Ejderha Mızrağı Serisi hakkında sorular

Merhabalar,
Daha önceden sorulduysa kusuruma bakmayın ancak baktım konuyla ilgili hiçbir şey göremedim.

Ejderha Mızrağı Serisine başlayayım diyorum ama malum kitapların baskısı yok ve bazı ciltlerine güzel paralar vermek gerekiyor.

Öncelikle şunu sorayım, bu serinin yeniden basılması ya da basılmamasıyla ilgili bir plan/duyuru/haber vs var mı?
Eğer basılma planı varsa tarihi var mı?

İkinci olarak şu linkte en altta belirtildiği listede olduğu gibi, ara kitapları okumadan bu seriyi okumak keyif verir mi, yoksa hepsini okumak mı gerekir?

Farklı yazarların yazdığı kitapları okumak bana biraz garip geliyor. O yüzden ana yazarların yazdığı, ana kitapları okumak daha mantıklı gibi geliyor. Ama sonuçta yanılıyor da olabilirim tabi.

Ayrıca yukarıdaki link güncel değilse ve “ana hikayeyi okumak istiyorsan şu sıralamayla oku” dediğiniz bir sıralama varsa tavsiyelere de açığım.

Kitapların büyük kısmı internette korsan .pdf haliyle bulunabiliyor. Baskılar konusunda bilgim yok.

Ejderha Mızrağı fantastik edebiyat içinde en geniş külliyata sahip serilerden birisidir. Dolayısıyla bu tarz serilerde okurlar, tek tek kitapları sevdikleri için değil o kapsamlı evreni sevdikleri için okurlar. Ejderha Mızrağı, Unutulmuş Diyarlar buna örnektir.

Ben -ara kitaplar olmadan- ilk üç kitabı okudum ve bitirdirm. Sevdim mi? Evet. Ama en sevdiğim yapıtlar arasına girmez.

1 Beğeni

Bağlantıda en alttaki sıra gayet yeterli.

Ara kitapları okumadan seriyi krolonojik sırayla takip etmek isteyenler;
– Ejderha Mızrağı Destanı Serisi
– Efsaneler Üçlemesi Serisi
– İkinci Nesil
– Yaz Alevi Ejderhaları
– Ruhlar Savaşı Serisi
– Karanlık Havari Serisi
Bu seriler dahilindeki kitapları okumaları yeterlidir.

2 Beğeni

Ara kitapları seriyi beğenirseniz sonradan da okuyabilirsiniz. Hepsi çok başarılı da sayılmazlar. Bulabilirseniz özellikle Kang’ın Alayı serisini öneririm.

2 Beğeni

Ana seriler zaten okunmalı diyerek o kısmı atlıyorum.

Yan serilerden Kang’ ın Alayını mutlaka okumanızı öneririm.

Kesişen Yollar ve Buz Duvarı serilerini de eğlenceli ve bilinen kahramanlardan uzak anlatımlar ve farklı persefektifler/zamanlar sunduğu için okunabilir bulduğumu söylemeliyim.

Beşinci çağ kitapları (Dhamon ve Yeni Çağın Ejderhaları Serileri) ana seride ve yakaladığı fikir açısından güzel olsalar dahi, roman tekniğinde akıcı olmayı başaramıyor. Hatta çok tepki topladığı için emanet edilen yazardan geri alınarak Weis & Hickman ikilisi tarafından Ruhlar Savaşı serisi ile hikaye ana kahramanlar üzerinden toparlanmak zorunda kalındı. Aynı dönemde çıkan mekaniği alışılmışın aksine zarsız, kartlarla sağlanan bir sistem denemesinden yola çıkılarak masaüstü rpg (frp diyelim) için tasarlanmış bir çağ bile denebilir. Tutmayan bir proje yani.

Raistlin Tarihçeleri, tek başına Kara Dalamar, Vinas Solamnus ve Fistandantilus kitapları da fena değildi. Huma destanı akıcılık yönünden korkunç bir kitap. Tek başına anılan isimlere ait kitaplarda o yüzden önermedim.

Bunlar dışındaki yan serilerden (Tanışmalar, Başlangıçlar, Kaos Savaşı serileri vs.) neredeyse yok denecek kadar keyif aldım.

