En Son İzlediğiniz Film?

Yerçekimi üzerine güzel bir bilimkurgu animasyon filmi. Aşk temasının suyunu çıkarmamaları benim için en olumlu yanıydı animasyonun. Fakat bir sıkıntı var. Yerçekiminin kişilere bağlı işlemesi çok saçma olmuş. Ya da ben o kısmı anlamadım. İzleyen varsa ve o kısmı anlayan varsa beni aydınlatırsa sevinirim. Dostluk bağlamındaki sahneleri ve kurgusunu da beğendim.

7/10

6 Beğeni

modern times (1936)

charlie chaplin bu filmde mizahı bir eğlence aracı olmaktan çıkarıp sanayi çağının insanı nasıl öğüttüğüne dair keskin bir eleştiriye dönüştürüyor. chaplin’in serserisi sistemin içinde sıkışmış, ritme ayak uydurmaya çalışan bir insan sembolü. konu makineler ve üretim düzeni etrafında dolaşsa da asıl mesele insanın kimliğini kaybetme korkusu. chaplin’in beden dili, tempo kullanımı ve sessiz anlatımı, filmi hem eğlenceli hem de düşündürücü bir toplumsal gözleme çeviriyor.

5 Beğeni

12 ANGRY MEN (1957)

Film tek bir odada geçiyor. Film, 12 kişiden oluşan jürinin bir çocuğun katil olup olmadığını tartışmasını anlatıyor. Film, cinayet anını bize göstermese de anlatılan ve tartışılan diyaloglarla onu hayal etmemizi sağlıyor. Açıkçası, bunu başardığı için çok başarılı bulduğum bir film. Beğenerek izledim.

12 Öfkeli Adam

6 Beğeni

trainspotting (1996)

danny boyle, bağımlılığı, enerjik ama rahatsız edici bir ritimle anlatmayı seçiyor. ewan mcgregor’un performansı, umursamazlık ile içten içe çöküş arasında gidip gelen bir ruh hali taşıyor. konu madde bağımlılığı etrafında dönse de asıl mesele kaçış, aidiyetsizlik ve gençliğin yönsüzlüğü. boyle’un hızlı kurgusu, müzik kullanımı ve stilize anlatımı, izleyeni hem içine çeken hem de huzursuz eden bir deneyim yaratıyor.

5 Beğeni

Small Soldiers’ı izledim en küçük yeğenimle. Kendim küçükken de izlemiştim televizyonda zamanında. İlk Spiderman’in MJ’i de var başroller arasında. 96 yapımı Jumanji filminde de oynuyormuş.

Oyuncakları gerçekten yapmışlar.

10 Beğeni

The Secret Life of Walter Mitty - 2013

Amerikalı komedyen Ben Stiller ın hem oynayıp hem yönettiği komedi macera filmi. Ben Stiller ı pek sevmediğim için seyretmemiştim, bir şans vereyim dedim. Konusu, LIFE dergisi basım hayatına veda ederken işten çıkartmalar da başlar. Yakında işsiz kalacak olan negatif film sorumlusu kahramanımız, daldığı hayali maceralardan çıkıp, kayıp kapak fotoğrafının peşinde gerçek maceraya atılmak zorunda kalır. Konu normal, senaryo uygun, çekim kalitesi iyi, ana konuya yakışır güzel manzaralar arasında seyahat ediyoruz. Oyunculuklar normal, komedi eh. Hoş, naif bir macera. Benim açımdan izlenebilir.

9 Beğeni

Sinners (2025)

İkizlerin suç dolu geçmişini bırakıp bir kasabada bar açmalarını ve başlarına gelen doğaüstü tehditi anlatıyor. Genel olarak güzel bir film fakat 16 oscara aday olması biraz düşündürücü.

11 Beğeni

Together (2025)

Uzun süredir birlikte olan bir çiftin yaşadığı tuhaf bir olay üzerinden ilişki, bağımlılık ve bireysellik temasını işleyen bir korku-gerilim. Doğaüstü öğeleri duygusal bir hikayeyle harmanlıyor. Biraz rahatsız edici ama özgün bir fikri var. Çok derinleşmese de farklı bir şey izlemek isteyenler için tavsiye ederim.

6 Beğeni

slumdog millionaire (2008)

danny boyle, masalsı bir kader hikAyesini sert bir gerçeklik zeminiyle çarpıştırıyor. dev patel’in performansı naif. karakterin içindeki inadı ve kırılganlığı aynı anda taşıyabiliyor. konu bir yarışma programı çerçevesinde ilerlese de asıl mesele hafıza, tesadüf ve hayatta kalma refleksi. boyle’un enerjik kurgusu ve renk paleti filmi romantikleştirmekle eleştirildi belki ama o bilinçli hız, karakterin hayat ritmiyle birebir örtüşüyor. modern bir peri masalı ama tozu toprağı üstünde.

9 Beğeni

The Long Walk - 2025

Stephen King in 1979 da Richard Bachman mahlasıyla yazdığı kısa romandan uyarlanan bir amerikan filmi. Konu, savaştan sonra bir polis devletine dönüşen amerika da “Üretimi arttırmaya teşvik etmek ve umut vermek” amacıyla bir yarışma düzenlenir. Her eyaletten gönüllü seçilen gençler hiç durmadan yürüyecektir. Kurallar basittir, durmak, yavaşlamak, kaçmak yasak. Üç ihtar alan ölür. Konu eh, senaryo idare eder, çekim kalitesi uygun, oyunculuklar normal. Mark Hamill i sönük bir rolde de olsa seyretmek güzeldi. Hikaye yazıldığı tarih itibarıyla zamanının distopya anlayışına uygun. Künyesinde yazan “Korku/Gerilim” kişinin nelerden korktuğuna veya rahatsız olduğuna göre değişir. Benim açımdan daha ziyade “Dram” türünde. Gereksiz flashback ler ile bizi yormaması güzel. Ne anlatacaksa anlatıp geçiyor. Onun dışında pek parlak bir film değil.

