G.R.R. Martin'in Silmarillion'u "Fire And Blood"un Çıkış Tarihi Belli Oldu

Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: G.R.R. Martin'in Silmarillion'u "Fire And Blood"un Çıkış Tarihi Belli Oldu – Kayıp Rıhtım

image

George R.R. Martin’in Silmarillion’u olarak anılan ve Westeros’un şimdiye kadarki en detaylı tarihçesini içeren “Fire and Blood” külliyatının ilk cildi bu yıl bizlerle olacak. (DEVAMI…)

2 Beğeni

En azından adam boş durmuyor çalışıyor .adı lazîm değil ilk harfi patrick rotfus gibi değil (gerçi o da diz seneryosu üzerinde çalısıyordu)

Not: illustrasyonları neden Michael Komarck çizmemiş ?

Güzel bir soru :stuck_out_tongue: Bu çizerle daha önce iki kitapta daha çalışmıştı, beğeniyor demek ki. O yüzden tercih etmiş olabilir.

Bu arada Martin, altıncı kitabın 2019’a kadar gelmeyeceğini doğrulamış oldu, dikkatlerden kaçmasın :hanci:

3 Beğeni

Keşke gözden kaçma ihtimali olsada gözden kaçırsak ama … GRRM ile ilgili bir haber görünce gözlerim ilk 6. kitap ile ilgili kısmı arıyor. Sonra çıkmayacağını öğrenip, haberin devamını söverek aman yani üzülerek okuyorum.

Neden bu kadar geç yazıyorlar anlamıyorum? bir kitap yazmak bu kadar mı zor?

Evet, zor. Yazar rüştünü ispat etmiş bile olsa, bu asla değişmez; hatta üstündeki yük daha da artmıştır. Bu roman için de öyledir, kısa öykü için de. Bazen hikayelerini daha iyi anlatabilmek için kendilerini uzun ve derin araştırmalara sevk ederler.

Haklı olarak, nasıl bu kadar emin olabildiğimi sorabilirsiniz? Hayır, yazar değilim. Sadece hikayecilik dinamiklerini anlamak için kendimce deneylerim oldu. Her denenemde, basit bir hikayenin, anlatıdaki en ufak değişiklikte bile amaçlanandan ne kadar farklı bir çehreye bürünebildiğini yakından inceledim.

Mesleği yazarlık olan birinin, vermek istediği duygu ve düşünceleri eksiksiz biçimde aktarabilmek için ne kadar uğraş verdiğini, varın siz düşünün.

Elbette benimkisi, profesyönel olmayan birinin, oldukça kişisel deneyimi. Ve kısa sürede yazılmış, başarılı romanlar olmuştur. (Örnek: Vathek, üç günde yazılmıştır.) Lakin o romanları yazanların belli bir birikimle ve eserlerini çoktan zihinlerinde tamamlayarak işe koyuldukları gibi bir gerçek var. (Örnek: Vathek’in yazarı William Beckford, zamanının yüksek eğitimli ve birikimli soylularındandır.)

Kendinize sorun: Hikayecilik kolay olsaydı, kıymeti olur muydu? Hikayecilik kolay olsaydı, iyi ve kötü kitaplardan bahsedebilir miydik? Hikayecilik kolay olsaydı, belli yazarları över ve el üstünde tutar mıydık? Hikayecilik kolay olsaydı, aynı yazara ait işleri karşılaştırma ihtiyacı duyar mıydık? Kendinize sorun.

10 Beğeni

Yeterli donanımınız ve hayal gücünüz varsa kitap yazmak çok da zor bir şey değil. Wattpad ve türevlerinin de kanıtladığı üzere önüne gelen kitap yazabiliyor. Ama “iyi kitap” yazmak… İşte o apayrı bir mesele. Olayları iyi planlamanız, anlatmak istediğinizi kâğıda düzgünce dökmeniz ve tabii ki dili hem doğru hem de etkileyici bir şekilde kullanmanız gerek her şeyden önce.

Martin gibi çok karakter içeren bir seri yazıyorsanız işiniz daha da zor. Anlattıklarınız hem geçmiş kitaplarla bağdaşmalı hem karakterler tutarlı olmalı hem de sonraki kitaplarla bağlantılı alengirli, merak uyandırıcı konular yazmanız lazım. Bu da genellikle kitabın bazı bölümlerini silip silip baştan yazmak, bazen de geriye dönüp önceki bölümleri elden geçirmek anlamına geliyor.

Kısacası, evet. İyi kitap yazmak, yetkin bir eser vermek zor bir iş. Ve ciddi bir vakit istiyor.

Ek olarak GRRM hayatı boyunca hiçbir zaman eli çabuk bir yazar olmadı. Bazı kitaplarının arasında 4-5 yıl var. Ne zaman dizi meşhur oldu, insanlar Martin’i o zaman tanıdı ve “Çabuk yaz!” serzenişleri baş gösterir oldu.

8 Beğeni

2019 sonundada Winds of Winter gelir muhtemelen.
Dizi bitmeden yeni kitabın çıkmayacağını biliyorduk zaten, malumun ilanı olmuş.