Ayrıca her ne kadar Ravenloft içerisinde geçip firmalar arası anlaşmazlıkla davalık olsa da Kara Gül Şovalyesi ve Kara Gül’ ün Hayalet` i kitaplarını okuyun. Demek istediğimi Ejderha Mızrağı’ nın ilk üçlemesini okuduğunuzda anlayacaksınız. Detayı Ravenloft’ a kadar uzanan bir spolier silsilesi olduğu için bu kısmı açamıyorum.

Ayrıca vermiş olduğunuz listede olmayan elf ulusları tarihi üzerine türkçeleştirilen bir seride var. Fakat serinin iki kitabı çevrilip son kitabı çevrilmediği için önermiyorum.

Yine vermiş olduğunuz listede Bir Ejderha Söylentisi kitabı, Güz Alaca Karanlık Ejderhaları’ nın gençlik kitaplığı olarak editlenmiş bir versiyonu. Onu zaten direkt görmezden gelin.

2 Beğeni

Serinin telifleri İthaki Yayıncılık’ta. Yayınevini biliyorsanız seri kitaplar hakkında ne kadar sıkıntılı olduklarını da biliyorsunuzdur. Bilmiyorsanız da şöyle söyleyeyim: 2017’de telifleri aldılar ve ilk altı kitabı bastılar. Daha sonra 2020 ekim-kasım gibi iki kitap daha çıkardılar. Yani bir değişiklik olmazsa serinin tamamanması çok uzun zaman alacak. Beklemek istemiyorsanız paraya kıymanız veya pdf halinde okumanız gerek. Bazı kitaplar çok nadir olduğu gibi pdf’leri bile yok. Böyle olunca yan seriler devreye giriyor.

Bu konu sizin isteğinize kalmış. Üstte bahsettiğim durumdan kurtulmanın yolu yan serileri toplamaya çalışmamak. Zaten ana hikayeye çok fazla katkıları olmadığı için benim gibi ana serileri okumanızı öneririm. Yan serilerin işlevi hakkında bir örnek vermek gerekirse Yaz Alevi Ejderhaları’nda karakterler bir geçite giriyorlar. Çıktıklarında birkaç ay geçmiş oluyor. Kaos Savaşı adlı altı kitaplık seri bu birkaç ayda yaşanan savaşı anlatıyor. Serinin en nadir kitaplarından ikisinin (Kukla Kral ve Kan Denizi Yağmacıları) bu seride olduğunu ve okumayınca ana gidişatın bozulmadığını göz önüne alırsak bu seriyi okumak şuan için mantıklı gelmiyor bana. Ama dediğim gibi evreni çok severseniz alıp okumamanız içinbir engel yok.:slightly_smiling_face:

1 Beğeni

Ruhdöveni ile başlayıp Ejderan Kurallarına kadar okumuştum ve tüm o kısmın 2 ayda su gibi aktığını söyleyebilirim. Ağır edebiyata gelemiyor ama yine de fantastik edebiyata ilgi duyuyorsanız başlayın derim.

Seriye bu şekilde ortadan girmek eksiklik hissettirmedi mi?
Kesinlikle yapamayacağım bir şeyi yapmışsınız :slight_smile:

Siz yine de fantezi edebiyatını ağır, hafif diye subjektif sınıflamalar üzerinden değerlendirmek yerine genel kabul görmüş sınıflandırmalardan faydalanarak araştırın:

Ejderha Mızrağı, Unutulmuş Diyarlar, Ravenloft, Hükümran Taş vs. benzeri kurgular TSR ile başlayıp, WotC veya yazarların kendi şirketleri bünyesinde sundukları masaüstü rol yapma oyunları ile beslenen bir sektörün ürünleridir. Ana seride pilotunun rağbet görmesi ile yaratıcı yazarlık alanında proje kitaplar üreten yazar ekipleri tarafından üretilen/genişletilen kolektif çalışma ürünleridir. Ülkemizde en güncel örneği olarak Brandon Sanderson’ ın geçen hafta dilimize kazandırılan “İsimsiz’ in Çocukları” (Magic kart oyunu dünyası için) kitabını örnek verebiliriz.

