Hangi Kitabı Okuyorsunuz? (Detaylı İnceleme)

Robert A. Heinlein Okuma Etkinliği ile İthaki Bilimkurgu klasiklerinden çıkan Heinlein kitaplarını geçtiğimiz aylarda okumuştuk. BK okuyucuları arasında en çok okunan ve forumda diğer kitaplarına göre seveni bol olan Yaban Diyarlarda Yabancı, en son okuduğumuz kitap olmuştu. @Okuryorum kitapla ilgili incelemesini bu başlıkta ve Yaban Diyarlarda Yabancı başlığında paylaşmıştı. Kitapla ilgili fikirlerine büyük ölçüde katılıyorum. Okuduklarım arasında en az sevdiğim Heinlein kitabı oldu. Yeni yıla daha çok seveceğim bir kitap ile başlamak istedim ve İkiz Yıldız’ı okudum.

Lorenzo Smythe adlı oyuncudan önemli bir şahsiyetin yerine geçerek dublörlük yapması istenir. Teklifi kabul eden kahramanımızın başından geçenler Dünya, Ay ve Mars üçgeninde akıcı bir dil ile anlatılıyor. Kısa bir politik-bilimkurgu romanı İkiz Yıldız.
Kitap biraz daha uzatılarak hem politik atmosfere hem de karakter çeşitliliğine daha fazla yer verilebilirdi. Ancak genel olarak romanı beğendim.

Heinlein, fikirlerini kitaplarında ki ‘bilge’ kişilerce bize aktarmayı seviyor. Bu karakterlerin tamamının, Ay Zalim Bir Sevgilidir ‘bilgesi’ Profesör Bernardo de la Paz hariç babacan-otoriter olarak tanımlanması yerinde olacak. Bu kitapta da John Joseph Bonforte aracılık ediyor yazara.

Heinlein piyasa anarşisine sonuna kadar inanan, vergi düşmanı, bir anti-komünist. Bu kitapta fikirlerini açıkça beyan ediyor zaten.

Ama bu özgürlükçü olduğu anlamına da gelmiyor.

“Demokrasi en iyi niyetli yaklaşımla bile zavallı bir sistemdir; onunla ilgili söylenebilecek tek iyi şey, insan ırkının denemiş olduğu diğer sistemlerden yaklaşık sekiz kat daha iyi olmasıdır. Demokrasinin en büyük kusuru, liderlerinin oy aldıkları seçmenlerin erdemlerini de kusurlarını da taşımalarıdır; moral bozucu derecede düşük bir düzey ama başka ne bekleyebilirsin?” (Yaban Diyarlarda Yabancı)

“Burası da tüm iyi ailelerde olduğu gibi anarşi ve tiranlığın bir karışımıdır, demokrasiye yer yoktur.” (Yaban Diyarlarda Yabancı)

Heinlein liderin her şeyi bildiği ve buyruklarının yerine getirildiği, otoriter/tiran sistemlerin ‘bilge’ önderlerce yönetildiği ve sorumluluklarının bilincinde vatandaşlara sahip olduğu sürece özgürlüğü de tesis edebileceğini düşünüyor. Eğer bilge liderlerce yönetilmiyorsanız isyan etmekte de sonuna kadar da haklısınız.

“Ben özgürüm, etrafım hangi kurallarla sarılı olursa olsun. Eğer onları katlanılabilir bulursam, katlanırım; eğer fazla iğrenç bulursam, çiğnerim. Özgürüm, çünkü yaptığım her şey için ahlaken sadece benim sorumlu olduğunu biliyorum.” (Ay Zalim Bir Sevgilidir)

“Ahlak açısından ‘devlet’ diye bir şey yoktur. Sadece insanlar vardır. Bireyler. Her biri kendi hareketinden mesuldür.” (Ay Zalim Bir Sevgilidir)

Ve Heinlein kanımca en çok apolitik öylesine yaşayan insanlardan hoşlanmıyor.

“Taraf tutun! Daima taraf tutun. Bazen yanılabilirsiniz ama taraf tutmayı reddeden her zaman yanılır! Tanrı bizi bir seçim yapmaktan korkan namertlerden korusun.” (İkiz Yıldız)

20 Beğeni