10 Beğeni

al pacino’nun sakalı uzadıkça film de kirleniyor. öyle temiz, net bir kahraman hikayesi değil bu. sidney lumet new york’u arka fon yapmıyor, doğrudan karakterin içine işlemiş bir çürüme gibi kullanıyor. serpico idealist ama romantik değil inatçı, hatta yer yer yorucu bir adam. film ilerledikçe mesele polis teşkilatından çok yalnızlık oluyor. doğru olanı yapmanın bedeli ne kadar ağır olabilir sorusu sessizce büyüyor. lumet’in kamerası bağırmıyor, dramatize etmiyor. doğal ışık, dar mekanlar, kalabalık sokaklar… hepsi gerçek hissini besliyor. pacino, diken üstünde yaşayan bir adam ve film tam da bu huzursuzluk sayesinde ayakta duruyor.

6 Beğeni

The Running Man - 1987

Richard Bachman tarafından 1982 de yazılan bilimkurgu romanından uyarlanan, amerikan yapımı film. Richard Bachman ı bir önceki izlediğim film olan “The Long Walk” tan tanıyoruz. Kendisi Stephen King in mahlası olur. Filmi daha önce seyretmiştim, bu sefer 2025 versiyonunu izlemeye oturdum, maalesef 20 dakika falan dayanabildim. Ben de “Madem niyetine girdim bari orijinalini seyredeyim” dedim. Konu, yine bir polis devleti haline gelen amerika da yine bir yarışma ile insanlar ekranlara bağlanıp isyandan uzak tutulmaya çalışılır. Konu, senaryo, oyunculuk, çekim kalitesi dönemine uygun. Bazı karakterler oyuncuların üzerine uyar. O karakteri o oyuncu olmadan düşünemezsiniz (En azından benim için). Terminator, Total Recall, Conan gibi filmlerde Arnold Schwarzenegger olmadan olmuyor ne yazık ki. Dönemiyle, dekorlarıyla, kostümleriyle hoş bir total recall oldu bana.

Eee bir Arnold filmi daha izlemezmiyiz…izleriz.

9 Beğeni

Conan the Barbarian - 1982

Sword and Sorcery (Kılıç ve Büyü) türünü yaratan Robert E, Howard ın en önemli karakteri “Kimmeryalı Conan” ın filmi. Ne yazık ki bir çok yazar gibi Robert E, Howard ın da yaşarken kıymeti bilinmemiş, diğer yazarlar tarafından bir “Pulp Fiction” yazarı olarak hor görülmüş. Çok sevdiği annesinin ölümünün ardından,30 yaşında intihar edene kadar 300 ün üzerinde hikaye, 700 ün üzerinde şiir yazmış. Bu arada Howard ın Conan ı yaratırken, Anadolu da yaşamış Kimmer kralı Dugdamme den esinlendiğini de ekleyelim.

Konusu, anne ve babası Thulsa Doom tarafından öldürülen Conan ın intikam yolculuğu. Konu iyi, senaryo iyi, oyunculuklar iyi, çekim kalitesi iyi. Artık her şey o kadar sahte ki gerçek dekorlarda, gerçek kostümlerle, bol ve gerçek figüranlı filmleri özlemişim. Film benim şahsi “Tekrar çekilmemesi gereken filmler” listemde olmasına rağmen, alçak adamlar beni dinlemeyip 2011 de yeniden çektiler. Çok şükür ki o film masrafını çıkartamayıp battı da devamını çekemediler.

“All fled, all done, so lift me on the pyre; The feast is over and the lamps expire.”

Robert E. Howard

10 Beğeni

empire of the sun (1987)

spielberg’in filmografisinde hep biraz arada kalmış gibi durur ama aslında en kişisel işlerinden biridir. savaş, bir çocuğun gözlerinde büyür. christian bale’ın o yaşta taşıdığı enerji ve kırılganlık filmin omurgasını oluşturur; hayranlıkla bakılan uçaklar ile yıkılan bir dünya arasındaki çelişki yüzüne yansır. spielberg genelde duyguyu yükseltmeyi sever ama burada yer yer mesafeli kalmayı seçer. o mesafe de filmin olgunluğunu artırır. konu esaret ve büyüme üzerine kurulu olsa da asıl mesele masumiyetin yavaş yavaş törpülenmesi. epik sahneler var ama film, yalnız bir çocuğun iç dünyası kadar geniş.

9 Beğeni

10 Beğeni

2009 yapımı Exam (Sınav) adlı filmi izledim. İzlerken sonunu merak ettiren, gizem yaratan türde bir film. Kendi türünde averaj bir film olmakla beraber sonunu tahmin edebildiğimiz klasik Holywood aksiyonlarından ziyade bu tarz filmleri beğenirim.

6 Beğeni

13 Beğeni

Gladyatör (2000)

Güç ve taht peşinde olan Commodus’un ihanetinin ardından roma generali Maximus’un onur, intikam ve cesaret hikayesini anlatıyor. Filmin final sahnesi çok başarılı.

8 Beğeni

Warcraft

Filmini epey beklediğimiz bir oyundu. Beklediğimiz gibi oldu mu tam emin değilim ama güzel filmdi. Bununla beraber ikinci veya üçüncü izleyişim. Starcraft’ ı da bekliyoruz. :slight_smile:

:star::star::star:

11 Beğeni

6 Beğeni