Edgar Allan Poe Kitapları

BİYOGRAFİSİ

Edgar Allan Poe (19 Ocak 1809 - 7 Ekim 1849), Amerikalı şair, yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni. Çoğunlukla şiir ve kısa öykü yazdı. Özellikle gizem ve makabr öyküleri ile tanınır. ABD’de ve Amerikan edebiyatında Romantizm akımının önemli figürlerinden biri olmasının yanı sıra ülkesinde kısa öykünün ilk yazarlarından sayılır. Genellikle polisiye türünün mucidi olarak kabul edilmesinin yanında ayrıca yeni ortaya çıkmakta olan bilimkurgu türüne de katkıda bulunduğu öne sürülür.[1] Yaşamını yalnızca yazdıkları ile sürdürmeye çabalayan ilk tanınmış Amerikan yazarı olan Poe’nun yaşamı ve kariyeri ekonomik güçlükler içinde geçmiştir.[2]

Poe Boston’da oyuncu anne-babanın ikinci çocuğu olarak doğdu. 1810 yılında babası ailesini terketti ve bir yıl sonra annesi öldü. Böylece yetim kalan Poe’yu Richmond, Virginia’lı John ve Frances Allan çifti evlerine aldı. Resmî olarak evlat edinmemelerine karşın Poe gençlik dönemine kadar onlarla birlikte kaldı. Daha sonra, kumar borçları ve Poe’nun eğitim masrafları nedeniyle John Allan ve Edgar’ın arası bozuldu. Poe Virginia Üniversitesi’ne bir yıl devam ettikten sonra parasızlıktan okulu bırakmak zorunda kaldı. Eğitimi için para ayrılması konusunda Allan ile tartıştıktan sonra takma ad kullanarak 1827 yılında orduya katıldı. Bu dönemde, mütevazı de olsa yayımcılık kariyeri başladı. Yalnızca “Bir Bostonlu” olarak imzaladığı Timurlenk ve Diğer Şiirler 1827’de yayımlandı. 1829’da Frances Allan’ın ölümünün ardından Poe ve John Allan geçici bir yakınlaşma yaşadılar. Ancak şair ve yazar olmak isteyen Poe West Point’te de başarılı olamayıp ayrılınca John Allan ile ilişkisi de sona erdi.

İlgisini düzyazıya yönelten Poe sonraki birkaç yılını edebiyat dergileri için çalışarak geçirdi ve kendine özgü edebi eleştiri tarzı ile tanındı. İşi nedeniyle Baltimore, Philadelphia ve New York’un de bulunduğu çeşitli şehirlerde yaşamak zorunda kaldı. 1836 yılında Richmond’da 13 yaşındaki kuzeni Virginia Clemm ile evlendi. 1845 Ocak ayında yayımladığı Kuzgun şiiri ile büyük bir başarı kazandı. Şiirin yayımlanmasından iki yıl sonra eşi veremden öldü. Yıllar boyunca, sonradan The Stylus diye adlandırılan The Penn adını verdiği kendi dergisini yayımlamayı planlamıştı ama dergi basılamadan, Baltimore’da 7 Ekim 1849’da 40 yaşında öldü. Ölüm sebebi bilinmemekle birlikte hastalık, alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı, intihar veya diğer sebeplerden öldüğü ileri sürüldü.[3]

Poe ve eserleri dünya çapında edebiyat üzerinde etkili olmasının yanı sıra edebiyat dışında kozmoloji ve kriptografi üzerinde de etkisini gösterdi. Poe ve eserlerine edebiyat, müzik, film, televizyon ve popüler kültürün tüm alanlarında sıkça karşılaşılmaktadır. Yaşadığı evlerin bazıları müze hâline dönüştürüldü. Mystery Writers of America (Amerika Gizem Yazarları) gizem türü edebiyat dalında seçkin eserlere yıllık olarak Edgar Ödülü vermektedir.

Kaynak: Edgar Allan Poe - Vikipedi

NOT: Kitaplar ilk çıkış tarihine göre sıralanmıştır. Listede Türkiye’de çıkan kitaplar yer almaktadır.

