Gerek ekonomik gerekse öznel sebeplerden hangi kitapları/dizileri/serileri neden artık takip etmediğimizi ve hangi yayınevlerini hangi sebeplerle takip etmeyi bıraktığımızı açıklamalı olarak yazalım istedim.
Konu içerisinde tartışma, itiş kakış, laf sokma, sen kimsin, pardon da sen kimsin gibi gönderi oluşturanlar cadının kim olduğunu görürüler.
Çok şükür bugün de kurbağa tehdidi savurduğumuza göre mini bir format belirleyelim.
Yayınevi: Dizi Adı/Seri Adı/Yazar Adı: Neden Bıraktım:
Buna benzer bir formatta paylaşım yapabilirsiniz. Üyeler arası etkileşim serbesttir. Bir şeyleri bırakıp rahat ettiğini sanan üyeleri yolundan çevirmek caizdir.
Yayınevi: Akılçelen
Yazar Adı: Brandon Sanderson
Neden Bıraktım: 7(yazıyla yedi) çevirmenle iki senede kitap çevirmeyi ancak başarabilmeleri, kitapların boyutlarıyla sürekli oynayarak okuyucuya saygı duymamaları, yaptıkları açıklamalarla insan aklını zorlamaları gibi mantık çerçevesi dışında davranmaları. Buna protesto da diyebiliriz.
Arada kitaplarını alıyorum ama bu yazdıklarımı seri olarak toplamayı bıraktım.
Yayınevi: İthaki
Dizi: Modern serisi
Neden Bıraktım: Aralarda doğrudan ilgimi çeken kitap olursa almaya devam edeceğim fakat dizinin tüm kitaplarını almayı bıraktım. Çünkü okumaya yetişemiyorum ve bu nedenle bazı kitaplar ve dizilerden vazgeçmem gerekiyordu.
Yayınevi: İş Kültür
Dizi: Türk Edebiyatı Klasikleri
Neden Bıraktım: 50. kitaptan sonra ciltli baskıları çıkmaya başladı. Daha özel baskıları çıkınca diziyi toplamaya devam etmek istemedim. Okumak için zaten herkes basıyor artık bu kitapları sil baştan 50 kitabı yeniden almayacağım için diziyi toplamayı bıraktım. Türk klasiklerinde dizi olarak da Koridor Türk klasikleri topluyorum.
Yayınevi: İş Kültür
Dizi: Modern klasikler
Neden Bıraktım: Üç eksikle tüm diziyi toplamıştım. 160. kitaptan sonra sil baştan ciltliler çıkmaya başladı. Daha iyi baskılar nedeniyle diziyi karton kapak toplamak anlamsız geldi. Ben de olan tüm kitapları sattım ve diziden sadece doğrudan ilgimi çeken ve sevdiğim kitapların ciltli baskılarını almaya başladım.
Yazar: Brandon Sanderson
Neden Bıraktım: @Agape ile aynı nedenlerden dolayı Sanderson okumayı bıraktım, kitapları kutuladım ve kitaplığımdan bile kaldırdım. Gerçi Türkçe basılmış Sanderson kitaplarından sadece Fırtına Işığı 3. kitap ve Dex’in bastığı son Sanderson kitabını okumadım.
Başka aklıma gelen olursa yazdıklarımı düzenlerim.
Dizi: Bilimkurgu Klasikleri
Neden bıraktım: Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öykülerini tek baskıda bırakmaları ve bir sürü okuyucuyu mağdur etmeleri yüzünden. Zaten dizi zıvanadan çıktı Hayvan Çiftliği’ni bilim kurgu diye basmaları kararımın ne denli doğru olduğunu gösterdi.
Ben seriden ziyade genel olarak yayınevlerini banladım.
Neden bıraktım: Fiyatlandırma tutarsızlıklarından ve kağıt kalitesini gitgide düşürdüklerinden dolayı tek tük kitaplar dışında yüzüne bile bakmıyorum.
Yayınevi: Pegasus
Neden bıraktım: Çoook pahalısın be !
Neden bıraktım: Herkesin mağdur olduğu ve bildiği sebeplerden dolayı bu yazarın kitaplarını almıyorum.
Diliyorum ki artık bir düzen ve disiplin ile basılsın.
Yayınevi: Ren
Neden bıraktım: Çeviri ve editörlük kötü olduğundan bu yayınevine de kapıyı kapattım.
5 kuruş çıkarı olmadan çeviri yapan insanları hapis tehdidi ile sindirmeleri, 1960’larda/70’lerde yaratılmış kahramanların hikayelerini 2015 sonrası volume’lerinden (onu da filmi cikiyor diye) basmalari, event’leri TPB’lerden basarak olay akışını kuşa çevirmeleri.
Yayın evi: Akılçelen / Dex
Neden bıraktım: Bilinen sebeplerden farklı bir sebeple bu yazarı okumayı bırakan varsa o kişilerin sebeplerini yazması daha doğru olur gibime geliyor. Kitap basmak isteyen yayın evlerinde telifi olan yazar kitap yazmaz, kitap yazan yazarın da telifine çöken yayın evi kitap basmaz. Bu yazar özelinde konuşmak gerekirse bu yayın evi basmasın da Pegasus da olur İmge de olur düşüncesindeyim.
Yayın evi: İthaki
Seri: Bilim Kurgu Klasikleri
Neden bıraktım: Hayvan Çiftliği’nden sonra bir şans daha vereyim dedim. Semenderlerle Savaş son nokta oldu. Bu seri artık kitap çıkartalım da ne olursa olsun serisi oldu. İthaki olası olsa bilim kurgu olsun olmasın telifsiz bütün kitapları bu seri içerisinde çıkarmak ister.
Mesela; Bilim kurgu Klasikleri (…). kitap - Suç ve Ceza (Dostoyevski)
Zaten yayın evi okur odaklı bir yayın evi değil. Tabi ki değil ticari işletme sonuçta denilebilir. Bu sebepten anlamadığım bir konu var; Kullervo’nun Hikayesi gibi bir kitabı bile basılıp satılan bir yazarın (J. R. R. Tolkien) satması kesin olan kitaplarının (Orta Dünya Tarihi) telifi alınıp niye basılmaz? Yanlış anlaşılmasın Kullervo’nun Hikayesi kötü bir kitap demiyorum ama yazarın diğer kitaplarından çok farklı, kaldı ki yazarın Orta Dünya ile ilgili olmayan bir çok kitabı da basılmış durumda.