Edebi eser incelemesinin püf noktaları ve bu konuda yardımcı olabilecek kitaplar

Bir edebi eser detaylı olarak nasıl incelenir?

İncelemenin sahip olması gereken başlıca özellikler nelerdir?

İyi inceleme ve kötü inceleme arasındaki farklar nelerdir?

Bu sorulara hem forumun değerli yazarlarının tecrübeleri doğrultusunda yanıt vermesini, hem de bu konu hakkında kitap tavsiyeleri yapmalarını rica ediyorum.

Şu an bu konu hakkında okumakta olduğum ve okuyacağım eserler ise:

Edebiyat Kuramı-Terry Eagleton
Kurmaca Nasıl İşler-James Wood
Edebiyat Nasıl Okunur-Terry Eagleton
Eleştiri Kuramları-Tahsin Yücel

5 Beğeni

Bir süredir kitap analizi yapan ve çeşitli sitelere inceleme yazmış biri olarak bu işin olayı önceki yapılanları güzelce gözden geçirmek ve yeni incelemeleri kaçırmamak olduğunu söyleyebilirim. Subjektif yorumumu katmak istersem, olay satır aralarını okumak ve önceki kişisel birikiminize danışmak da olabilir. Kitabın sizde açtığı kapıları fark edip onları yazıya dökmek ve ya. Bu konuda eser okuması yapmamıştım henüz. Yazdığınız eserleri not ettim. Birkaçını okumaya karar verdim. Okudukça eserler hakkındaki yorumlarınızı da buraya yazarsanız çok sevinirim. Benim bu konuda iyi olmak adına kendime koyduğum hedef, kurs vs almaktı. Alırsam şayet ileri ki zamanda yorum yapabilirim.

1 Beğeni

Kurmaca Nasıl İşler kitabını okumuştum, çok sağlam bir kitap olduğunu düşünüyorum. Not alarak okuyup aldıgım notlar üzerinden bir kitap analizi yapmıştım (Albay’a Mektup Yok), okurken aynı zamanda sevdiğiniz bir kitabı da analiz ederek gitmek faydalı olabilir bence, çünkü yazar da belli metinleri analiz ederek anlatıyor. onun dışında aklıma gelen bir kitabı da paylaşayım:

Kuramsal olmamakla beraber vermek istediği fikri geçiren akılda kalıcı ve keyifli bir kitaptı💭

1 Beğeni

kahramanın sonsuz yolculuğu - joseph campbell bu kitap da kurgu kitapları analiz ederken yardımcı olabilecek bir kitap. Tavsiye ederim.

1 Beğeni