Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Göbekli Tepe ve Tanrıların Doğuşu - Andrew Collins

Yakın zamanda Göbeklitepe’yi gitme planım varken okuduğum bu eseri ikiye ayırabiliriz: 1. Kısım Göbeklitepe’yi anlatırken, 2. kısım Hristiyan inancında geçen yazarın yeryüzü cennetini arayışını konu ediyor.Yazar rüya görüyor falan ve Muş’ta buluyor kendince yeryüzü cennetini. Tabi hayalkırıklığı yaşıyor gittiği yer harabe bir manastır, cennet pınarı olacak yerde suyun içinde plastik tabak, bardak, bira şişeleri falan görüyor. Adamın hayal gücü böylece Türkiye gerçekliğine çarpıyor.

Neyse bu ikinci kısım bana pek mantıklı gelmedi ama Göbeklitepe kısımları ilginçti. Ben zannediyordum yapıyla ilgili herşey çözüldü şimdi gittiğimde oraya birkaç bilgi satarım diye ama yapı hala gizemini koruyor. Yazarda olası nedenler sunuyor ama kesin bilgiler değil tabi bunlar. Kitap yerine National Geogphic’in ilgili sayısından çok daha sadeleştirilmiş bilgi sahibi olunabilir, yani kitapla vakit kaybetmek yerine.

Bir tapınak olduğuna kesin gözüyle bakılıyor yapının. Dünya tarihini değiştirdiği kısımı ise kabaca tarih olarak M.Ö 8500’lü yıllarda başladığına inanılan neolitik çağın, Göbekli tepe’deki buluntularla aslında M.Ö 9500’lü yıllarda başladığı ortaya konuyor. Aradaki fark 1000 yıl!

Maalesef keşfedenin de Klaus Schmidt adında Alman bir arkeolog olması bu topraklarda hala sosyal bilim insanı yetiştirmede sıkıntımız olduğunu yüzümüze vuruyor. Arkeolojinin belki de hiç bitmeyeceği Anadolu’da maalesef önemli kazılar ve buluntular yabancı arkeologlarca bulunuyor ve gerçekleştiriliyor.

Ülkemizde olmasında ötürü sahip çıkmalı,imkanınız varsa gidilip görülmeli ve hakkında var olan bilgileri bilmemiz,çocuklarımıza öğretmemiz gerektiğini düşündüğüm bir yapı Göbeklitepe. Yabancı bir devlette ortaya çıksa bu ne reklamlar ne kurultaylar yapılır ne makaleler yazılırdı üstüne.

12 Beğeni