Son 11-12 gün içerisinde Jules Verne’nin Buzlar Sfenksi , Kaptan Grant’ın Çocukları ve Karpatlar Şatosu kitaplarını okudum.
Jules Verne’nin kurgularında doğa tasvirleri, coğrafi şekiller, yeni keşfedilen kıtalar, keşfedilmeyi bekleyen kıtalar veya denizler hikayeye eşlik ediyor. Jules Verne’nin bir gezgin olduğunu biliyorum ancak detaylıca anlattığı tüm bu coğrafyaları gezip gördüğü için mi detaylıca tasvir ediyor yoksa başka gezginlerin yazdıkları anlattıklarından mı besleniyor bilmiyorum ama hangisi olursa olsun, tüm coğrafyayı canlı bir tasvirle anlatmayı başarıyor.

Buzlar Sfenksi,
Edgar Allan Poe’nın Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü kitabının devam kitabı olarak yazılmış veya benzer bir yolculuğun doğa üstü gizemler yerine bilimsel detaylarıyla alternatif anlatımı. Poe’nın hikayesinde yer alan gizem ve doğa üstü olaylara Jules Verne hikayesinde doğa olaylarıyla açıklamalar getiriyor. Kitabı okurken enlem ve boylamları da inceleyebileceğiniz bir harita okumanıza yardımcı olacaktır.

Kaptan Grant’ın Çocukları
Jules Verne belirli bir enlem çevresinde dünya turu yaptırıyor okura. Deniz gezisinde bulunan şişe içerisinde çıkan yardım notuyla Verne okurlarına hem dünyanın farklı noktalarının coğrafi özellikleriyle ve oralarda yaşayan yerli halklarıyla tanıştırıyor hem de coğrafi keşiflerle İngiliz sömürgeciliğinin denizaşırı sömürgeleriyle Britanya imparatorluğuna dönüşmesini anlatıyor.
Kitapta çok fazla sayıda denizcilik terimi var bu nedenle okurken yanınız da telefon, tablet gibi internet araması yapabileceğiniz bir cihazın olması okumayı kolaylaştırır. Bir de Dünya haritası da yolculuğu takip etmenizi kolaylaştırır.

Karpatlar Şatosu,
Köy halkının birtakım olayları doğa üstü olarak yorumlamaları ve bunun ekseninde gelişen olaylar anlatılmakta.
Galiba kitabın yazıldığı yıllarda henüz yeni icat edilen veya icat edilmemiş ama hayal edilen bazı gelişmeler elektrik, telefon, ses kayıt ve hatta görüntünün (bir anlamda aynalarla) uzaklara aktarılması gibi teknolojik gelişmelerin de anlatıldığı bir kitap…