu ultra zenginler yani bu dünyanın ağzına edenler ne b#$@k yiyecek çok merak ediyorum. Hadi biz yokluk olmasa bile bir üst seviyesi ile yaşadık, yaşayabiliriz de ama o medeniyet canavarları kapitalist ülkeler ve vatandaşları ne yapacaklar çok merak ediyorum . :slight_smile:

1 Beğeni

Elinizde başka yöntem var mı? Hepsinde dışa bağımlısınız. Dediğim gibi tek yöntem tezek kalıyor.

Demek istediğim şu; siz buna farkındalık falan oluşturamazsınız. Ekonomik güç kimin elindeyse dilediğini yapar, bu zamana kadar yapmışlardır. Misal ABD. Dilediğini yapma ile, dünyada istediği gibi at koşturma, orayı burayı kafasına göre işgal etme ile bunun örneklerini zaten gördük. Yok işte Amerika’ya biz dayatırız, imza toplarız, nükleerden vazgeçeriz, onların sattıkları şeyleri almayız diyorsanız TCG Muavenet isimli gemimize ne olduğunu biraz araştırırak görebilirsiniz.

Yine Amerika Birleşik Devletleri’nin ürettiği USS Gerald R. Ford isimli uçak gemisi sadece nükleer enerjiyle çalışıyor ve yılda milyonlarca dolar yakıttan tasarruf ediliyor. 20 yıl boyunca yakıt takviyesi yapılmıyor inanabiliyor musunuz? Şimdi tüm aktivistlerin gücü yetiyorsa Amerika Birleşik Devletleri’ni bu teknolojiden vazgeçirsinler. Petrol kullanılmasın, donanma yerine kayıklarla falan gezerler artık.

Konunun en başında kız haklı demişsiniz buna karşı çıkıyorum. Çünkü belli ki bu kız öne sürülmüş bir piyon. Bazı şeylerin göz önünde olmaması ‘‘Bakın biz çevrecilere, aktivistlere destek veriyoruz’’ maksadı ile ‘‘gönderilmiş’’ biri. Çünkü bunları büyük devletlerin bazı mekanizmalarının ciddiye alacaklarını hiç sanmıyorum. Demem o demek ki dünya artık bir yarış içerisinde. Kim daha çok silahlanacak, kimin daha çok nükleer füzesi var, kimin ekonomisi daha iyi diye gider bu yarışma. Geri döndürmenin, düzeltmenin bir anlamı yok. Bu yüzden biz de Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak nükleer enerjiyi kullanmalıyız, yok efendim çevre kirlenecek diye fabrikaların kurulmasından vazgeçecek değiliz.

Yapmıyorsun, yetiştirmiyorsun ve dışa bağımlısın. Şunu sormak istiyorum kıza hak veriyorsunuz ama teknolojiyi kullanalım diyorsunuz, üretelim diyorsunuz peki nasıl? Hangi kaynağa ne alternatifi bulacaksınız? Ufak bir uranyum çekirdeği ile bir nükleer reaktör ile gemi yürütüyorlar siz ne alternatifi sunuyorsunuz? Yelken mi yapalım?

1 Beğeni

Enerji ile ilgili bende şunları söylemek istiyorum; Rüzgar ve Güneş alternatif enerjiler değildir, çünkü verimsizler.

Nükleer santral ne kadar çevre düşmanıysa bilinçsiz Termik santrallerde o kadar çevre düşmanı ( HES’ler, kuruyan dere yatakları, yok olan yer altı suları, seller, erezyon, vb. vb)

Ben Nükleer santral karşıtı değilim, Türkiye’de bu anlamda santrallere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Öyle Termik santrallerde davranıldığı gibi hükümetler “kafalarına göre de takılamazlar” uluslararası toplum, dünya devletleri sıkı gözetim altında tutuyor yabancı ülkelerde olan santralleri, buna müsaade etmezler.

Diğer meselede ise İklim aktivisti Greta Thunberg birileri tarafından yanlış, eksik yönlendiriliyor olabilir. Ancak bütün dünya kamuoyuna minicik bir olay olarak da olsa insanlardan kaynaklı iklim ve çevre ile ilgili sorunu gündemlerine sokmuştur.

