İğrenç bir adam. Bütün bu ve bunun gibi aydın bozuntularının ifşalanıp, rezil rüsva edilip bütün suç ortaklarıyla ve yaptığını savunanlarla birlikte ülkeden sürülmesini dilerim.
Lakin…
“Kitaplarını okumayın! Boykot edin! Yakın bunun kitaplarını!” gibi söylemlere, Toptaş’ın hiçbir kitabını okumamış biri olarak, katılamayacağım. Bu konu benim için Toptaş özelinde değildir, “Sanat eseri nedir?” sorusunun cevabı olarak tartışılabilecek bir konudur. Benim görüşümce, sanat eseri sanatçısının elinden çıktığı andan itibaren kendisine ait değildir artık. Ondan bağımsız bir varlık, bir kavramdır. Topluma, hedef kitlesine mal olmuştur. Herkes ondan farklı bir anlam çıkarır, farklı bir keyif duyar. Bir şarkı dinleyicisine, bir film izleyicisine, bir kitap okuyucusuna aittir. Bu bakımdan, hiçbir sanat eseri tüketicisinin, eserin yaratıcısıyla ilgili olumsuzluklardan ötürü vicdan muhasebeleri içerisinde kendisini yıpratmaması gerektiğini düşünüyorum. Koyu ırkçı ve kölelik taraftarlarının (Lovecraft), kumar bağımlısı ve büyük ihtimalle potansiyel psikopatların (Dostoyevski, biraz ırkçıdır da aynı zamanda), pedofililerin (Michael Jackson), sapık ve tacizcilerin (Hitchcock ve sayamacayağım kadar çok yönetmen ve yapımcı) eserlerini onların elinden kurtarıp kendinize ait bir değer yapabilirsiniz.
Kabullenmesi zor fakat maalesef dünyaya yön vermiş, insanlığın ortak değeri olabilecek kadar yetkin eserler çıkarmış birçok sanatçı iyi insanlar değiller. Ve yine maalesef ki bunun içine yazarlar da dahil. Edebiyat tutkunları olarak eser-yaratıcı ilişkisini aşamayıp bu kavramları duygularımızla değerlendirdiğimiz sürece bazı yönlerden eksik kalacağımızı düşünüyorum. Günün sonunda, pek çok karaktersiz bilim adamının yaptığı buluşları, ilerlettiği teknolojiyi de kullanıyoruz. Çünkü bilim ve teknoloji o insanların değil, insanlığındır. “Bu şerefsiz adamın anlattığı bilgileri kabul etmiyorum” noktasında kalsaydık medeniyet olarak çok da ilerleyemezdik. Yine başka bir örnek, ameliyat olacağınız cerrah pislik fakat yetkin mi, yoksa melek gibi fakat beceriksiz mi olsun isterdiniz?
En nihayetinde yine her sanat tüketicisinin kendi tercihi tabii hangi sanatçıların eserlerini tüketecekleri. Benim bu duruma bakışım böyle. Eyyorlamam bu kadar.