1949 yılında Japonya’nın Kyoto kentinde dünyaya geldi. Babası bir Budist din adamı olan Haruki gençliğinin büyük bir bölümünü Kobe’de geçirdi. Üniversite öğrenimini Tokyo’daki Vaseda Üniversitesi’nde tamamlayıp 1975’te mezun oldu. 1986 - 1995 yılları arasında ülkesinden uzakta Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşadı.
Yazarın ilk kitabı olan “Kaze no uta o kike” Gunzou Edebiyat Ödülü’nü aldı (1979). Bu eseri takiben yazar “Hitsuci o meguru Booken” (1982) isimli romanını yazdı. Yazar bu eseriyle de Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülünü aldı. Ödül alan iki kitaptan sonra “Sekai no ovari to haado boirudo” (1985) geldi ve bu kitap da Tanizaki Ödülü’nü kazandı. Fakat yazarı dünyaya tanıtan ve kendinden söz ettiren kitabı tam 16 dile çevrilmiş olan “İmkânsızın Şarkısı (Norvei no Mori)” (1987) olmuştur. 1995’te yayımlanan “Zemberekkuşu’nun Güncesi” kitabı ile ertesi yıl da Yomiuri Edebiyat Ödülünü kazandı.
Haruki Murakami’nin son romanı 12 Nisan 2013’te Japonya’da piyasaya çıktı ve daha okuyucuyla buluşmadan günler önce online rezervasyon ile çok satanlar listesine girdi. Eser Türkçeye de çevrilerek “Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları” adıyla yayımlandı.
Haruki günümüzde Amerikan kültürünün etkisi altında kaldığı ve aşırı Batıcı olduğu eleştirilerine maruz kalmaktadır, fakat yine de Japonya’nın XX. yüzyıldaki en büyük yazarlarından biri olarak kabul edilir.
“Sahilde Kafka” İsimli kitabı yazara 3 Ödül Kazandırmıştır. (New York Time Yılın En İyi 10 Kitabı, Franz Kafka Ödülü, Word Fantasy Award)
Ödüller:
New York Time Yılın En İyi 10 Kitabı : Sahilde Kafka (2005)
Kudüs Bireysel Özgürlük Ödülü (2009)
Franz Kafka Ödülü (2006)
Tanizaki Prize : Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu (1985)
Noma Literary Prize : Yaban Koyunun İzinde (1982)
Frank O’Connor International Short Story Award : Blind Willow, Sleeping Woman (2006)
Kriyama Prize : Blind Willow, Sleeping Woman (2007)
Word Fantasy Award – Novel : Sahilde Kafka (2006)
Goodreads Choice Awards Best Fiction : 1Q84 (2011)
Yomiuri Prize For Literature - Fiction : Zemberekkuşu’nun Güncesi (1995)
Kitaplarını okuyanların yorumlarını alabilir miyim? Yazarın 1Q84 adlı kitabını okumuştum, lise zamanı TÜYAP’tan aldığım tuğla gibi bir kitaptı kendisi. Akıcılığı fena bir kitap değildi. Ancak olay örgüsünün umduğum gibi bağlanmadığını anımsıyorum. Çok ucu açık nokta, havalarda uçuşan çokça soru işaretleri vardı. Her kitabı böyle mi kendisinin, her kitabı yine fantastik öğeler mi barındırıyor?
Rüzgarın Şarkısını Dinle’den başladım. Tam kafkavari bir insan ama kendi özgünlüğünde. Kafalarımız uyuşuyor bence. Ya da bu adamın beynine benimkinden daha fazla oksijen gidiyor olabilir. Kendisiyle tanışmak isterdim.
Kitabın konusu süpermiş, bu adam gerçekten işini biliyor ve aşırı milliyetci ve devletci kesimden tepki geleceğini bile bile çok cesur şekide kitabı ele almış. Helal olsun valla
Bir tek 1Q84 ciltli çıkmıştı. Onun dışında ciltli çıkan olmadı. Sahilde Kafka’da kalın ama ciltlisi yok. Muhtemelen ciltli çıkmaz. (Gerçi arada 200 sayfa fark var ama ben yinede ihtimal vermiyorum.)
Şu kitap İş Kültür’den çıksaydı maksimum 30₺ olurdu. Sırf Doğan Kitap’ın bu tavrı yüzünden Murakami kitaplarını hakları başka yayınevine geçene kadar almayacağım.
Çünkü adı üstünde DK. Düzgün bir şey yapsalar ölürler. Ha güzel yazarların haklarını alıyorlar ama pahalı satıyorlar. Murakami’nin haklarının başka birine geçmesini bekleyene kadar ölme eşeğim ölme
Murakami’nin kitaplarında kullandıkları font çok hoşuma gidiyor, olayı epey akıcılaştırıyor. Haruki Murakami, bence Doğan Kitap’ın en önemli yazarlarından birisi. Kolay kolay bırakacaklarını zannetmem.
orijinal kapağı satın almak için de ek telif ödemek gerekiyor belki bunu karşılayamıyorlar , ama ben beğeniyorum DK ‘nın kapaklarını, görünce bu bir Murakami kitabı diyor insan karakteristik yapıyorlar