Gizli Gözcüler

Öykü Seçkisi'nde okumak için: https://oykuseckisi.com/gizli-gozculer/

image

“Dünyanın işlerini o kadar iyi idare ettin mi ki, sıra gökyüzüyle uğraşmaya geldi?” İranlı şair Firdevsi Âlemdeki sonsuzluk, âdemdeki dert değil midir? İnsanın derdi başını aşkındır hep, dertlerinin sebebi ise çoğunlukla aptallık. Bu aptallık ise dünyevi şeylerin merakına ve istencine karşı olan aptallıktır. Oysaki bilinmesi gereken ilk şey bunun bir sonunun olmadığıdır. Dünyevi işlerin bitmesi… (DEVAMI…)

Merhaba

Öykünüze biraz keskin bir yorum yapacağım. Çünkü öykünün iddiası ve argümanı da böyle. Ama ne yazık ki bu iddiayı kanıtlayacak bir bilgi vermiyor, öykü kendi içinde zayıf ve tutarsız kalmış.

Eğer bir metne aşağıdaki gibi çok kesin bir yargıyla başlanıyorsa (ve destekleyici bir epigrafla)

insanın derdi başını aşkındır hep, dertlerinin sebebi ise çoğunlukla aptallık. Bu aptallık ise dünyevi şeylerin merakına ve istencine karşı olan aptallıktır. Oysaki bilinmesi gereken ilk şey bunun bir sonunun olmadığıdır.

o zaman bir okuyucu olarak ben bunun, sonraki bölümlerde sıkı bir ispatını arıyorum.

İlk paragraftaki anlam karmaşası -dünyevi işlere merak aptallık, çünkü bunun sonu yok, insanoğlunun akıllanma ihtimali sıfır yani dünya işleri de bitmez, ve insanlar sonsuzlukla mücadele edemez (neden ve hangi sonsuzluk?)- sonra da devam ediyor.

Bu kesin yargının farkında olmayan insanlar bir proje yürütüyorlar.

Şimdi burayı kısa geçiyorum; bu aptal insanlar insanlı uçuş denemesi yapacak kadar ilerlemişler, bu proje o kadar büyük ki, şirketin dışındaki aptal insanların-halkın- anlama kapasitesi sınırlı olduğu için, şimdilik bu projeyi gizli yürütüyorlar. Başarılı olursa halka açacaklar. Bu arada eğer proje başarılı olursa, insanlar artık havada araçlarıyla gezebilecek, ve uzay serüveni farklı bir boyuta gelecek. Yani bu kadar önemli bir proje.

Sonra olan oluyor, gökyüzünde uzaylılar kaçırıyor, kesip biçiyorlar binbaşıyı, bakıyorlar bu da diğer insanlar gibi değersiz, sıradan, öldürüp atıyorlar. Gökyüzünde kimsenin haberi yok, insanlık aciz, binbaşı da pisi pisine gidiyor. Sonra şirket parçaları buluyor, ah vah ailesine ne diyeceğiz ne yapacağız. Neyse üstünü kapatmaya karar veriyorlar. Zaten aptal insanlar olduklarından da binbaşı neden öldü anlamıyorlar. Sonsuzluğa karşı hep kaybedecekler çünkü orada düşmanlar bekliyor. Aptal insanlar, önce dünya işlerini çözün de sonra uzaya dadanın.

Kıssadan hisse; uzayla falan uğraşmayın, havada araba sürmeye kalkmayın, orada sizi kesip biçip yerler, kim vurduya gidersiniz, aptallığı bırakın, dünyevi şeyleri merak etmeyin.

Öykünüzün sunduğu kanıtlar, insanlığın aptallığını ispat edecek kadar güçlü olmalı.

Teşekkürler