Filmi Varken Kitabı Okuyamama Sorunsalı

Merhabalar…
Bugünlerde acaba yanlış mı yapıyorum diye düşünmeye başladığım bu konuyu sizlerle paylaşmak ve fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
Okuyacağım kitabın ilk önce filmi var mı diye araştırıyor ve filmi varsa kitabı alıp okumaktan vazgeçip filmini izliyorum. Kitabı uzun süreli okumaktansa filmi bir iki saatte izleyip konuya hakim olmayı seçiyorum. Hem okuyup hem izlemek konusunu da vakit kaybı mı olur diye düşünüyorum. Foruma katılalı daha bir hafta olmadı ve herkesin kitaplara karşı tutumunu gördükçe bu konuyu düşünmeye ve biraz da utanmaya başladım.
Yanlış mı düşünüyorum? Filmi var mı diye hiç araştırmadan direkt kitabı mı alıp okumalıyım? Ya da daha farklı ne yapabilirim? Yaptığım gibi okumaktansa izlemeyi tercih eden var mı-var mıydı?

Kitabıyla birebir olan film sayısı çok az. Mutlaka bir şeyleri değiştiriyorlar ve genelde iyiye doğru olmuyor. Genel izleyici kitlesine daha uygun hale getiriyorlar, ya da “modernleştiriyorlar”.

Tabi filmi daha iyi olan kitaplar da var Jaws ve Forrest Gump gibi.

2 Beğeni

Elimden geldiğince izleyeceğim bir filmin eğer kitabı elimde varsa ya da konusu ve yazarı gerçekten ilgimi çekiyorsa ilk olarak kitabını alıp okumayı tercih ederim. Filmini izleyerek kitabın konusuna hâkim olduğunu düşünebilirsin, evet. Fakat filmde bir sahilde oturup güneşin batışını izleyen bir insanın aklından geçen düşünceleri ancak bir kitapta bulabilirsin. Ki bence bir kitabın okuyucuya katacağı en önemli kısımlardan birisidir bu. Ya da filmde sonradan bir ses olarak eklenmiş şekilde ama bu da çoğunlukla kısa diyaloglar olur. Son zamanlarda da kitap temel alınarak çekilen filmlerin kitabın konusundan epey saptığını söylemek su götürmez bir gerçek olur diyebiliriz. Örnek vermek gerekirse The Hobbit üçlemesi. Ben de henüz Tolkien’in kitaplarının tamamını okumamış biri olarak Hobbit serisini çok beğenmiş sayılmam. Hobbit kitabını okuduğum için bir fikir sahibi olarak filmlerdeki bazı noktalardan sapıldığını ve hatta kitapta olmayan karakterlerin eklendiğini söyleyebilirim. Geçenlerde de Fahrenheit 451 kitabını okuduktan sonra 1968 yılında çekilmiş filmini izlemiştim. Bazı noktalarda büyük farklar vardı ama kitabın havasını çok bozmuyordu. Gel gelelim -yanlış hatırlamıyorsam- 2018’de çekilen Fahrenheit filmine. 15. dakikasına vardığımda sekmeyi kapatıp başka bir film aramaya koyulmuştum; o kadar farklıydı kendisi :D. O yüzden bence kitabını okumak daha faydalı olur. Hem ilk önce hayalinde canlandırmış olursun, zihnin gelişir. Filmi izledikten sonra kitabına dönersen bu fırsatı da kaçırmış oluyorsun.

2 Beğeni

Bence kitabı varken filmini izlemek yanlış bir şey değil. Ben önce filmini izleyip sonra kitabını okumayı seviyorum. Her ikisinin ayrı bi zevki var bence :slight_smile:

3 Beğeni

Bende de tam tersi bir durum söz konusu, almayı planladığım bir kitabın, filmi ya da dizisi gelecekse hemen alıyorum. İzleyeceğim eser çıkmadan okumak istiyorum. Ayrıca izleyeceğiniz şey asla kitabın aynısı olmayacaktır. En yaygın örneğini vereyim. LOTR mesela; kitabın aynısı değil, bir çok olay farklı. Kitapta çok farklı işleyen olaylar var, filme bakıyorsunuz çok farklı bir şekilde yapılmış. Hatta filmin yönetmeni şöyle söylüyor. Biz burada, elfleri de kullandık ki seyirciyi daha çok etkileyelim.