ÇIKAN KİTAPLAR:

MAVİÇATI YAYINLARI

  1. Bitmiş Adam
  2. Morgue Sokağı Cinayetleri
  3. Kızıl Ölümün Maskesi
  4. Altın Böcek
  5. Gözlük
  6. Kuzgun

1 bitmiş adam maviçatı 2 morgue sokağı cinayetleri maviçatı 3 kızıl ölümün maskesi maviçatı 4 altın böcek maviçatı

5 gözlük maviçatı 6 kuzgun maviçatı

REN KİTAP

  1. Morgue Sokağı Cinayetleri
  2. Bir Haftada Üç Pazar
  3. Kızıl Ölümün Maskesi
  4. Tuhaflık Meleği

1 morgue sokağı cinayetleri ren 2 bir haftada üç pazar ren 3 kızıl ölümün maskesi ren 4 tuhaflık meleği ren

İLGİ KÜLTÜR SANAT YAYINLARI

  1. Bir Kudüs Öyküsü
  2. Morgue Sokağı Cinayeti
  3. Kuzgun

1 bir kudüs öyküsü ilgi kültür 2 morgue sokağı cinayeti ilgi kültür 3 kuzgun ilgi kültür

İTHAKİ YAYINLARI

  1. Bütün Hikayeleri: Edgar Allan Poe
  2. Bütün Şiirleri: Edgar Allan Poe

bütün hikayeleri - edgar allan poe ithaki bütün şiirleri - edgar allan poe ithaki

CAN YAYINLARI

  1. Morgue Sokağı Cinayetleri
  2. Kuyu ve Sarkaç / Seçme Öyküler

İLETİŞİM YAYINEVİ

  1. Edgar Allan Poe - Bütün Öyküleri (2 Kitap Takım)
  2. Morgue Sokağı Cinayeti

8 Beğeni

Edgar Allan Poe kitaplarını hangi yayınevi tam olarak basmış. Bilen varsa cevap verebilir mi?
Ben Ren Kitap’tan almayı düşünüyorum. Bütün hikayeleri mevcut mu? Çevirisi vb. İyi mi?

İletişim’de bütün hikayeleri var sanırım. Ayrıca toplu öyküler olarak en iyi çeviri de İletişim’inki. Hasan Fehmi Nemli yıllarını verdi Poe ve Lovecraft’ı çevirmeye.

3 Beğeni

Şu an İletişim Yayınevinden çıkan Poe kitaplarını okuyorum ve gayet memnunum. Yanlış hatırlamıyorsam bütün hikayelerin olduğunu söylemişlerdi forumda bana. Çeviri olarak da çoğu kişi bu yayınevini önermişti.Şu an okurken beni rahatsız eden bir şey yok. Gayet dolu dolu ve güzel bir çeviri. Ayrıca dipnotlar her sayfanın altında ve son sayfalarda da hikayeler hakkında bilgiler yer alıyor. :slightly_smiling_face: Ren yayınevi hakkında bir fikrim yok fakat bir arkadaşım çok da beğenmediğini söylemişti zamanında.

3 Beğeni

Varlık Yayınlarının 1969 da bastığı ve Tomris Uyar’ın çevirdiği
Altın Böcek kitabımı da sizlerle paylaşmak istiyorum. Kendisini bir hayli yıpranmış şekilde almıştım. Bir gün elden geçireceğim umudunu taşıyorum.

4 Beğeni

Yine eskilerden kalma bir Poe seçkisi daha var kitaplığımda. 1985 Kültür ve Turizm Bakanlığı yayını ve İffet Evin çevirisiyle "Edgar Allan Poe’dan Seçme Hikayeler.

3 Beğeni

Amatör astronom Poe

4 Beğeni

Ulysses’in de kanımca en başarılı çevirisine imza atmış Armağan Ekici’den, güzel bir derleme. Ekleyelim.

5 Beğeni

https://x.com/dusunbildergisi/status/1697592723132269045?s=46&t=RIG645iL3c-LYVpKELiwPA

3 Beğeni

Hasan Fehmi Nemli’nin Poe ve Lovecraft çevirilerinde sadece dipnotları okunmalı. Malesef uzun cümle kurma çeviri tekniğiyle bir süre sonra cümleye hakimiyet yitirildiğinden, uzun cümleleri anlamak için harcadığın çabayla yoruluyorsun. Hasan Fehmi Nemli’nin çeviri tekniğini ve kurduğu uzun cümleleri sevmiyorum. Edgar Allan Poe, DEX yayınevinden ciltli edisyonla Armağan Ekici çevirisiyle okunmalı. Tek üzüldüğüm nokta keşke bu edisyonda bu çeviriyle tüm hikayelerine yer verilmiş olsaydı.

2 Beğeni

DEX’in bastığı kitapta hangi hikayeler bulunuyor acaba? İçindekiler kısmını paylaşabilir misiniz?

1 Beğeni

Bulunduğum ortamdan dolayı kitabım yanımda değil, en kisa zamanda paylaşırım.

2 Beğeni

Geç cevap verdim, özür diliyorum:

2 Beğeni

Estagfirullah hocam, teşekkür paylaşım için.

2 Beğeni