Girilen yolun dönülmez ufkun şafağında olduğu bir gerçek. Bununla ilgili okuması ve anlaşılması kolay şu kitabı öneriyorum.

indir

3 Beğeni
2 Beğeni

Ekonomi böyle giderse ve bu yarışa girmezseniz çocuklarımızın olacağını düşünmüyorum.

Bu yazınızdan sonra aslında aynı şeyden bahsettiğimizi ancak farklı ifadeler kullandığımızı bu yüzden tartışıyor gibi göründüğümüzü anlıyorum. Aslında patates, domates, tarım, edebiyat, sinema bile yarışmadır. Sadece enerji kaynaklarının işlenmesi, kendi füzemizi üretmek, savunma sanayiinde daha ileriye gidebilmek değil. Bende bunu demeye çalıştım aslında. Ben teşekkür ederim.

1 Beğeni

GRETA, “BEBEK KATİLLERİNİ” PAYLAŞTI

16 yaşındaki İsveçli genç aktivist Greta Thunberg de YPG’nin iklim değişikliğine yönelik sözde aktivistleri kendisini etiketleyince dayanamayıp, bu paylaşımı yapıyor.

Ancak Greta’yı paylaşımlarında etiketleyenlerin, Barış Pınarı operasyonu başladıktan hemen sonra Türkiye karşıtı propagandaya dahil olması da dikkat çekti.

Not: Aktivistlerin YPG’li teröristlere destek vermesi dünyayı kurtardıklarının kanıtı(!)

Suçlamıyorum. İnsanların bunların gerçek yüzlerini görmelerini istiyorum. Diğer yazdıklarımda da söylediğim gibi bu kız öne sürülmüş bir piyon. Aktivist dediğimiz insanların terör örgütleriyle ne işi olabilir insanların bunu düşünmesini sağlamayı amaçlıyorum bu yazı ve görselde.

Eğer aktivist olmak demek Türkiye karşıtı, terör sevici olmak demekse Greta’nın tam bu tanıma uyduğunu ve desteklenmemesi gerektiğini ifade ediyorum. Ne olmuş bu paylaşımı yaptıysa kız doğayı korumaya çalışıyor diyenler varsa YPG-PKK gibi bir örgütün doğayı koruma kaygısı olduğunu düşünmüyorum, siz doğayı korumak istiyorsanız savaşan, kan döken, sivil halka bomba atan bir terör örgütünü savunamazsınız demeye getiriyorum.

Aktivist olması da çok önemli değil. İsterse 1 milyon tane fidan diksin, sizin vatan dediğiniz kutsal toprağa ihanet eden birini savunmak insanlığın doğasına da aykırı. (Savunanlar ve bu kızın düşüncelerini beğenen insanlar için söylüyorum, kimseyi hedef almıyorum sözlerim ortada)

1 Beğeni

Başlık ilk açıldığında bu kızın düşünceleri beğeniliyordu. Bu kız bir konuşmasıyla dünyayı kurtarmış, savaşları sonlandırmış, emperyalizm ve kapitalizme dur demiş, haksızlıkları ve yolsuzlukları bitirmiş, her şey güllük gülistanlık olmuş gibi bir düşünceye kapılanlar olabilir. İşte bende buna karşı durmak zorundaydım ki Greta düşündüğünüz gibi biri değil.

Başlığı hedef alıyorum tabii ki. Çünkü başlık bu suratsız kızı ‘‘Dünyayı Kurtaran İnsan’’ olarak göstermekte. Ancak bu kız da YPG-PKK terör örgütünü ‘‘Dünyayı Kurtaran Özgürlük Savaşçıları’’ olarak görmekte. Taraf tartışmıyorum, terör örgütlerine üstüne basa basa söylüyorum terör örgütlerine destek veren biri aktivist, doğayı koruyan, çevreci olamaz. Çünkü terör örgütü bırakın doğayı insan, hayvan, canlı cansız, yaşlı, kadın, çocuk, bebek demeden katleder, kurşun sıkar. Bunun aktivistlikle bir alakası yok.