Kısacası kitabı varsa önce kitabını okumanızı öneririm. Kaliteli bir içeriği okumak zaman kaybı değildir. Kalitesiz olan her şey zaman kaybıdır. İster film olsun, ister kitap olsun. Hayat zaten kısa, düşük kaliteli şeylere zaman ayırmayın derim. Vasatın alıcısı çok orası ayrı. Benim düşük kalite söylemimde tamamen göreceli bir kavram olduğu için, neye göre kime göre kalitesiz orası tartışılır.

6 Beğeni

“Yanlış” diye bir şey yok. Hangisi senin için daha önemliyse ilk onu yap.

3 Beğeni

Dediğiniz gibi filmde eklenen ya da eksik bırakılan konular oluyor ve hayal gücü açısından da kitabın daha artısı oluyor. Önerileriniz için teşekkür ederim.

1 Beğeni

Dediğinize katılıyorum. Önerileriniz için de teşekkür ederim.

1 Beğeni

Evet, buna tamamen katılıyorum :smiling_face:

Ben tersini yapmayı seviyorum :sweat_smile:

1 Beğeni

Siz nasıl seviyorsanız öyle yapın. Ben kendi fikrimi söyledim ve önerdim. :slightly_smiling_face: Sizin neden önce izlemeyi seçtiğinizi de anlıyorum. Saygı duyuyorum anca benlik değil.

:krs:

1 Beğeni

İlk önce kitabı okumak en iyisidir. :blush: Sonra filmi izleyin. Ben de araştırıyorum. Bulduktan sonra kitabını okuyorum. Sonra filmi izliyorum. Kitaptaki sahnelerin çoğu filmlerde değil.

7 Beğeni

Böyle bir sorun cidden var ya…
Ama zaten filmi izlemenle kitabı okuman arasında çok fark var zaten. Filmde, ele alınan eser yönetmenin hayal gücüne bağlıyken, kitapta tamamen senin hayal gücüne bağlı. Ordaki karakterleri aklında istediğin gibi canlandırabilirsin ki zaten usta yapımcılar dışında kitabıyla birebir film bulman çok zor. Yani hiçbir sıkıntı yok bence istediğini yapabilirsin.:slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Bende tam tersi olan sorundur :grin:. Kitabı okumayı tercih ederim önce hep. Sonra filmini bir türlü izleyemem ama…

3 Beğeni

Bende de tam tersi durum söz konusu :slight_smile: eğer kitabı varsa filme göz bile atmıyorum . Filmin ne kadar iyi uyarlama da olsa kitabı bir nebze öldürdüğünü düşünüyorum

3 Beğeni

Filmi izleyince kitapları okuyasım gelmiyor.Game Of Thrones’u okurken çok sıkılmıştım mesela.

3 Beğeni

Forumda biraz daha vakit geçirirsem sizin gibi olacağımı düşünüyorum^^

@asfgdjh @Eluchael

2 Beğeni

ben kitabını okuduğum hiç bir filmi beğenemiyorum.

2 Beğeni

Bu eserden nasıl haberdar olduğunuzla da ilgili sanırım.Bazen önce kitap, sonra film; bazen de tam tersi… ne şekilde başlamış olursam olayım benim için en önemlisi her zaman yazılı ve asıl kaynak olan ‘kitap’ oldu.Film ve benzeri içerikler çoğunlukla, bu tür şeylerden haberdar olmamı sağlamada bir araç oldu.

3 Beğeni

Benim için farketmiyor pek. Hem kitabı okurum hem de filmi izlerim. Lakin ilk hangisi derseniz yine farkı yok derim. Filmini izleyip kitabını sonradan okuduğum birçok eser var.

Kitap daha detaylı olduğu gibi, filmin de görsel anlamda müthiş katkısı olduğunu düşünüyorum.

4 Beğeni

İnanın o da bir sorun. İki durum da birbirinden kötü anlayacağınız. :grin:

2 Beğeni