Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Alaycı Kuş - Walter Tevis

Vezir Gambiti dizisini ve Dünya’ya Düşen Adam kitabını beğendiğim Walter Tevis’in Alaycı Kuş kitabının postapokaliptik bir dünyada geçtiğini öğrenince DDA sonrası hemen dinlemek istedim. Güzel bir seslendirme olmuş, 2 ayrı seslendiren var. Seslendirme yönünden şikayetim yok.

Kitabın konusu şöyle (alıntı):

Gelecek, insan nüfusunun fazlasıyla azaldığı, var olan insanların da ilaçlar sayesinde intihardan uzak durduğu, robotların ve teknolojinin hegemonyasında, kasvetli, postapokaliptik bir yer. Bu dünyada ne sanat, ne kitap ne de yeni doğan çocuklar var. Öyle bir dünya ki insanlar yaşamaktansa diri diri yanmayı yeğliyor.

Ancak üç kişi sayesinde bir umut ışığı belirecekti: ölmek isteyen ama yazılımı gereği kendini öldüremeyen, dünyanın hâkimi, yaratılan en kusursuz makine, robot Spofforth; kendi kendine okumayı öğrenerek büyük bir suç işleyen Paul; düzenin dayattığı ilaçlardan kaçan Mary Lou.

Postapokaliptik kitapları seven birisi olarak bir hevesle başladım ancak kitap bir türlü beni içine çekemedi. Kasvetli havayı, insanların sürekli uyuşturucu alarak hayatta kalma çabasını, o distopyayı güzel anlatmış yazar ancak göstermek istediği o umut ışığına ben bir türlü ısınamadım.

Paul ve Mary Lou’nun ilişkilerini sevdim ancak Spofforth kısımları baydı, çok tekdüze idi. Belki de robot hissiyatı vermek istemiştir Tevis, bilemiyorum. Ortalara kadar ısınamayınca kalan kısmı da hızlandırılmış şekilde dinledim.

Benim pek sevdiğim bir kitap olamadı maalesef ama postapokaliptik ve distopik kitapları sevenler tercih edebilir.

Ekleme: @periyodiknesriyat’ın incelemesini okudum az önce. Harika bir inceleme olmuş, eline emeğine sağlık. Merak edenler varsa aşağıdaki linkten okuyabilir.

15 Beğeni