Selam, hikâye yazmak isteyenlere yol gösterir misiniz? DC sunucumda paylaşacağım bu konuyu.
Merhaba. Öncelikle hikayeniz için önemli birkaç kriter belirlemelisiniz.
Hikayenizin genel çatısını oluşturun. Bunu başlangıç-gelişen olaylar ve final şeklinde yapın. Yani hikayenizin nasıl başlayacağını ve nasıl biteceğini kafanızda kurgulayın. Bunlar hazırsa kalan yerler için karakterlerinizi ve onların özelliklerini belirleyin. Zaman ve yerleri hikayenizdeki olayların da nerede geçtiğini kurguya uygun bir şekilde sıraya dizin.
İlk kez yazacaksanız kendinize yazılmış bir öykü belirleyip onun izinden de gidebilirsiniz. Sıradan ve hep işlenen bir konu seçmeyin. Mesela Zamanda Yolculuk konusu işleyecekseniz bunu özgün bir fikirle işleyin.
Kelime tekrarlarından kaçının. İmla kurallarına dikkat edin. Konuşma metinleriniz günlük konuşmalar gibi olmasın.
Benim söyleyebileceklerim şimdilik bunlar. Ama kolay bir iş olmadığını biliniz.
Not: Niyetlendiğim hikayemde henüz kendimi memnun edecek tek bir kelime dahi yazmadım, bunu dikkate alın.
Ben bu konuda tümevarımsal düşünüyorum. Bence hikaye birbirinden farklı boyutlardaki/düzlemlerdeki parçaların bir araya gelmesiyle şekil kazanır.
Bu parçalardan açıklayabildiğim kadarı şu şekilde:
Evren: Hikayenin atmosferi; havası, suyu, tadı, tuzu. Okuyucunun “Hikaye beni içine çekti.” dediği yer.
Karakter:
Hikayenin özneleri. Görsel sanatçıların resimlerini çizdikleri, okurların da bu resimlerini profil fotoğrafı yaptığı hayali kişiler.
Olay Kurgusu:
Ne nasıl başladı, nasıl oluyor, nasıl olacak? Okuyucuya nasıl bir edebi yaşantı sunacağız? Bu soruların cevabı.
Alt Metin:
Kelimelerin birkaç katman altına gizlenmiş, açık açık yazmasa da her cümleyle kendini hissettiren mesaj. Mesela; “Sen kahramansın, kahramanlık yap.”, " Umutsuzluk etrafında kol geziyor, ebedi işkenceden kaçma ihtimalin yok ama başka seçeneğin de yok."
Yukarıda verdiğim birinci alt metin örneği epik fantezi hikayesinde kullanılabilecekken ikincisi ancak dehşetengiz bir korku hikayesine yakışacaktır.
Hikayenin verdiği felsefi mesajları da alt metin başlığı içerisine alıyorum.
Üslup/Tarz:
Kullanılan dili hikayaye uygun seçmektir. Bir macera hikayesi yazılırken olaylar açıkça ve heyecanlı yerleri parlatılarak aktarılmalıdır. Benzer şekilde polisiye hikayesi yazılırken çeşitli edebi ustalıklarla gizem unsuru sürdürülmeli, okurun merakını canlı tutacak bir tarz seçilmelidir.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.