(Yan seriler göz ardı edilebilir mi ya da ana pilotlardan değersiz midir?) Seri içinde çok bilindik temalar sunan, akıcılığı sorgulanabilir yan seriler mevcutken, güzel fikirler/temalar yakalamış akıcı kurgulara da rastlayabilirsiniz. Kang’ ın Alayı olarak adlandırılan iki kitabın genelde beğenilmesinin sebebi ana kurgu içinde antagonist olarak sunulan suni yaratım bir ırkın, var olmak fikri üzerinden bir lider vizyonu altında toplanarak disipline olmaları ve bu sayede ırksal bir bilince ulaşmalarını ana fikre alması, ekseriyetinde de yazarın sağladığı akıcı üsluptan kaynaklanmaktadır. Bu yan seride, 5. çağ ve sonrasında ana seri içerisinde bulunan -serinin ismini vermeyeceğim- ve arka planı sadece metamorfoz geçirmiş bir vampir kültünden öteye gidemeyen ana kurgu devam serilerinden çok daha güzel bir fikir yakalanmıştır. Yani teması ve pilotu ana serideki bir çok kitaptan çok daha başarılıdır.

2 Beğeni

Zerre eksiklik hissetmedim. Yabancılık çektiğim tek konu ikizler uclemesini yanlislikla yaz atesi ejderhalarindan sonra okumaktı, onu da sonradan kafamda toparladım.

Not: istisnalar hariç her türlü kurgu eserinde once prequel’leri tuketirim.

Merhabalar,
Konuyu hortlatmak olacak biraz ama Ejderha mızrağı serisini yıllar önce Türkçe basımlarını güncel olarak takip etmiş birisi olarak bir tavsiye de benden gelsin;

Öncelikle Linkte verilen listedeki ilk üçleme Kayıp tarihçeler olmadan da okunabilir.
Kaldı ki zaten yıllar sonra çıktı Kayıp tarihçeler.

Her ne kadar bu 6 kitabı da aynı yazarlar yazmış olsa da yıllar içinde değişen tarzları ve akıcılıkları büyük oranda farklı olduğu için, Güz Alacakaranlığının Ejderhalar’ından sonra Cüce Derinlikleri Ejderhaları – Kayıp Tarihçeler 1. Kitap olarak devam edersen aradaki anlatım farkı seni boşluğa düşürecek ve seriden uzaklaştıracaktır.

Bence onlarsız da gayet güzel bir seri. İkinci ve üçüncü kitaplara geçince biraz boşluk var gibi hissediyorsun ama yine de sonradan okunabilecek kitaplar.

Bu seriden hemen sonra biraz tarihçelere geçmek en mantıklısı olacaktır.

*Ruhdöveni, Margaret Weis’in yazdığı ve okuduğum en iyi kitap. Raistlin’in nasıl ve nedenlerini çok güzel açıklıyor.

Hemen ardından;
*Silah kardeşliği (ana seriye konu olarak bir katkısı yok ama güzle bir kitap)

*Efsaneler Üçlemesi

– İkizlerin Zamanı
– İkizlerin Savaşı
– İkizlerin Sınavı

*İkinci Nesil

*Yaz Alevi Ejderhaları

Ardından okunması gereken;
*Kang’ın Alayı Serisi

-Fakat Yeni çağın ejderhaları ve Dhamon Saga efsanesi kitaplarını tamamen görmezden gelmeni özellikte tavsiye ediyorum. Bir efsanenin yetersiz kişiler tarafından nasıl berbat edilebileceğini gösteren 6 kitap. Özetini dahi okuma bence.
Kaldı ki zaten Ruhlar savaşı serisiyle bu 6 kitap, Ejderha mızrağı dünyasını yaratanlar tarafından yok sayılmıştır. Sonraki kitaplarda ne bir gönderme ne de bir referans alınmaz bu kitaplardan.

*Ruhlar Savaşı Serisi

*Karanlık Havari Serisi

Ve… bunlar bittikten sonra aklına ne gelirse, eline ne geçerse, neyi merak ediyorsan okuyabilirsin.

Ve evet ne yazık ki basımları artık yok. Bendeki seriler, Arka Bahçe, Ankira ve Laika yayıncılık tarafından basılan seriler. Ankira ve Laika gitti. Arkabahçe ise sadece çizgi roman ve mangaya döndü.

Zaten günümüzde de Taht Oyunları (buz ve ateşin şarkısı) gibi ağır erotizm, katliam, dram vs. kitaplar daha çok rağbet gördüğü için, bu tarz daha “mülayim” kalan serileri basmak istemiyor yayınevleri.

Sana kitaplar konusunda bol şans diliyorum, büyükşehirdeysen sahaflarda değilsen internette 2nci el kitaplarda umarın sağlam ve uygun fiyatlı bulursun da bu seriden mahrum kalmazsın.

Bol okumalar.

6 Beğeni