Forum İçin Yazılı Olmayan Görgü Kuralları

  • Kardeş, dostum, sen gibi hitap kelimelerini kullanmayabilirsiniz. Yani direkt senli benli olmak, hemen tercih edilecek bir şey olmayabilir. ‘’Siz’’ kullanımını yaygınlaştırabilirsiniz.

  • ‘’Bence’’, ‘’benim fikrime göre’’ gibi kalıpları daha sıklıkla kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bilgiçlik taslamamak, cidden artık ender bulunan erdemlerden biri şahsi kanaatimce. Fikirlerinizle forumda ‘’şu şöyledir, bu böyledir’’ diye ahkam kesmeyiniz lütfen. Kimseyi baskılamayınız. Sizden daha çok bilen birileri vardır, ne bileyim, okumadığınız bir iki kitap kalmıştır belki, başkaları olaya farklı bakıp farklı yorumluyordur. Evet zor, ama insanların her zaman sizin gibi düşünmek istemeyeceğini bilmenizde çok fayda var. Bazen karşınızdakine kesin delil, materyal, fikir vs. sunmanıza rağmen bu böyle olabiliyor:)

  • Sevdiğiniz şeyler hakkında her konuya yazmak zorunda değilsiniz. Yüzüklerin Efendisi, Taht Oyunları, Harry Potter ya da başka bir şeyi mi seviyorsunuz? Bunu sıklıkla, gerekli gereksiz her yerde yüzümüze vurmak zorunda değilsiniz:)

  • Konu açmak gibi bir zorunluluğun yok kanka. Ups! (Bknz. Kural 1) Arama tuşu bazen birçok zahmetten kurtarabiliyor insanı. Gerçi ben hemen gereksiz ya da mükerrer bulduğum konuyu sessize alıyor, açanı da engelliyorum. Af yok, ikinci bir şans yok:) Anında indiriyorum yani:) İmparator Leto II Atreides’in de dediği gibi: Suçunuzu bağışlıyorum. Ama aptallığınızı cezalandırmalıyım. Biliyorum, bu huyum çok kötü:)

  • Zorunluluklardan bahsetmişken, bir yükten daha kurtarayım sizi: Her mesajı beğenmek gibi bir zorunluluğunuz da yok:)

  • Mesajlara gif, foto ya da resimle cevap vermek sizi her zaman akıllı ve eğlenceli göstermez. Dikkat etmek gerekir.

  • Ortalık cemiyet doldu diyelim. Güldük eğlendik. Değişim zamanı gelmiş olabilir artık. Yeni ve orijinal şeyler üretmeyi deneyelim.

Not: Tabii kimseyi zapturapt altına almak gibi bir niyetim yok:) Yazdıklarım da kanun ya da kural değil aslında. Kural koymak haddim de değil zaten. Biraz tavsiye niteliğinde bunlar. Kimseye tepeden de bakmıyorum. Biraz gırgırındayım işin. Konu takviyelerinize açıktır.

20 Beğeni

Burada güzel bir gönderme seziyorum.

7 Beğeni

En sevdiğiniz kitap ne diye sormak için konu açmayın. Bunu soracağınız büyük konular var zaten.

6 Beğeni

Çekilişe katılmak istiyorum.

Edit : pardon, yanlış konu…

Çekilişe katılıp gitmeyin. Arada girin, hiç yoktan okuduğunuz kitaplar hakkında bişeyler yazın.

Birde işinizi halledince başlığı “konu silinsin” diye değiştirmeyin Allah rızası için.

8 Beğeni

Bu başlıkta yer alan maddeler forum seviyesinin gittikçe düşmesi başlığının derlemesi olmuş…

4 Beğeni

Birisi bir şey yazınca zaten kendi fikrini yazıyordur, benim fikrimi yazacak hali yok ya. Bu nedenle her cümlenin başında “bence” denmesini bazen saçma buluyorum.

Ve de sürekli siz siz siz diye hitap etmek de ortamı soğutabiliyor. Alt tarafı bir forum sitesi sonuçta. Toplantıdaymışız gibi siz beyefendiler kitabı beğendiler mi acaba tarzında konuşmaya gerek duymuyorum.

Geri kalanlara katılıyorum diyebilirim.

5 Beğeni

Ya o ‘‘bence’’ kelimesine çok takılmayın. Oradaki hedefim kelimeler değil tavırdı aslında. İnsanlara kendi fikrini sanki dünyadaki tek fikirmiş gibi sunmadan biraz daha alçakgönüllü bir tavrı güzellemiştim:)

Aslında ‘‘siz’’ değil de, ekselansları ya da haşmetmeap tercih ederdim ben. Yok, şaka tabii ki:) Dediğim gibi, hemen tercih edilecek bir şey olmayabilir her zaman senli benli konuşmak. Onu belirttim. Burası, alt tarafı bir forum sitesi mi tam bilmiyorum orasını.

