İki Köy

Öykü Seçkisi'nde okumak için: İki Köy – Aylık Öykü Seçkisi

image

Gözlerin Köyü ve Dudakların Köyünün temelleri, şimdiki sakinleri tarafından bu büyülü coğrafyaya ulaşmalarından sanki hemen bir saniye sonra atılmıştı. Sakinler, göçebeliği bırakıp yerleşik hayata geçme dürtüsünü tetikleyen bu teni görünce, sakinliklerini yitirmişler ve hemen kolları sıvayıp yepyeni bir başlangıç için birbirlerine şans dilemişlerdi. İki Köyün arasında kalan yeşilden daha yeşil çimenlerle bezenmiş alana yerleşmeyi birbirlerine… (DEVAMI…)

Sevgili Mert,

Yazarların hikayelerinde önem arz eden durumları ifade ederken(ki bunlar bir replik, kahramanın bir hareketi ya da kararı olabilir) okuyucunun da en az onlar kadar “o duruma” önem verdiğinden/farkında olduğundan emin olmak istediğini tecrübe etmişliğim var. Bu sebeple Yazar bazen “anlatabildim mi” endişesi ile davranabilir ve bu durum ifade kapsamında bazı sıkıntılara yol açar. Örneğin ya gerektiğinden fazla kelime kullanır ve akış bozulur ya betimlemeler fazla gelir ve okuyucu vurucu anı kaçırır ya da cümleler uzar gider ve okuyucu cümleler arasında kaybolur.

İşte senin ilk cümlende bunu düşündüm.Özellikle aşağıdaki silsileyi görünce;

İlave olarak, okuyucunun yazarın hızında olayları kavrayamadığını düşünürüm. Örneğin Köylerin isimlerini normal bir köyün ismi olarak düşünmüştüm ancak ikinci cümlede okumaya, anlamaya ve kavramaya hazır olmadığım bir kelime ile okuma akışım sekteye uğradı ve daha iki cümle okumuşken geri dönüp daha iyi anlamak için bu kelimenin alt yapısını oluşturacak ne var diye geri döndüm. O kelime "

Burada köy sakinlerinin “pireler mi?” olup olmadığını bile düşündüm.

İki cümleye bakarak okuyucu aklı hikayeni nasıl gördüğünü sana yukarıdaki iki örnekle anlatmak istedim.

Sonrasında ise hikayeyi okuduğumda bir bedeni coğrafyaya benzetme ve yer isimlerini bu şekilde kullanma fikrini çok yaratıcı buldum. Yine de gerçekten bir fiziki varlığın mı üzerindeydiler yoksa bir coğrafya yaratımı mıydı diye tam olarak anlayamadığımdan hikayene girmek de biraz zorlandığımı itiraf etmeliyim.

Yine de yaratcılık konusunda başarılı olduğunu da mutlaka belirtmem gerekir.

Eline ve düş gücüne sağlık
Sevgiler
Dipsiz

Değerli yorumların için çok teşekkür ederim.

Sevgiler
Mert