Aşık Şeytan iyi bir klasik en az dört hak eden bir eser bence. Doğru hatırlıyorsam birden fazla sonu vardı o yüzden okuyucuların kafası karışmış olabilir. Oldukça kısa herkese öneririm.
Normal bir durum bence. Bilim, sanat, spor vs gibi edebiyatta da hatta her alanda da insanoğlu kendini geliştiriyor. 100 sene önce yazılmış bir eserin aynı çerçevesinde kalıp çok daha iyisini başaran modern yazarlar illa ki vardır ama telifler nedeni ile tüm dünyada ulaşılabilir olamıyordur diye düşünüyorum.
Klasikleri tüm dünyada hala bir yerde tutan şey bence Telif faktörü Telifsiz oldukları için önüne gelen basabiliyor. Tahminimce sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada böyledir. Gençlikte çok klasik okudum, şimdi üstüne para verseler o vakti ayırmam Bir daha suç ve cezaya, savaş ve barış a haftalarımı verdiğimi falan düşünemiyorum . Zaten kitap okumaktan beklentilerim de çok farklı artık.
100 senelik bir film de klasiktir mesela, ama kaç kişi açıp izler? Ya da şöyle demek daha doğru, klasik olarak addedilen bir kitap kadar tüketicisi olur mu?
Wilt Chamberlain’in tek başına domine ettiği 60 lardan bir NBA maçı izlesek ne kadar keyif verir? Metin Oktay’ı 90 dakika izlemek?
Her şey zamanında güzel sanki Genel olarak okurlar da artık çok daha tatmin edici eserlere erişip okuyabildiği için, şu an okuduğu klasik eseri de bu yeni eserlerle kıyaslayıp düşük puan veriyordur. Çok normal geliyor bana, ara da nadir de olsa alınıp evde kenarda köşede kalmış bir klasik esere el atıyorum bende. Hiç beğenemiyorum .
Telif olayında kesinlikle haklısın. “Modern Klasikler” adı altında Kafka ve Zweig daha fazla prim görüyor hatta bizde, Zweig en çok bizde övülüyor bile olabilir. Butik yayınevlerinin bu kadar çeşitli ve kaliteli eser bulup da bastıklarını ben yeni yeni fark ediyorum mesela. Destek vermek lazım.
100 senelik filmlere dair, üç beş tane önerebilirim:)
Bence filmler zaten görselliğe önem verdiği ve dönemin teknolojisine göre çekildiği için eski filmleri izlemek klasik kitap okumak gibi değil.
Pek çok klasik eserin üstüne kimsenin çıkamadığını ve güncelliklerini hala korudukları için sevildiğini düşünüyorum. Hatta insanlık olarak ilerlesekte kültürel anlamda gerilediğimizi söyleyebiliriz. Pek çok insanın kitap okuma alışkanlığında sırf bestseller diye gereksiz kitaplardan ibaret olduğunu, insanların kitap alırken kapak fotoğraflarına çok fazla önem verdiğini görüyoruz. Geçmişte öyle değildi ve kitapların topluma olumlu katkısı çok daha fazlaydı.
Tabi şöyle bir şey de var. Artık insanların alışkanlıkları değişti beğenmemeleri normal ama bu da klasiklerin değerini düşürmez bence. Uzun uzun yazdım ama benim de iki yıldır okuduğum klasik bilim kurgu klasikleri Ben de bayadır dünya klasiği okumuyorum.
Saygılar hocam, ben daha farklısını düşünüyorum. Klasiklerin ismi, şöhreti ve aldıkları pazar payına telif durumları da eklenince daha iyi olabilecek olan eserlerin belki adını hiç duyurmadan ve okunamadan gidebilme ihtimallerinin çok yüksek olduğunu düşünüyorum diyebilirim. Ama elde veriler olamayacağı için argüman iletmesi de zor bir konu .