2 Beğeni

Genç arkadaşların heyecanı bir tek beni rahatsız etmiyor sanırım. :slight_smile:

Edit: Bir de yüksek empati yeteneği ile @Agape vardır sanırım :slight_smile:

4 Beğeni

Aslında güzel olurdu. Eğlenirdik.

6 Beğeni

Yazdıklarımın yaşla herhangi bir alakası yok. Bunu kesinlikle söyleyebilirim:) Genç arkadaşlarımıza bir “diss” değil bu yani:) Ben kimin yaşı kaç bilmem, ilgilenmem de. Aman yanlış anlaşılma olmasın:)

1 Beğeni

Bir cümle vardı… Herkes hayatı sizinle aynı şartlarda yaşayarak bugünlere gelmedi gibi.

Hepimizin yapısı farklı, her yerin kuralı başka uyum sağlamak zaman alır. Genel görgü ve insaniyet kurallarına uyulsun yeterli bence.

5 Beğeni

Harika bir cümle.

Ben foruma ilk katıldığım zaman, bana karşı bir antipati vardı. Haksızlık yapıldığını düşünüyordum ama altta da kalmamak için ben de sert yanıtlar veriyordum. Zamanla bu antipatinin tamamen olmasa da büyük çoğunluğunun kalktığını düşünüyorum.

Yani kısacası, iyi şeyler zaman alıyor :slight_smile:

“Bence” kelimesi,internet aleminde önlem almak gibi.Yiyeceğiniz linç nereden gelir belli olmuyor.Mesela çok bilgi sahibi olmadığınız bir konuda tartışıyorsanız hayati önem taşıyor. :slight_smile: Tabii işin şaka tarafı bu.Yanlış bir söylemde bulunursanız bir anda linçlenmeye başlıyorsunuz.

2 Beğeni

@Agape @isos81 Tamam canım, kızmayın:) Zamanla olur diyorsanız, o da uyar. Bekleriz biz de. Gözümüzü yumar, alttan da alırız gerekirse:)

Bence tatlı tatlı yönlendirmek daha faydalı ve hızlı sonuçlar doğurur. Son zamanlarda Azerbaycan’dan aramıza katılan üye sayısı çok fazla. Bu durumda önyargı oluşturmadan önce kişileri de tanımak için zamana ihtiyacımız var. :blush:

3 Beğeni

Bence lafını ben çok kullanıyorum :joy:

Yo, öyle demeyin. Gayet tatlıyımdır ben de:) Önyargı nasıl oluşturulur, tam emin değilim. Azerbaycanlı arkadaşlarımız hoş gelmişler. Konuyla bağlantılarını tam anlamadım ama yazdıklarım hepimiz için geçerli zaten:) Sıkıntı yok.

Genelde bahsettiğiniz şeyleri yapan üyelerimiz Azerbaycan’dan katılanlar olduğu için öyle dedim. :slight_smile:

Bugün yeni açılan bir konu vardı sitede. İngilizce kelimeler içeriyordu. Ne demek istediğini anlamadım üstüne bir de ingilizce yazınca gıcık olmuştum. Mesaj atacaktım sonra vazgeçtim. Şu an konuyu hatırlamıyorum bile. Bana ne yani ne açmışsa açmış, yazmışsa yazmış. Boş şeyler bunlar takılmayın. İşinize gelen kısmıyla ilgilenin geçin. Sitenin durumunu düzeltmek sizin göreviniz değil sonuçta.

Beğeni konusuna bir ara kafayı takmıştım. Şöyle yani birisi gelip ne okuyorsunuz konusuna sadece Dune kitap kapağı atıp 18 beğeni alabiliyor yani epey saçma. Nolacak ama sanki beğeni alsa bana ne almasa bana ne. Hayatımı etkileyen bir şey değil sonuçta.

1 Beğeni

Bu kısım yazarken en çok aklıma takılan kısım. Yargıda bulunmamaya hatta cümlelerimin istemeden olsa bile yargı oluşturmasına karşı bile sürekli dikkat etmeme rağmen cümlelerimi yazarken arada bence diye başlıyorum. Sonra diyorum ki “Zaten ben yazıyorum niye bence kullanmak zorundayım.” Benim cümlelelerim benim görüşüm. Yazdığım konularda bilirkişi değilim kaldı ki böyle bir savım da yok ama işte

bu mesajda durum çok güzel özetlenmiş.

Diğer kuralların da ortak noktasının farklı olmaya çalışmak olduğunu düşünüyorum. Sürekli öne çıkmaya çalışma çabası, farklı olduğunu gösterme ve “ben” durumu.

Bir yerde okumuştum: “Cümlelerinizi kurarken birince tekil şahıslar kullanmak ya bencilliğe ya da yargıya dönüşür. Bu yüzden konuşurken birince tekil şahıs zamirlerinden kaçınmak konuşmayı bu düzlemlere çekmekten uzaklaştıracaktır.”

1 Beğeni