Böyle çok fazla okunan ve haliyle beklenen eserlerin yazarlarının üzerinde bizim tahmin edebileceğimizden çok daha fazla baskı olduğunun farkındayım, o yüzden Buz ve Ateşin Şarkısı serisini çok sevmeme rağmen devamını hala yazmadığı için suçlayamam G. R. R. Martin’i. Ancak bu haberin reddit başlığında gördüğüm bir yorumu paylaşmam lazım:

“The Fall of Gondolin is coming out in 2018. Tolkien has been dead for almost half a century and he’s more reliable than GRRM.”

Yani demiş ki arkadaş:

Gondolin’in Düşüşü 2018’de çıkıyor. Tolkien neredeyse yarım asırdır ölü ve o bile GRMM’den daha güvenilir.”

Hala gülüyorum :smile:

10 Beğeni

Şöyle söyleyeyim, bu kitaplar diziye uyarlanmasa seri çoktan bitmişti. Olay tamamen işin ticari boyutunda. Bu sene kitabın çıkmasını bekleyen arkadaşlarda işin malesef romantizm boyutunda kalmaktan ileri gidemiyorlar.

Kitap dizi ile paralel giderken son kitap çıktı ve satışları da gayet iyi olmuştu. Şimdi ise dizi Dünya’nın en popüler dizisi konumunda ve yazarın kurgusundan da senaristler vesilesi ile baya bir ayrıldı.

Yeni kitabı çıkarsan diziyle uyuşmayacak, ya dizi hayranlarını üzeceksin ya kendi hayranlarını üzeceksin , bu da satışların için risk demek. Anlatılan mevzularında çoğunu okuyanlar zaten dizide az çok görmüş olacak, bu da heyecan çıtasını düşürecek. Onun yerine git Tyrion Lannister’ın özlü sözlerini topla, bas, sal yayınevlerine daha temiz oldu di mi. Dizi devam ederken insanlara dizinin eski çağlarını anlatacak bir kitap yaz, sal yayınevlerine yine daha temiz oldu di mi , tamamlayıcı görevi gördü çünkü.

Dizi bittikten sonra da kendi kitaplarını çıkarmaya başla , olayları birde yaratıcısının gözünden okuyun ve aslında neler olduğunu öğrenin diye pazarla, tekrar satış rekorunu kır. Al sana risksiz para kazanma tekniği.

Yani konu kitap yazmak kolay, kitap yazmak zor, ilham önemli vs. değil, kazı nasıl yolacağını, sütü nasıl sağacağını bilmekte yatıyor.

1 Beğeni

Yani Bence de en fazla 3-4 yıl sürer bir kitap yazmak ister çok karakterli olsun ister az .7 yıl içerisinde en az 2 kitap yazılırdı.

Gameofthronestr sitesinde okuduğum, George RR Martin’in Barcelona’da 2012 yılından kalma bir soru cevap etkinliğinde Meereen Düğümüyle ilgili soruya verdiği cevap yazarın yazım hızıyla ilgili ciddi bir ipucu taşıyor. İlgili cevap 5. ve 6. kitapla ilgili az çok spoiler içeriyor.

Soru: Şimdi hepimiz Meereen Düğümünü biliyoruz. Buradaki faktörler neler? Karekterlerin varış sırası nasıl, ejderhalar kim tarafından ne zaman çalınacak?
– Sonsuz faktörler var: Xaro’u (Xaon Daxos) savaş için ikna etmek, Dany’nin halkı sakinleştirmek için yaptığı evlilik, ona önce ulaşıcak olan kişilerin sıralaması (Tyrion,Victarion, Quentyn, Aegon, Marwyn…) ve Dany’nin ondan her istediğini sorgulayan tehlikeli paralı asker Daario, duvarların hemen dışındaki Yunkai ordusu, Soluk Kısrak hastalığı, Drogon’un dönüşü….
Bana göre bunların hepsi birer top ve ben onları havaya atıktan sonra kronolojik olarak sıralanacaklar. Örneğin Quentyn’in şehre gelişini 3 farklı şekilde yazdım. Biri Dany’nin düğününden çok önce, biri düğünden sonra bir diğeri ise düğünden tam bir gün öncesindeydi. Romanda son seçeneği kullandım. Tüm seçenekleri karşılaştırma yapabilmek için sonuna kadar yazdım ve geliş zamanının diğer karakterleri nasıl etkilediğini gördüm. Daha hikayede bulunmayan bir karakteri bile etkiledi.
https://www.gameofthronestr.com/2012/08/02/george-r-r-martin-barcelonada-konustu/

George Martin’in Sözünü ettiğiniz kitabı bu mu? Netten baktım, 300 küsur sayfa ama 23x31 cm ebadında yazıyor.

Hayır, bu kitap daha türkçeye çevrilip satışa sunulmadı.2019 yılı içerisinde epsilon yayınlarından çıkmasını bekliyoruz.


3 Beğeni

Hayır, değil. Bildiğim kadarıyla bu kitapta İlk İnsanlar’dan Robert’in İsyanı’na kadar geçen kısım anlatılıyor. Ancak İhsan beyin paylaştığı haberdeki kitaplarda Targaryen Hanedanı’nın hüküm sürdüğü dönem detaylı olarak anlatılıyor. Ayrıca ek bilgi olarak Epsilon, bu yıl bahsedilen kitabı basacak.

2 Beğeni